Een tijdje waren ze weg, maar met het nieuwe album ‘Competition Stripe’ belooft traumahelikopter een keiharde comeback te maken. Het drietal kwam samen door de gemeenschappelijke liefde voor de Groningse zaal Vera. Ze hebben wat te bewijzen vanavond aan het publiek dat hier uit liefde voor de Piek samenkomt, in verwachting van een avondje keihard ongecensureerd traumahelikopter.

De schaamte van een lege zaal voel je tot in je tenen. Gelukkig stroomt het nét voordat Pip Blom het eerst akkoord aanslaat vol. De vier jonge muzikanten openen al voor de tweede keer voor traumahelikopter, maar het is hun eerste keer in Zeeland. Op Spotify is Pip’s nummer ‘Truth’ meegepakt in internationale indie-hitlijsten. Die populariteit verbaast niet: Pip Blom is een Nederlandse Courtney Barnett met haar lekkere gitaargeluid en een rauwe maar jonge stem. ‘The Hours’ is haar eigen favoriet en een favoriet wordt altijd beleefd ontvangen. De zaal pakt het nummer uit met een glimlach en doopt het voor de sier ook maar om tot favoriet van De Piek.  

Er mist niets

Het is een minimalistische set-up: twee gitaren maar geen bas, een incompleet drumstel met twee trommels en een crashbekken en geen krukje voor de drummer. Maar less is more. Met gespreide benen staat Roel van Merlot achter zijn drums en creëert een haastig geluid dat de band met een enorme dosis energie door de liedjes jaagt. Al schrijf je traumahelikopter met een kleine letter, daar blijft het ook wel bij; de rest van de avond zetten ze neer in grote letters, gillend in caps lock.

40-plussers en borrelnootjes

Op de vraag of de nieuwe singel ‘Another Year’ al in de top 40 staat, antwoordt zanger Mark Lada: “Ja, op nummer 41. Dat is trouwens de gemiddelde leeftijd hier.” Het jonge publiek komt niet op traumahelikopter af, ook al stralen de bandleden zelf een puberale rebellie uit. Tijdens ‘Sleep Tight’ loopt Lada de zaal in om even een pindaatje te stelen uit een bakje borrelnootjes en in een zijn eigenwijsheid raakt hij verstrengeld in de kabel van zijn microfoon.

Gevoelige snaren

De nummers moeten kort en krachtig zijn en daarom vliegt traumahelikopter met een noodvaart door de set heen. Een cover van ‘Bastards Of Young’ van The Replacements doet het ook goed. Beide gitaristen hebben last van knappende snaren maar dat is stiekem best wel punk. De jongens grappen over de plannen van morgen. Ze gaan een dagje naar Vlissingen: ze willen vis eten en de nieuwe cd van BLØF op eigen bodem kopen.