Het reservoir curieuze hits is nog lang niet leeg gevist: de vrolijke podcastserie Weird Hit Wonder is terug met een nieuwe reeks van zes verhalen. De podcastserie van VPRO 3voor12 en NPO Radio 2 brengt een ode aan merkwaardige hits, aan liedjes die je nu niet zo snel meer op zal zetten, maar die ooit onwaarschijnlijk populair waren. Aan liedjes die raar zijn, of waarvan het raar is dat het überhaupt hits waren. Met dit keer onder meer het verhaal van ‘Holiday Rap’, ‘Crazy Frog’, ‘Het Busje Komt Zo’ en een doldwaze special over het fenomeen Apres Ski-hut.

Aflevering 12: MC Miker G & DJ Sven - Holiday Rap
In de zomer van 1986 scoorde de 17-jarige MC Miker G samen met de paar jaar oudere DJ Sven de grootste internationale rap-hit die ooit van Nederlandse bodem kwam. De ‘Holiday Rap’ leende stevig van Madonna en Cliff Richard, maar was intussen wel een pionierstrack in de Nederlandse popmuziek.

Luister hier naar de aflevering.

Aflevering 13: Ringtones
Daar is ie dan, de irritantste aflevering van Weird Hit Wonder die we tot nu toe gemaakt hebben, over een schoolvoorbeeld van non-muziek: de ringtone gekte van begin deze eeuw. Met schreeuwende reclames probeerden ringtone-verkopers ons zoveel mogelijk geld uit de zakken te kloppen, en we lieten het met zijn allen gretig toe. Sterker nog: Crazy Frog wist zelfs de grootste rockband van het moment van de troon te stoten.

Luister hier naar de aflevering.

Aflevering 14: Höllenboer - Het Busje Komt Zo
Het begon als een geinig liedje tussendoor op een conferentie over heroïneverslaving, het eindigde als nummer 1 hit. De twee mannen van Höllenboer werden totaal overvallen door hun eigen succes, en in alle drukte raakte de werkelijke boodschap van het liedje natuurlijk totaal zoek. Een ode aan het meest serieuze schnabbel-hitje ooit, met een spectaculaire bijrol voor een legendarische taxi-chauffeur uit Salland. 

Luister hier naar de aflevering.
 

Aflevering 15: Apres Ski-hut
Zet het roze flesje maar aan je mond, het gele dopje op je neus, en kantel naar achteren. We gaan ons wentelen in ongein deze aflevering van Weird Hit Wonder. Want hoe in hemelsnaam werd de Tiroler Apres Ski muziek zo populair in het platste land van de wereld? Een hectische en bomvolle aflevering over feestmuziek in Nederland.

Luister hier naar de aflevering.
 

Aflevering 16: Fake live-hits
De magie van een band op het podium. Een zaal vol mensen, het zweet onder je oksels, de rauwheid van de muziek. Live muziek heeft een onbedwingbare aantrekkingskracht, die zo groot is dat sommige hits het zelfs in de studio namaken. Als ze het goed doen zonder dat je het hoort natuurlijk. In deze special nemen we je mee langs de mooiste voorbeelden, van Guus Meeuwis tot de Hermes House Band, en natuurlijk een echte Weird Hit Wonder: ‘Lief Klein Konijntje’.

Beluister hier de aflevering.
 

Aflevering 17: Trafassi - Wasmasjien
Hij werd wereldberoemd in Nederland en Suriname met een liedje dat zo luchtig klonk als vers gewassen lakens aan de waslijn: Trafassi’s ‘Wasmasjien’ bracht in 1985 niets dan vrolijkheid. Maar zelfs met het meest a-politieke liedjes denkbaar kon je in die tijd niet om de netelige politieke situatie in Suriname heen. 

Beluister hier de aflevering.

Weird Hit Wonder is vanaf 10 oktober wekelijks te luisteren op alle podcastplatforms, in de app van NPO Radio 2, de Luister-app van de NPO en bij VPRO 3voor12.