Met alle uitstel en verschuivingen kunnen we ons voorstellen dat je niet meer weet hoe het staat met je favoriete festival. De vier belangrijkste opties die ze hebben zijn verschuiven naar de nazomer, uitstellen tot 2022, alles online doen of hopen dat ze op de geplande datum door kunnen gaan. We zetten de status van de belangrijkste festivals in de provincie Utrecht op een rij.

Laatste update: 15 juli 2021

Door de oplopende besmettingen heeft het kabinet op 9 juli veel nieuwe beperkingen afgekondigd. Het kabinet heeft besloten dat evenementen en festivals alleen kunnen doorgaan met een zittend publiek, vaste plekken en op 1,5 meter afstand. Ook moeten vanaf 9 juli clubs, discotheken en horeca dicht vanaf middernacht, en moeten ze werken met vaste zitplekken en 1,5 meter afstand. Die maatregelen gaan zaterdagochtend al in en blijven tenminste tot en met tenminste 13 augustus gelden. Hier lees je meer. Wat dit betekent voor de festivals die tot of (vlak) na 13 augustus plaatsvinden is nu nog niet volledig duidelijk. Verschillende festivals die voor 14 augustus plaats zouden vinden zijn inmiddels afgelast.

Bevrijdingsfestival Utrecht

ONLINE EDITIE
Voor de Bevrijdingsfestivals is doorschuiven geen optie. Bevrijdingsdag is ieder jaar op 5 mei en die is lastig te verplaatsen. Bevrijdingsfestival Utrecht heeft echter wel een online editie van 10.00 - 21.30 uur met Josbros, Nana Adjoa, S10 en YIN YIN als muzikale headliners. Het programma is te bekijken via de website van Bevrijdingsfestival Utrecht.

Zijn er nog kaarten?
De online editie is gratis te bekijken.

Uncloud

Uncloud 2020

Uncloud 2020

UITGESTELD NAAR OKTOBER/NOVEMBER
Vorig jaar was Uncloud één van de laatste grotere evenementen voor de eerste lockdown. Dit jaar zou het festival voor audiovisuele kunst mede vanwege de pandemie een wat andere opzet hebben en naar begin april verschuiven. Inmiddels is het festival opgeschort tot eind oktober/begin november.

Zijn er nog kaarten?
De kaartverkoop is nog niet begonnen.

Geinbeat

AFGELAST
Geinbeat-voorzitter Riny Kooijman laat weten dat de kaartverkoop van het festival, dat op 10 juli plaats zou vinden, stagneerde op een-derde. De organisatie verwacht niet dat ze de rest van de kaarten in de week voor het festival nog verkopen. “Na de aankondiging van deze versoepelingen is het animo voor ons concept, waarbij anderhalve meter afstand de norm is en de bezoekers op een vaste plek blijven zitten, zowat verdampt.”

Verknipt festival

Verknipt festival

Verknipt festival

VERPLAATST NAAR 3 en 4 JULI
Verknipt festival zou oorspronkelijk plaats vinden op zaterdag 12 juni, maar zal nu doorgang vinden op 3 juli. De organisatie heeft er ook nog een extra dag aan geplakt, op 4 juli. Het festival vinsdt plaats bij Strijkviertel in De Meern en mag met haar diverse line-up het festivalseizoen aftrappen. Op de line-up staan onder andere DYEN, Shlomo, TRYM, Randomer en Perc.

Zijn er nog kaarten?
Kaarten voor het festival zijn compleet uitverkocht.

De Leuke festival

VERPLAATST NAAR 2022
De Leuke Festival zou plaatsvinden op zaterdag 17 juli. Op de line-up stonden onder anderen Vengaboys, Singlefeestje, David Vunk, Tom Trago, Disko Disko Soundsystem, Rochelle Dietz, Ask Me Later en Afrodisiac. Enkele dagen voodat de opbouw zou starten trok het kabinet echter hard aan de handrem. De organisatie heeft nog geprobeerd om een vervangende datum te vinden, maar dat bleek onmogelijk. Het festival vindt dus wederom niet en plaats en wordt verplaatst naar 2022. 

