Henne heeft veel vrienden in de muziek en gaat zelf vaak naar optredens. De meeste bands die op Zwaanfest staan heeft hij van te voren al gezien. Zijn vriend René Polderman zorgt voor de PA en omdat het zo’n klein podium is, huren ze een drumstel dat alle bands mogen gebruiken. “De muziekgenres zijn blues, hardrock, metal, rockabilly en alles daartussenin,” zegt Henne. “Dit jaar is er voor het eerst geen blues. Het is een beetje aftasten van wat het publiek wil en daar hou ik rekening mee.” Zelf houdt Henne het meest van harde rock. “De naam Zwaanfest heb ik zelf verzonnen. Natuurlijk moest daar ‘Zwaan’ in zitten met iets erachter: rock, pop, feest….. ik vond zelf fest het beste klinken. Apart en toch duidelijk.”
Henne van de Schraaf (46) van rockband Heatstroke en Ramones tributeband Blitzkrieg Bop, speelt bas sinds zijn zeventiende jaar en is stamgast bij HCR de Zwaan. Hij wilde elf jaar geleden graag met zijn toenmalige band United Forces optreden. “Wat vrienden van me in andere bands wilden dat ook en zo is Zwaanfest eigenlijk ontstaan,” vertelt Henne. Op zaterdag 1 april wordt het gratis festival voor de tiende keer georganiseerd en daar is hij eigenlijk een beetje beduusd van. Jurgen en Angelique Schneider maken Zwaanfest financieel mogelijk. Zij vieren dit jaar het vierhonderdjarig bestaan van de Zwaan en zijn vijftien jaar eigenaar. De jubileums vliegen je om de oren dit jaar!
Henne organiseert het Zwaanfest helemaal alleen. “Dat ben ik gewend in mijn werk; ik ben facilitair manager bij Fokker Services. Daar regel ik ook alles.” In september begint hij met de voorbereidingen; kijken welke bands leuk zijn, een begroting opstellen en daarna als het even kan de bands live zien optreden. “De programmeurs uit de omgeving, zoals Dijkrock en Sluisrock, kennen mij goed en we proberen rekening met elkaar te houden. Zwaanfest is één van de eerste festivals in het jaar. Het is dan kicken als een nog wat onbekende band, zoals Rebelstar, bij mij heeft opgetreden dan later weer geboekt wordt bij anderen!” zegt Henne glimmend. Toen het na een paar jaar hard begon te lopen en het te druk werd voor hem alleen, kreeg hij hulp van drumster Tara - dochter van de Zwaan - en Marlon, de zanger van zijn band.
“Het festival duurt tot één uur ’s nachts, daarom wordt er een vergunning bij de gemeente aangevraagd. Gelukkig nooit moeite mee gehad. Ik maak een draaiboek en voorbereiding is alles.” De bands krijgen allemaal netjes een contract met gage verklaring. “’s Middags maak ik samen met Angelique de enveloppen met muntjes klaar voor de bands. Zij worden ontvangen via de achteringang, zodat ze goed weten waar ze hun spullen kunnen zetten, want het is best krap allemaal.” De bands spelen gedurende een vooraf afgesproken tijd, oplopend van vijfendertig minuten tot tachtig minuten. “Eén keer heb ik daar een fout in gemaakt en heb ik de band tien minuten te vroeg van het podium gesommeerd. Dat was een misser, daar heb ik nog steeds spijt van. Ik vond het zo sneu.”
Zwaanfest is op zaterdag 1 april - geen grapje - aanvang 20:00 uur in HCR de Zwaan, Kerkplein 47 in Kapelle.
Een maat van Henne, die bij drukkerij Zoeteweij in Yerseke werkt, heeft het logo verzonnen. “Ieder jaar in een andere kleur. Zij sponsoren de posters en A5-flyers, daar ben ik natuurlijk heel blij mee.” Verder wordt er veel info via Facebook verspreid. “Als je op ‘Henne Zwaanfest’ zoekt, kom je automatisch bij mij terecht,” grijnst hij. Omdat het feest gratis is, weet hij niet precies hoeveel bezoekers er jaarlijks zijn. “Maar de zaal én het café zitten lekker vol. De Kapellenaren zitten vooral in het café, de bezoekers van buitenaf in de zaal. Het is net één grote reünie. Heel gezellig.” Het is niet de bedoeling om uit te breiden of groter te worden. “Omdat we zo vroeg in het jaar zitten, zijn we gebonden aan de zaal vanwege het weer.” Vol trots laat Henne de tien Zwaanfestposters zien in zijn oefenruimte in de schuur.
"Dan zouden we entree moeten heffen en dat wil ik niet."
“Als ik veel geld te besteden zou hebben, zou ik graag de New Adventures willen boeken. Een bluesrockband in 1981 op Pinkpop heeft gestaan. Of hairmetalband Sleeze Beez, die heb ik gezien als voorprogramma van Aerosmith. Maar daar zijn we te klein voor. Trouwens, die passen niet eens op het podium! En dan zouden we entree moeten heffen en dat wil ik niet.” Er melden zich bands aan bij Henne die soms van ver weg komen. “Ik probeer iedereen netjes antwoord te geven. Omdat we een beperkt budget hebben is het niet handig als ze dan helemaal uit Purmerend of België moeten komen. Overigens heb ik een hekel aan beginnende bandjes die nog niks gepresteerd hebben en die dan de hoofdprijs vragen voor een optreden. Dat probeer ik ze dan netjes uit te leggen.”
“We beginnen de avond met Stockholm Syndrome, zware muziek door jonge gasten rond de zeventien-achttien jaar die net begonnen zijn, eigen hardrock nummers schrijven en nog wat zoekend zijn naar hun eigen stijl. Bassist Lars zat bij mij op les, dus dan is dat extra leuk om ze podium ervaring op te laten doen. De tweede band is In Absentia uit Oost-Souburg; jeugdvrienden van me. Een coverband die het zoekt in de richting van progressive en alternative rock en zangeres Isa Garcia kan lekker zingen. De derde is Fire Within, symfonische powermetal uit Middelburg. Gitarist Dennis is een vriend van me, daar heb ik nog mee samen gespeeld in de band. En de klapper is de rock coverband Hot Fuzz, die heeft men al op de Kapelse Dagen gezien; nou dat wordt feesten!”