Tijdens de laatste adem van de coronatijd onderzocht Hollander het Utrechtse nachtleven voor haar afstudeeropdracht aan de HKU. De focus van het onderzoek begon met de vraag hoe er meer locaties verwezenlijkt konden worden. Tijdens het onderzoek ondervond ze het onderliggende probleem: de belangrijkste organisaties die hier invloed op hebben erkennen de waarde nog niet van 'de nacht'. Projectontwikkelaars, gemeente en vastgoedondernemers zagen vooral de risico's en hadden vooroordelen over negatieve bijeffecten. Daar is inmiddels al een hoop in veranderd, op een positieve manier.
Oud-nachtcoördinator Shaked Franke vertelde ons eerder dat ze in de zoektocht naar haar opvolger zocht naar een ‘bijzonder persoon’. “Iemand die het nachtleven kent, het een warm hart toedraagt. En iemand die de gemeente interessant vindt en de gemeente-taal spreekt”, aldus Franke. De queeste eindigde bij Flo Hollander. Zij volgt Franke op als nachtcoördinator binnen gemeente Utrecht. Met een passie voor het nachtleven, die begon met stiekem 18+ clubs in proberen te komen op 16-jarige leeftijd, zal zij zich inzetten om het nachtleven in Utrecht nog meer te laten floreren.
Ondanks haar specialisatie in evenementen bleef ze altijd met één oog de ontwikkelingen van het Utrechtse nachtleven volgen. Dat ze zelf de functie van nachtcoördinator zou gaan vervullen, had ze na het afstuderen in 2022 niet meteen voor ogen. Hollander vertelt: “Ik heb die rol wel altijd als heel belangrijk gezien voor Utrecht. Ik had het nog niet als optie voor mezelf overwogen, maar vond het goed dat iemand die functie uitoefende.” Gaandeweg groeide haar interesse uit tot een passie voor het uitgaansleven en vooral het beleid hiervan. Zodoende heeft het zijn vruchten heeft afgeworpen en werd Hollander de nieuwe nachtcoördinator.
De functie ‘nachtcoördinator’ is in 2021 in het leven geroepen om het tweemaandelijkse Nachtoverleg te leiden. Tijdens dit overleg krijgen locaties met een eigen cultureel nachtprogramma de ruimte om lopende thema’s te bespreken. Zo kunnen instanties zich niet alleen beter verenigen, maar ook beter vertegenwoordigen, zowel richting de gemeente en politiek als de inwoners. “Door de waarde van de nacht te laten zien, wordt er meer rekening met ons gehouden tijdens gebiedsontwikkeling. Zo kunnen we vooroordelen over bijvoorbeeld overlast doorbreken als we laten zien hoe het wèl kan”, legt Hollander uit.
Hollander is positief te spreken over de ontwikkelingen van afgelopen jaren: “Ik vind het goed dat het Nachtoverleg er überhaupt is. Het is iets heel Utrechts dat het mogelijk is om zo met elkaar te blijven praten, dat heeft niet elke stad. Als nachtcoördinator ben je een onafhankelijke partij, maar heb ik wel nauw contact met de gemeente. Door die verbinding kunnen we veel bereiken.”
Het bestaan van het Nachtoverleg en de daarbijbehorende Nachtvisie maken al verschil volgens Hollander. “Het zorgt voor dat de nachtcultuur door de gemeente wordt erkend. Dat lijkt misschien heel klein, maar het zorgt er bijvoorbeeld voor dat we meegenomen worden in andere visies en voor meer subsidies. Ik merk dat de kijk van de gemeente wat betreft nachtleven op een positieve manier verandert. Deze sector staat nu echt op de kaart,” vertelt Hollander. Verder merkt Hollander op dat er binnen de sector intensief samengewerkt wordt. Programmeurs van clubs en evenementen houden rekening met elkaars plannen, waardoor er een gezonde concurrentie ontstaat met versterkende samenwerking als uitgangspunt. Wel blijft het voor Hollander belangrijk om met de Nachtvisie kritisch te blijven kijken naar de plannen van de gemeente en invloed uit te oefenen op de de uitvoeringen.
“De samenwerking met de gemeente gaat goed. Toch denk ik dat we goed in de gaten moeten houden dat de plannen in balans blijven. De ambitie voor komende jaren is om drie nieuwe clubs op poten te zetten, maar de invulling van die clubs moet wel op elkaar aansluiten en geen overkill worden voor het publiek.” De kunst wordt dus het evenwicht in de sector bewaren terwijl Utrecht tot volwaardige uitgaansstad wordt uitgebouwd. Hollander: “Het lijkt mij tof als we in de toekomst ook kunnen kijken of er iets kleins kan komen waar nieuwe kunstenaars en onervaren organisatoren vrij kunnen experimenteren.”
Om af te sluiten geeft Hollander haar favoriete feestje in onze stad mee. “Ik vind het een hele lastige vraag, nu moet ik natuurlijk niet the usual zeggen”, vertelt ze lachend. Na even nadenken neemt ze het besluit: “Ik denk zoiets als Freaky Dancing, waar het concept een beetje schuurt. De WAS-ruimte krijgt ineens een hele andere invulling en daardoor is het een compleet nieuwe ervaring. Ik heb niet echt een favoriete vaste locatie, het gaat mij meer om een concept dat nieuw is en me aanspreekt. Daarom ben ik ook heel erg benieuwd naar KABUL à GoGo*, omdat het iets anders is dan we kennen.”
* Op het moment van interviewen was KABUL à GoGo nog niet open. Het officiële openingsweekend vond plaats van 12 t/m 14 april 2024.