Met alle uitstel en verschuivingen kunnen we ons voorstellen dat je niet meer weet hoe het staat met je favoriete festival. De vier belangrijkste opties die ze hebben zijn verschuiven naar de nazomer, uitstellen tot 2022, alles online doen of hopen dat ze op de geplande datum door kunnen gaan. We zetten de status van de belangrijkste festivals in de provincie Utrecht op een rij.

Bevrijdingsfestival Utrecht

ONLINE EDITIE
Voor de Bevrijdingsfestivals is doorschuiven geen optie. Bevrijdingsdag is ieder jaar op 5 mei en die is lastig te verplaatsen. Bevrijdingsfestival Utrecht heeft echter wel een online editie van 10.00 - 21.30 uur met Josbros, Nana Adjoa, S10 en YIN YIN als muzikale headliners. Het programma is te bekijken via de website van Bevrijdingsfestival Utrecht.
Zijn er nog kaarten?
De online editie is gratis te bekijken.

Uncloud

Uncloud 2020

Uncloud 2020

ONBEKEND
Vorig jaar was Uncloud één van de laatste grotere evenementen voor de eerste lockdown. Dit jaar zou het festival voor audiovisuele kunst mede vanwege de pandemie een wat andere opzet hebben en naar begin april verschuiven. Toen duidelijk werd dat er dan nog niks open zou kunnen, is het festival opgeschort tot een later moment.
Zijn er nog kaarten?
De kaartverkoop is nog niet begonnen.

Geinbeat

VOORLOPIG OP NORMALE DATUM
Van alle festivals in de provincie is Geinbeat het meest ambitieuze. Het gratis festival in Nieuwegein houdt vast aan de periode die de laatste jaren gebruikelijk is: zaterdag 10 juli. De organisatie heeft goede hoop dat Geinbeat dit jaar weer kan plaatsvinden en is druk bezig om te kijken hoe ze er coronaproof editie van kunnen maken. Dat de kans bestaat dat Geinbeat ook in 2021 niet door kan gaan wordt op de website vermeld.
Zijn er nog kaarten?
Geinbeat is gratis.

De Leuke festival

VOORLOPIG OP NORMALE DATUM
De Leuke Festival houdt het voorlopig op de normale periode. Op zaterdag 17 juli 2021 worden er maar liefst liefst zeven podia neergezet in De Voorveldse Polder. In plaats van “groot, aanwezig en internationaal kiezen we dit jaar voor klein, intiem en lokaal”, aldus de organisatie. Op de line-up staan onder anderen Vengaboys, Singlefeestje, David Vunk, Tom Trago, Disko Disko Soundsystem, Rochelle Dietz, Ask Me Later en Afrodisiac.
Zijn er nog kaarten?
Helaas, De Leuke Festival is uitverkocht.

Willems Wondere Weiland

Willems Wonder Weiland 2019

Willems Wonder Weiland 2019

ONDERZOEKT VERPLAATSING NAAR AUGUSTUS
Bij het Amersfoortse festival Willems Wondere Weiland is het glas altijd halfvol en bekijken ze alles van de zonnige kant meldt de organisatie eind maart op Facebook. Toch verwachten ze dat de jubileumeditie in de gebruikelijke periode van begin juli iets te optimistisch is gedacht. Daarom inventariseert de organisatie of 28 augustus een optie is. Dat hangt af van o.a. het weiland, de gemeente en de bands. Op dit moment is er nog geen witte rook.
Zijn er nog kaarten?
Willems Wondere Weiland is gratis.

Tweetakt

VERPLAATST NAAR SEPTEMBER
Tweetakt was in eerste instantie verplaatst van april naar juni 2021. Om de kans op doorgang te vergroten heeft het kunstenfestival – dat altijd ook een belangrijk muziekprogramma heeft – besloten om de editie van dit jaar te verplaatsen naar 26 augustus t/m 19 september 2021. Ook is het festivalhart, inclusief restaurant en terras, van de Neude verplaatst naar Fort Ruigenhoek. Het muziekprogramma is op dit moment nog niet bekend.
Zijn er nog kaarten?
De kaartverkoop voor het muziekprogramma is nog niet begonnen.

Soenda

VERPLAATST NAAR AUGUSTUS
Soenda in Park Ruigenhoek zit normaal gesproken supervroeg in het seizoen zit, halverwege mei. Dit jaar wijkt het evenement uit naar 28 augustus. Onder meer Max Cooper, Nina Kraviz, Rebekah en Paula Temple zijn al bevestigd. Daarnaast verklapte programmeur Veronique Leon aan 3voor12 dat de rest van het programma ook grotendeels mee verhuist uit 2020.
Zijn er nog kaarten?
Nee, Soenda is volledig uitverkocht.

