Het sneeuwt als we Bergen op Zoom binnenrijden. De stad is gedompeld in carnavalssfeer; krabben hangen aan de muren, polonaisemuziek klinkt over straat, slingers en confetti in de etalages. In platenzaak de Waterput aan de Bosstraat echter geen carnaval op zaterdagmiddag elf februari; een klein podium achterin de zaak staat klaar voor de vijf mannen van Navarone

Deze Nederlandse rockband heeft op twintig januari dit jaar hun derde albumrelease groots gevierd in een uitverkocht Doornroosje Nijmegen. ‘Oscillation’, waar ze sinds april 2015 aan gewerkt hebben, is een waardige opvolger van de eerdere albums ‘A Darker Shade Of White’ en ‘Vim & Vigor’.

Vele optredens en festivals in binnenland en tours in Duitsland, Spanje en Tsjechië maken dat de band’s groei, ervaring en ontwikkeling te horen is op dit album. Bassist Bram Versteeg heeft de artwork gedaan en de nummers bevatten imponerend mooie teksten. Dat snoeiharde rock kan worden omgezet in een prachtig akoestisch optreden - compleet met een klassiek orkest - lieten ze al horen bij de traditionele jaarafsluiting met ‘Navarone goes Classic’, op CD/DVD ‘A Date At The Chapel’ vastgelegd.

Deze mannen voelen zich overal thuis. Het promoten van hun album in platenzaken met kleine podia is dan ook geen probleem. Neuzend tussen de platen begroeten ze ontspannen de binnendruppelende luisteraars. De opening met ‘Snake’ zet direct de toon; niemand kan stil blijven staan. Halverwege het nummer puilt de platenzaak al bijna uit. Wat fijn, zoveel publiek! Zanger Merijn van Haren weet loepzuiver de indrukwekkende uithalen te maken. De band verwerkt bij de omzetting naar akoestisch bovendien allerlei leuke nieuwigheidjes in de songs. Dit is echt een band die live beter is dan op de plaat.

De nummers worden soepel ingezet, de sfeer op het podium is gezellig en relaxed. Zo drumt Robin Assen even verder op het hoofd van gitarist Roman Huijbreghs en houdt Merijn zijn microfoon bij de gitaarsolo van Kees Lewiszong tijdens ‘The Lonely Nights’. Iedereen heeft er zin in, en de tijd vliegt. Daarom moet drummer Robin streng zijn als hij zegt: “nog twee nummers!”, want ze hebben deze middag nóg twee instore optredens. De LP’s (met wit vinyl) en CD’s worden al babbelend gesigneerd en de bandbus wordt ingeladen. Op naar de volgende gig.

Wauw!