steun 3voor12

Album van de week (29): Helena Hauff

Dekmantel-headliner levert midden in de zomer een rauwe ode aan de duisternis

Dekmantel 2017. Terwijl boven haar hoofd een vrolijk zonnetje schijnt, draait Helena Hauff de hele broeikas aan flarden met een ronduit vijandige set. 'Ik kwam daar aan in die kas vol palmbomen en ik dacht: oh nee, ik ga deze hele zomerse vibe verpesten', zei ze eerder dit jaar in een interview. Niets blijkt minder waar: de houten vloer bezwijkt bijna onder de deinende mensenmassa, de vuisten vliegen in de lucht. Zo duister en zo overweldigend. Dit jaar wordt de Duitse dj en producer voor die overwinning beloond met een prachtige spot op de Dekmantel-line-up, als afsluiter van het hoofdpodium op de zondag.

We mogen dus best stellen dat dit 'm is: het jaar van Helena Hauff. Nieuwste album Qualm is daar de kroon op. Een absoluut onzomerse plaat, want uitgesproken donker, en eigenlijk behoorlijk kaal. Weinig, of nee, geen enkele opsmuk: alleen vieze, gruizige techno en noisy EBM, vol ronkende agressie en ruwe schoonheid. Dansvloerbeukers als 'Barrow Boot Boys' en 'Hyper-Intelligent Genetically Enriched Cyborg' staan tegenover tracks als het bijna apathische 'Entropy Created You And Me', met z'n zachte a-melodische synths en onderlaag van sissende ruis. Stuiteren zul je op 'Lifestyle Guru', bonzend en funky, verrijkt met smakelijk smerige acid. Het acht minuten durende 'The Smell of Suds and Steel' brengt je rechtstreeks naar de duisternis achter je oogleden, door alsmaar rond te zingen in een hypnotiserend spel van geven en nemen: een warme onderliggende synth verdwijnt precies als een piepende laag acid je tegemoet komt, de stevige kicks worden langzaam overgenomen door onheilspellende ruis en snerpende claps, tot de batterij leeg raakt en er een enkele zoemende synth overblijft.

Alles klinkt distorted, ontregeld, maar tegelijkertijd vervuld van intense focus. Alles staat in dienst van dat uiteindelijke doel: het bereiken van die wonderlijke trance van de duisternis, zoals je hem alleen tegenkomt midden in de nacht, bij een ijskoude bushalte met je koptelefoon op, of zwetend in de anonimiteit van de donkerste dansvloer.

Check meer #nieuwemuziek op 3voor12 en abonnneer je op de #nieuwemuziek-playlist op Spotify.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Landelijk