Lief

VOORLOPIG OP NORMALE DATUM
Als alles goed gaat, viert elektronisch Lief festival op de normale datum van zaterdag 4 september zijn vijftienjarig bestaan. De organisatie gaat er vanuit dat ze Lief festival gewoon kunnen organiseren zoals de bezoekers gewend zijn. Op Strijkviertel zie je dan o.a. Colyn, Lilly Palmer, Luna Ludmilla en veel Utrechters, waaronder Colin Benders, Ultrastation, Nuno dos Santos en Ask Me Later.
Zijn er nog kaarten?
Je kaartje uit 2020 is nog geldig en er zijn ook nieuwe tickets te koop.

Smeerboel

VOORLOPIG OP NORMALE DATUM
Ook Smeerboel vindt vooralsnog plaats op de normale datum: 11 september op Grasweide Papendorp. Je ziet dan onder anderen AnD, David Vunk, DE Sluwe Vos, Rebekah, Shlømo en Mella Dee.
Zijn er nog kaarten?
Nee, Smeerboel is uitverkocht.

By the Creek

WEEKENDER OP NORMALE DATUM
Na een jaar overslaan, heeft elektronisch festival By the Creek wat in te halen. Recreatieterrein Middelwaard biedt op 18 en 19 september de ruimte aan een weekender met onder andere KI/KI, Benny Rodrigues, Kevin, Orpheu the Wizard, Ronnie Flex en Wouter S.
Zijn er nog kaarten?
Je kunt je eendaagse ticket van vorig jaar upgraden naar een weekendticket. Als je dat niet doet, zijn die kaartjes automatisch alleen op zaterdag 18 september geldig. De reguliere verkoop begint op donderdag 6 mei om 12:00 uur.

Into the Woods

VOORLOPIG OP NORMALE DATUM
“Positieve geluiden gonzen door het bos en een stip aan de horizon is gepland. We hebben goede hoop dat we 10 en 11 september staan te rossen in de bossen.” Met die woorden kondigde Into the Woods begin februari optimistisch zijn kaartverkoop aan.
Zijn er nog kaarten?
Into the Woods is uitverkocht; de kaartjes vlogen de deur uit. Gaat het niet door? Dan krijg je je geld terug.

Gaudeamus muziekweek

VOORLOPIG OP NORMALE DATUM
Op de Gaudeamus Muziekweek hoor je toonaangevende experimentele muziek, deels van jonge componisten. Voorlopig vindt de muziekweek plaats van 8 t/m 12 september.
Zijn er nog kaarten?
De kaartverkoop is nog niet begonnen.

Central Park

VERPLAATST NAAR SEPTEMBER
De afgelopen jaren vond Central Park Festival eind mei plaats. Nadat de editie van 2020 niet doorging vanwege de coronapandemie zou het festival dit jaar op 5 juni terugkomen. Die datum is toch nog te vroeg, vindt de organisatie. Daarom verhuist het festival eenmalig naar september. De 2021-editie is op zaterdag 18 september in Park Transwijk. Op de line-up staan o.a. Kensington, De Staat, DI-RECT en Nielson.
Zijn er nog kaarten?
De reguliere tickets  zijn uitverkocht, maar ticketpartner Festicket heeft nog enkele kaarten.

Popronde

VOORLOPIG OP NORMALE DATUM
De Popronde zag een ingelaste voorjaarseditie in rook opgaan en deed zijn best er online iets van te maken. Nieuwe bands wil je echter het liefst checken in al die kroegjes en zaaltjes waar 1,5 meter houden onmogelijk is. Hopelijk kan het van september tot november weer.
Zijn er nog kaarten?
De Popronde is normaal gratis toegankelijk.

Le Guess Who?

VOORLOPIG OP NORMALE DATUM
Vorig jaar zette Le Guess Who? al heel snel een streep door het festival, toen veel evenementen nog afwachtten. Maar gezien de aard van het festival was dat wel te begrijpen. Het Utrechtse avantgarde evenement haalt artiesten uit de raarste landen van de wereld en trekt voor meer dan de helft bezoekers uit het buitenland. Die moeten ook weten waar ze aan toe zijn. Dit jaar houden ze hoop in Utrecht en zijn alvast de curatoren aangekondigd, o.a. John Dwyer (Thee Oh Sees), Phil Elverum (Mount Eerie) en Lucrecia Dalt. De datum: 11 tot en met 14 november 2021.
Zijn er nog kaarten?
Ja!