3voor12 Rotterdam

Rotterdamse nachtraad kan worden opgericht door initiatiefnemer Opstaan voor de Nacht dankzij winst bij Pitcher Perfect 010

Dankzij winst bij Pitcher Perfect 010 kan de stichting worden opgericht. Kick-off in december/januari

De Rotterdamse nachtraad gaat er komen! Dankzij de winst bij Pitcher Perfect 010 kan er een stichting worden opgericht met een huisstijl en website. Daarnaast wordt het resterende bedrag aangewend om de kosten te dekken voor de promotie en productie van het kick-off event, dat hopelijk in december/januari plaats gaat vinden.

Het rommelt al een tijd rondom het nachtleven in Rotterdam. Op 20 februari organiseerde Thys Boer daarom de demonstratie Opstaan voor de Nacht om aandacht te vragen voor ons nachtleven. Sindsdien ligt het nachtleven onder de loep en heeft bijvoorbeeld Vers Beton een heel dossier gemaakt over het onderwerp, waardoor er echte cijfers over zijn. Daarna zijn er ook vragen in de raad gesteld. Naar aanleiding van het onderzoek van Vers Beton schreven we al: Twintig nachtzaken verdwenen tussen 2013 en 2018 uit de Rotterdamse nacht

Sinds Opstaan voor de Nacht is er een onderzoek gestart naar de mogelijke doelstellingen, organisatievorm en financieringswijze van de raad. In dit proces zijn meer dan zeventig ondernemers uit het nachtleven gehoord, maar ook is er contact geweest met de huidige – en oud nachtburgemeesters van steden zoals Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Nijmegen en Groningen. Daarnaast zijn er verschillende gesprekken geweest met de afdeling Cultuur van de gemeente Rotterdam. Zij zien heil in de oprichting van een dergelijk onafhankelijk adviesorgaan met specifieke kennis over het nachtleven. 

Ook zijn er drie rondetafelgesprekken georganiseerd, bij MONO, Weelde en WORM, waar meer dan dertig ondernemers op afkwamen. Hier werd gezamenlijk de vraag beantwoord: wat gaat er goed, en wat kan er beter, in het Rotterdamse nachtleven op het gebied van beleid, locaties en programmering?

‘Een nieuw tof idee dat tijdens deze rondetafelgesprekken is ontstaan is om een “kennisdag” te organiseren, waarbij locaties zich openstellen met als doel om beleidsmakers, raadsleden en het college van b&w kennis te laten maken met de verschillende vormen, geuren en kleuren die het nachtleven kan aannemen. Ook kunnen horecaondernemers van de gelegenheid gebruik te maken de buurtbewoners eens uit te nodigen voor een kleine get-together. Er wordt gemikt op juni 2020 voor deze dag. Tot die tijd is er natuurlijk genoeg te doen.

'Er is een grote groep ondernemers die meedenken en ook worden we geadviseerd door Mirik Milan (oud-nachtburgemeester Amsterdam).'

Lees hier meer over het idee voor een nachtraad van initiatiefnemer van Opstaan voor de Nacht Thys Boer. Zo opende hij het artikel over de nachtraad: Het Rotterdamse nachtleven heeft het moeilijk. Het aantal clubs neemt al jaren af. De plekken die er overgebleven zijn, ervaren problemen door het groeiend aantal festivals en stijgende huurprijzen. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12