Gisteravond bereikte ons het bericht waarvan we al een beetje vermoedden dat het een keer zou komen: de nieuwe locatie van dB’s is niet op tijd klaar. Zoals waarschijnlijk bekend moet dB’s de huidige plek in het CAB-gebouw verlaten in verband met de woningbouw die daar gepland is. In november 2021 werd bekend dat er een nieuwe locatie was gevonden op de Vlampijpstraat in het Werkspoorkwartier. Op 1 november 2023 moet dB’s het CAB-gebouw verlaten. Op de nieuwe plek is op dit moment echter nog geen steen gelegd.

Het muziekcomplex trekt nu aan de noodrem en laat weten dat “ondanks de inspanningen en toewijding van vele betrokkenen een tijdige verhuizing van dB’s naar de Vlampijpstraat nauwelijks haalbaar lijkt. Er moet nú actie ondernomen worden.”

In het bericht schetst dB’s de tijdlijn sinds het bekend worden van de nieuwe locatie. Na de aankoop van het beoogde pand werd een jaar (!) overlegd met de projectontwikkelaar waarvan dB’s het pand straks huurt. In december 2022 werd de huurovereenkomst tussen dB’s en de projectontwikkelaar getekend. Op dat moment moest de bouw echter nog beginnen, terwijl dB’s eigenlijk op 1 mei het huidige pand zou moeten verlaten. Haast gevraagd zou je denken. Het besluiten over de bouwvergunning en de inspraak daarop duurden echter vijf maanden. Gelukkig kon in de tussentijd geregeld worden dat dB’s tot 1 november 2023 met beperkte openingstijden op de huidige plek kan blijven.

Nu moet het tweede deel van de vergunningsaanvraag nog worden doorlopen. Op de Vlampijpstraat 63 vinden namelijk twee bouwprojecten plaats: in een deel van de bestaande loods bouwt dB's oefenstudio’s en op een nieuw te bouwen plateau boven het parkeerterrein komen de zaal, de horeca en de verbinding tussen beneden en boven. Hoe lang deze procedure gaat duren is volgens dB’s onduidelijk, terwijl de verhuisdatum van 1 november steeds dichterbij komt.

dB’s laat weten dat zelfs als in de bestaande loods snel gebouwd kan worden, het nog afhankelijk is van de nieuwbouw voor de totale exploitatie van de organisatie en de toegang tot de bestaande loods. De start van die nieuwbouw is dus onbekend, net als de tijd die het kost om deze op te leveren.

Als ze niet tijdig kunnen verhuizen en de exploitatie daardoor deels stilvalt, dan leidt dat tot onverantwoorde financiële risico’s licht dB’s toe. dB’s bestaat naast de huidige zeventien 17 oefenstudio’s voor heel veel amateur en professionele muzikanten ook uit een drukbezochte concertzaal met meer dan 150 concerten per jaar, de professionele opnamestudio Moskou, muziekschool Backstage Utrecht, lessen van tal van zelfstandige docenten en het veganistisch restaurant Roots Rock Kitchen. “dB’s kan niet anders dan nu de noodklok luiden: alleen al door alle verloren tijd is de toekomst onmogelijk aan het worden.”

Sinds het begin van dit dossier lijkt de wet van Murphy wel van toepassing op dB’s. Eerst bleek het toch onmogelijk om in het CAB-gebouw te blijven, ondanks dat dat altijd de intentie was. Daarna kwamen twee jaar Covid en een uitslaande brand er overheen. En nu is er, anderhalf jaar na de aankoop van het pand aan de Vlampijpstraat, nog geen zicht op het begin van verbouwing of nieuwbouw, laat staan oplevering van het nieuwe pand.

Op donderdag 15 juni is er een commissievergadering van de Utrechtse gemeenteraad waarin de continuïteit van dB’s op de agenda staat. Aan goede wil is bij de meeste betrokkenen geen gebrek, maar meer dan ooit moet nu doorgepakt worden om te voorkomen dat ons volgende bericht wordt dat dB’s ophoudt te bestaan. Dat zou namelijk een ramp zijn voor Utrecht en de Utrechtse muziekscene, die door velen zo geroemd wordt.

Hier lees je meer over de aanloop van de noodzakelijke verhuizing van dB’s en de situatie van muzikale broedplaatsen in Utrecht.

dB's staat op de agenda van de commissie Ruimtelijke Ordening en Grondzaken, die op donderdag 15 juni tussen 10.00 en 13.00 uur plaatsvindt in de hal van het Stadhuis.