Muziekjournalisten Atze de Vrieze en Timo Pisart zijn terug met acht nieuwe afleveringen van Blauwe M&M’s, een reeks verhalen vanachter de schermen van de muziekwereld. Het hele seizoen kun je nu bingen via NPO Luister. De eerste 2 afleveringen staan ook op alle bekende podcastplatforms, VPRO 3voor12 en de NPO 3FM-app. Daar wordt wekelijks een nieuwe aflevering toegevoegd.

Aflevering 1 (nu te beluisteren): Het aura van⁠ ⁠Madonna

De vorige twee seizoenen wijdden we een hele aflevering aan Prince en Michael Jackson, dus een aflevering over het beruchte aura van Madonna kon niet uitblijven. Iedereen weet: bij haar blijf je uit de buurt. Maar wat nou als je taak juist is om dichtbij te komen?

Aflevering 2 (nu te beluisteren): De Piek

Iedere artiest hoopt het ooit mee te maken, het gevoel dat alles op zijn plek valt, je liedjes, het publiek, jij… Maar wat als je middenin die golf zit? Kun je er dan van genieten? Raast het voorbij? Ben je bang het te verliezen? Met Goldband, Froukje en Kyteman.

Aflevering 3 (maandag 17 juni): Sterren in de studio

In deze aflevering gaan we naar the place where the magic happens. Nee, niet de slaapkamer, maar de studio. Over Lady Gaga in Amsterdam, de drummer van Def Leppard die halverwege een albumopname zijn arm verloor en de studiowensen van Elton John.

Aflevering 4 (maandag 24 juni): Niksnutten in de backstage

Artiesten kunnen lastig en veeleisend zijn, maar wat te denken van de mensen die ze meebrengen, de entourage? Ze lopen soms in de weg, azen op de koelkast, brengen extra sfeer. Kortom: je kunt niet om ze heen. En waag het eens om dat kleine kale mannetje weg te sturen dat de baas van de Pacha blijkt. Over o.a. Marco Corola, Dikke Dennis en A$AP Rocky.

Aflevering 5 (maandag 1 juli): Heisa met rekwisieten

Artiesten touren tegenwoordig met steeds meer trucks vol spullen de wereld over. Tien, twintig, soms wel veertig vrachtwagens vol. Wat zit daar allemaal in? Alles wat je maar wil! Over de opblaaskunstwerken van Airworks, de veel te kleine backstage van Paradiso en de menselijke schedels van Mayhem.

Aflevering 6 (maandag 8 juli): Van ⁠⁠CD-Boom naar MP3-crash

De jaren negentig waren een gouden tijd voor de muziekindustrie. De bomen groeiden tot in de hemel, cd-inkopers werden de wereld over gevlogen naar feestjes en premières en bij de labels werkten allerlei charlatans die niet meer te bieden hadden dan een hip kapsel. Tot op een dag een paar nerds in Amerika iets nieuws bedachten: Napster.

Aflevering 7 (maandag 15 juli): De nacht, het waanzinnige dj-bestaan

RoXY-legende Dimitri, techno superster Reinier Zonneveld en rising star Jyoty nemen je mee in hun opwindende leven. Van het pionierswerk van de vroege housetijd tot de geoliede machine die de dancewereld nu is. Riemen vast, let's go!

Aflevering 8 (maandag 15 juli): De nacht, de keerzijde

Over het nachtleven is zoveel smeuïgs te vertellen dat we dit seizoen afsluiten met een dubbelaflevering. Met in deel 2: Dimitri, Reinier Zonneveld en Jyoty over de keerzijde van hun vak, over jetlags, verslaving en social media. Dj's Complaining op verzoek!

Over de makers

Blauwe M&M’s is een podcast van VPRO 3voor12 voor NPO 3FM, gemonteerd door Bart Schulz. Timo Pisart en Atze de Vrieze lopen onder de vlag van VPRO 3voor12 alle festivals van Nederland af. Ze maakten ook de podcasts De Machine en Weird Hit Wonder.