Royal Bastards is nog geen drie maanden oud, maar de mannen worden al geboekt op menig feestje. Royal Bastards was eerder al te zien in Tivoli De Helling en de Patronaat. Volgende week staat de act gepland bij onze eigen Club 3VOOR12/Utrecht. Een kort interview met Ben Spaander over zijn experiment.

Ben Spaander is geen onbekende in Utrecht en wie blij wordt van zware beats is blij met Ben. Als een van de grondleggers van Club Marguerita, maar zeker ook als Cosmic Force heeft hij de afgelopen jaren voor veel feestjes gezorgd In Utrecht maar ook ver daarbuiten.

Volgende week staat Spaander met zijn nieuwe act Royal Bastards in dB’s tijdens Club 3VOOR12/Utrecht.

Hoe bevalt Royal Bastards?

Geweldig. Het is ongelofelijk hoe snel alles gegaan is. We zijn zo’n drie maanden geleden begonnen en hebben nu al zo’n tien optredens gehad. Voor een nieuwe act is dat geweldig. Ik ken veel promoters en de nieuwe vibe en de nieuwe energie spreekt hen erg aan. Dat zorgde ervoor dat het zo snel ging. Inmiddels zijn we op het punt gekomen dat we ook actief benaderd worden.

In de komende tijd is, naast Club 3VOOR12, bijvoorbeeld ook een optreden in Alkmaar (De Victorie) gepland samen met Boemklatsch, maar ook in andere plaatsen. Zo treden we ook op tijdens Koninginnedag.

Je stond al samen met Joost van Bellen geprogrammeerd. Is hij ook iemand die jou beïnvloedt heeft?

Ja, ik ben nu 38 en op mijn negentiende begon ik op feesten te komen om de ‘electro’ te verkennen. Joost van Bellen stond toen al te draaien en als gastje van negentien vond ik hem toen al geweldig. Ik werk ook als geluidsman bij Tivoli en moest een tijdje terug werken bij RAUW. Het geluid wat ik die avond te horen kreeg vond ik geweldig. Een mix van hiphop-invloeden, rave en electro. Na zes, zeven jaar hetzelfde gedraaid te hebben dacht ik; het wordt tijd voor iets nieuws. Ik begon te experimenteren en nu is er dus Royal Bastards.

Hoe waren de eerste reacties?

Veel reacties zijn er nog niet van de media. Dit is eigenlijk mijn eerste interview voor Royal Bastards. Maar de reacties vanuit de zaal zijn erg goed. Afgelopen zaterdag stond ik in de Patronaat en alhoewel de zaal niet vol stond, kon ik mijn energie wel kwijt in het publiek. Wat ervoor zorgde dat er uiteindelijk zes chickies op het podium klommen en bij mij begonnen te dansen. Ik wil niet arrogant klinken, maar het lukt me gewoon vaak om iets los te krijgen bij de mensen. Alleen voor Club 3VOOR12 twijfel ik een beetje. Royal Bastards is de enige dance-act van de avond en dan kunnen de verwachtingen anders zijn door de andere optredens. Ik heb echter problemen om mezelf in te houden en ga meestal wel los en heb dan eigenlijk zoiets van; wie het leuk vindt, vindt het leuk. Maar ja, Royal Bastards staat voor passie en een feestje, het moet dus wel goed komen!


Te zien: Club 3VOOR12/Utrecht met Kapabel, Royal Bastards en Bart van der Lee, donderdag 25 maart 2010 @ dB’s