Zijn er nog kaarten?
Helaas, De Leuke Festival is uitverkocht.

Willems Wondere Weiland

Willems Wonder Weiland 2019

Willems Wonder Weiland 2019

VERPLAATST NAAR 2022
Bij het Amersfoortse festival Willems Wondere Weiland is het glas altijd halfvol en bekijken ze alles van de zonnige kant meldde de organisatie eind maart op Facebook. De organisatie heeft gekeken of verplaatsen naar eind augustus mogelijk was, maar er zijn teveel obstakels en onzekerheden waar ze tegenaan lopen. Willems Wondere Weiland wrordt daarom weer een jaar uitgesteld, naar 2 juli 2022.

Zijn er nog kaarten?
Willems Wondere Weiland is gratis.

Soenda

VERPLAATST NAAR AUGUSTUS
Soenda in Park Ruigenhoek zit normaal gesproken supervroeg in het seizoen zit, halverwege mei. Dit jaar wijkt het evenement uit naar 28 augustus. Onder meer Max Cooper, Nina Kraviz, Rebekah en Paula Temple zijn al bevestigd. Daarnaast verklapte programmeur Veronique Leon aan 3voor12 dat de rest van het programma ook grotendeels mee verhuist uit 2020.

Zijn er nog kaarten?
Nee, Soenda is volledig uitverkocht.

Festival De Wissel

De Haventuin

De Haventuin

AFGELAST
Het nieuwe De Wissel zou plaatsvinden op 14 augustus en moest een festival worden voor de elektronische muziekfanaten uit Utrecht en omstreken die iets meer diepgang zoeken in muziek. Voor de eerste editie waren Moody Merhan, Elias Mazian, Suze Ijo en Ask Me Later al aangekondigd. 

Als nieuw festival kan De Wissel geen beroep doen op het garantiefonds. Het festival zou exact één dag na het mogelijk aankondigen van nieuwe maatregelen plaatsvinden. Een afgelasting op dat late moment zou daarom betekenen dat De Wissel voor alle kosten op moet draaien. Zeker voor een beginnend festival is dat een te groot risico.

Tweetakt

Tweetakt 2019

Tweetakt 2019

VERPLAATST NAAR SEPTEMBER
Tweetakt was in eerste instantie verplaatst van april naar juni 2021. Om de kans op doorgang te vergroten heeft het kunstenfestival – dat altijd ook een belangrijk muziekprogramma heeft – besloten om de editie van dit jaar te verplaatsen naar 26 augustus t/m 19 september 2021. Ook is het festivalhart, inclusief restaurant en terras, van de Neude verplaatst naar Fort Ruigenhoek. Het muziekprogramma is op dit moment nog niet bekend.

Zijn er nog kaarten?
De kaartverkoop voor het muziekprogramma is nog niet begonnen.

Lief

VOORLOPIG OP NORMALE DATUM
Als alles goed gaat, viert elektronisch Lief festival op de normale datum van zaterdag 4 september zijn vijftienjarig bestaan. De organisatie gaat er vanuit dat ze Lief festival gewoon kunnen organiseren zoals de bezoekers gewend zijn. Op Strijkviertel zie je dan o.a. Colyn, Lilly Palmer, Luna Ludmilla en veel Utrechters, waaronder Colin Benders, Ultrastation, Nuno dos Santos en Ask Me Later.

Zijn er nog kaarten?
Lief is uitverkocht. 

HE:LEEN festival: expeditie Rotsoord

HE:LEEN festival 2018

HE:LEEN festival 2018

OP NORMALE DATUM
Initiatiefnemers De Helling en LE:EN hebben het noodgedwongen pauzejaar 2020 gebruikt om HE:LEEN festival, dat zich afspeelt op en rond Rotsoord, door te ontwikkelen. Naast het gratis dagprogramma is er op zaterdag 4 september 2021 komende editie ook een uitgebreider betaald muzikaal avondprogramma in De Helling en LE:EN. De line-up 

Zijn er nog kaarten?
Passe-partouts voor het avondprogramma in De Helling en LE:EN gaan op vrijdag 18 juni om 10.00 uur in de voorverkoop.

