“Ze hebben dit helemaal zelf geregeld”, zegt een glunderende dB’s-eigenaar Paul de Brabander tussen twee shows door. “Ik hoef vanavond helemaal niks te doen.” dreB’s Staff on Stage (de ‘dre’ staat voor de herkenbare barman André) is inderdaad niet alleen een idee van de medewerkers van dB’s, maar ze hebben alles ook zelf geregeld. Een mini-festival met alleen maar “bands en projecten waarin de bekende gezichten en mascottes’ van dB’s zich laten gelden.” Tussen 20.00 uur en ca. 2.00 uur spelen er twaalf acts, met ieder één of meerdere medewerkers in de gelederen. We herkennen veel barpersoneel, waaronder André als drummer van Status Aparte, maar op het podium zien we bijvoorbeeld ook geluidsman Axel in Hee Hee Shamone, vaste schoonmaker Enzo en Jim, die al vanaf het allereerste begin bij dB’s is en de service en kwaliteit bewaakt.
Dat dB’s zijn iconische plek in het CAB-Gebouw moet verlaten is geen nieuws meer. Bijna twintig jaar geschiedenis laat je echter niet zomaar achter. De afscheidstour is vorig jaar al begonnen en kende op zaterdag 4 februari een nieuw event met Staff on Stage, een festival waarbij dB’s-medewerkers op het podium stonden met de bands waarin ze actief zijn, in plaats van ernaast.
De acts wisselen elkaar in hoog tempo af tussen zaal en foyer. Iedereen speelt een half uur en als de ene act klaar is start de andere met spelen en begint op de vrijgekomen plek het snelle ombouwen. Bewonderenswaardig beginnen de meeste acts op tijd, het is immers een festival. Pas bij de show van de Boulevard, rond 23.30 uur, ontstaat er een kleine vertraging in het programma. Het gebruik van de foyer (bar) als tweede podium is een slimme zet die heel goed uitpakt. De opkamer (oude rookkamer) is veel te klein om zoveel bezoekers te ontvangen, dus wordt van de barruimte gebruik gemaakt. Het drumstel van dat podium staat wel in de opkamer, de rest van het podium ervoor. De grote glazen ruit tussen foyer en opkamer is er voor de gelegenheid ‘even’ uitgehaald. Achter het drumstel hangen zwarte doeken, wat lichtjes en staan planten, waardoor het lijkt alsof de drummer in een donker bos speelt. Een mooi effect.
Ondanks dat er zoveel medewerkers op het podium staan is de bar gewoon bezet en de kaartverkoop geregeld. Voormalige medewerkers en andere vrienden van het podium zorgen ervoor dat alles soepel verloopt, iedereen aan zijn drankje komt en Paul de Brabander dus blij en tevreden rond kan lopen. Dit festival en de manier waarop het georganiseerd wordt is kenmerkend voor de gemeenschap rond en de ongedwongenheid van dB’s. Een plek waar iedereen welkom is en veel kan, als je een goed idee hebt.
Aan het eind van de avond speelt Lockdown zijn eerste show ooit. Het is een Utrechtse undergound ‘supergroep’ die inderdaad tijdens één van de coronalockdowns is ontstaan. Met hun beatdown hardcore slaan ze de bezoekers in het café keihard om de oren. De bandleden willen graag anoniem blijven en omdat elke muzikant een bivakmuts draagt lukt dat ook aardig. Er moet minimaal één iemand van de dB’s-crew tussen zitten en ook de bespeler van het bierfust, die in een paar songs meedoet, menen we te herkennen. Ook dit is kenmerkend voor dB’s: samen met ACU is het misschien wel de enige plek in Utrecht waar zo’n compromisloze band kan spelen.
Onvermijdelijk gaan sommige gesprekken op deze avond over de aanstaande verhuizing naar de Vlampijpstraat. Of het podium de rauwe uitstraling mee kan nemen, wanneer ze precies weg moeten (ze mogen nog even door na 1 mei) en of de nieuwe plek dan al klaar is. Hiphopband de Boulevard neemt alvast een voorschot op de verplaatsing naar de overkant van de straat, door in één van hun nummers “Ga je mee, met ons hier ver vandaan” te zingen, wijzend op de Vlampijpstraat. Voorlopig zit dB’s nog even in het CAB-Gebouw en gaan we daarvan genieten, zolang het nog kan.
Gezien: dreB’s Staff on Stage, met twaalf bands met één of meerdere dB’s-medewerkers, zaterdag 4 februari 2023 @ dB’s, Utrecht