Smeerboel

VOORLOPIG OP NORMALE DATUM
Ook Smeerboel vindt vooralsnog plaats op de normale datum: 11 september op Grasweide Papendorp. Je ziet dan onder anderen AnD, David Vunk, DE Sluwe Vos, Rebekah, Shlømo en Mella Dee.

Zijn er nog kaarten?
Nee, Smeerboel is uitverkocht.

By the Creek

WEEKENDER OP NORMALE DATUM
Na een jaar overslaan, heeft elektronisch festival By the Creek wat in te halen. Recreatieterrein Middelwaard biedt op 18 en 19 september de ruimte aan een weekender met onder andere KI/KI, Benny Rodrigues, Kevin, Orpheu the Wizard, Ronnie Flex en Wouter S.

Zijn er nog kaarten?
Je kunt je eendaagse ticket van vorig jaar upgraden naar een weekendticket. Als je dat niet doet, zijn die kaartjes automatisch alleen op zaterdag 18 september geldig. Allen voor de zondag zijn er nog enkele kaarten.

Into the Woods

VOORLOPIG OP NORMALE DATUM
“Positieve geluiden gonzen door het bos en een stip aan de horizon is gepland. We hebben goede hoop dat we 10 en 11 september staan te rossen in de bossen.” Met die woorden kondigde Into the Woods begin februari optimistisch zijn kaartverkoop aan.

Zijn er nog kaarten?
Into the Woods is uitverkocht; de kaartjes vlogen de deur uit. Gaat het niet door? Dan krijg je je geld terug.

Gaudeamus muziekweek

VOORLOPIG OP NORMALE DATUM
Op de Gaudeamus Muziekweek hoor je toonaangevende experimentele muziek, deels van jonge componisten. De muziekweek vindt plaats van 8 t/m 12 september. Er zijn 40 fysieke concerten op verschillende locaties in Utrecht, aangevuld met twee online live uitzendingen tijdens het festivalweekend.

Zijn er nog kaarten?
De kaartverkoop begint op 10 juni.

Central Park

VERPLAATST NAAR SEPTEMBER
De afgelopen jaren vond Central Park Festival eind mei plaats. Dit jaar zou het festival op 5 juni terugkomen. Die datum is toch nog te vroeg, vindt de organisatie. Daarom verhuist het festival eenmalig naar september. De 2021-editie is op zaterdag 18 september in Park Transwijk. Op de line-up staan o.a. Kensington, De Staat, DI-RECT en Nielson. Op zondag 19 september is er een extra festivaldag voor alle leeftijden met o.a. Krezip, Snelle en Miss Montreal.

Zijn er nog kaarten?
Voor de zondag zijn nog kaarten te krijgen.

Popronde

VOORLOPIG OP NORMALE DATUM
De Popronde zag een ingelaste voorjaarseditie in rook opgaan en deed zijn best er online iets van te maken. Nieuwe bands wil je echter het liefst checken in al die kroegjes en zaaltjes waar 1,5 meter houden onmogelijk is. Hopelijk kan het van september tot november weer.

Zijn er nog kaarten?
De Popronde is normaal gratis toegankelijk.

Le Guess Who?

VOORLOPIG OP NORMALE DATUM
Vorig jaar zette Le Guess Who? al heel snel een streep door het festival, toen veel evenementen nog afwachtten. Maar gezien de aard van het festival was dat wel te begrijpen. Het Utrechtse avantgarde evenement haalt artiesten uit de raarste landen van de wereld en trekt voor meer dan de helft bezoekers uit het buitenland. Die moeten ook weten waar ze aan toe zijn. Dit jaar houden ze hoop in Utrecht en zijn alvast de curatoren aangekondigd, o.a. John Dwyer (Thee Oh Sees), Phil Elverum (Mount Eerie) en Lucrecia Dalt. De datum: 11 tot en met 14 november 2021.

Zijn er nog kaarten?
Ja!