Met alle uitstel en verschuivingen kunnen we ons voorstellen dat je niet meer weet hoe het staat met je favoriete festival. De vier belangrijkste opties die ze hebben zijn verschuiven naar de nazomer, uitstellen tot 2022, alles online doen of hopen dat ze op de geplande datum door kunnen gaan. We zetten de status van de belangrijkste festivals in de provincie Utrecht op een rij.

Laatste update: 6 oktober 2021

Door de oplopende besmettingen heeft het kabinet op vrijdag 9 juli veel nieuwe beperkingen afgekondigd. Het kabinet heeft besloten dat evenementen en festivals alleen kunnen doorgaan met een zittend publiek, vaste plekken en op 1,5 meter afstand. Ook moeten vanaf 9 juli clubs, discotheken en horeca dicht vanaf middernacht, en moeten ze werken met vaste zitplekken en 1,5 meter afstand. Die maatregelen gaan zaterdagochtend 10 juli al in en blijven tenminste tot en met tenminste 13 augustus gelden. Hier lees je meer. Wat dit betekent voor de festivals die tot of (vlak) na 13 augustus plaatsvinden is nu nog niet volledig duidelijk. Verschillende festivals die voor 14 augustus plaats zouden vinden zijn inmiddels afgelast.

Op maandag 2 augustus maakte het kabint bekend dat eendagsfestivals voor meer dan 750 bezoekers en zonder vaste zitplaats voor 1 september geen doorgang kunnen vinden. Er worden meer strenge eisen gesteld aan de kleinere festivals: ze moeten buiten plaatsvinden of in een tent die aan vier zijden open is. Bezoekers moeten gevaccineerd zijn, corona hebben gehad of een negatieve testuitslag kunnen laten zien.

Op vrijdag 13 augustus heeft het kabinet bekendgemaakt dat er voorlopig géén versoepelingen komen voor de evenementenbranche en nachthoreca. Eendaagsfestivals mogen in de open lucht maximaal 750 man verwelkomen wanneer met toegangsbewijzen wordt gewerkt (en dan mag de 1,5 meter worden losgelaten), meerdaags festivals met camping zijn überhaupt niet toegestaan en discotheken moeten gesloten blijven.

Dinsdag 14 september kondigde premier Rutte aan dat vanaf 25 september evenementen en concerten weer zonder anderhalve meter plaats mogen vinden. Daar staat tegenover dat ze moeten werken met een corona toegangsbewijs, en dat concerten binnen maar met 75% van de capaciteit mogen plaatsvinden. Nachtclubs en discotheken mogen vanaf 25 september wel overdag open zijn, tot middernacht.

Bevrijdingsfestival Utrecht

ONLINE EDITIE
Voor de Bevrijdingsfestivals is doorschuiven geen optie. Bevrijdingsdag is ieder jaar op 5 mei en die is lastig te verplaatsen. Bevrijdingsfestival Utrecht heeft echter wel een online editie van 10.00 - 21.30 uur met Josbros, Nana Adjoa, S10 en YIN YIN als muzikale headliners. Het programma is te bekijken via de website van Bevrijdingsfestival Utrecht.

Zijn er nog kaarten?
De online editie is gratis te bekijken.

Uncloud

Uncloud 2020

Uncloud 2020

UITGESTELD NAAR OKTOBER/NOVEMBER
Vorig jaar was Uncloud één van de laatste grotere evenementen voor de eerste lockdown. Dit jaar zou het festival voor audiovisuele kunst mede vanwege de pandemie een wat andere opzet hebben en naar begin april verschuiven. Inmiddels is het festival verplaatst en vindt het plaats van 30 oktober tot en met 21 november.

Zijn er nog kaarten?
Ja

Geinbeat

AFGELAST
Geinbeat-voorzitter Riny Kooijman laat weten dat de kaartverkoop van het festival, dat op 10 juli plaats zou vinden, stagneerde op een-derde. De organisatie verwacht niet dat ze de rest van de kaarten in de week voor het festival nog verkopen. “Na de aankondiging van deze versoepelingen is het animo voor ons concept, waarbij anderhalve meter afstand de norm is en de bezoekers op een vaste plek blijven zitten, zowat verdampt.”

Verknipt festival

Verknipt festival

Verknipt festival

VERPLAATST NAAR 3 en 4 JULI
Verknipt festival zou oorspronkelijk plaats vinden op zaterdag 12 juni, maar zal nu doorgang vinden op 3 juli. De organisatie heeft er ook nog een extra dag aan geplakt, op 4 juli. Het festival vinsdt plaats bij Strijkviertel in De Meern en mag met haar diverse line-up het festivalseizoen aftrappen. Op de line-up staan onder andere DYEN, Shlomo, TRYM, Randomer en Perc.

Zijn er nog kaarten?
Kaarten voor het festival zijn compleet uitverkocht.

De Leuke festival

VERPLAATST NAAR 2022
De Leuke Festival zou plaatsvinden op zaterdag 17 juli. Op de line-up stonden onder anderen Vengaboys, Singlefeestje, David Vunk, Tom Trago, Disko Disko Soundsystem, Rochelle Dietz, Ask Me Later en Afrodisiac. Enkele dagen voodat de opbouw zou starten trok het kabinet echter hard aan de handrem. De organisatie heeft nog geprobeerd om een vervangende datum te vinden, maar dat bleek onmogelijk. Het festival vindt dus wederom niet en plaats en wordt verplaatst naar 2022. 

Zijn er nog kaarten?
Helaas, De Leuke Festival is uitverkocht.

Willems Wondere Weiland

Willems Wonder Weiland 2019

Willems Wonder Weiland 2019

VERPLAATST NAAR 2022
Bij het Amersfoortse festival Willems Wondere Weiland is het glas altijd halfvol en bekijken ze alles van de zonnige kant meldde de organisatie eind maart op Facebook. De organisatie heeft gekeken of verplaatsen naar eind augustus mogelijk was, maar er zijn teveel obstakels en onzekerheden waar ze tegenaan lopen. Willems Wondere Weiland wrordt daarom weer een jaar uitgesteld, naar 2 juli 2022.

Zijn er nog kaarten?
Willems Wondere Weiland is gratis.

Soenda Festival

AFGELAST
Soenda in Park Ruigenhoek zit normaal gesproken supervroeg in het seizoen zit, halverwege mei. Dit jaar wijkt het evenement uit naar 28 augustus. De aankondiging op 2 augustus dat festivals tot 1 september alleen plaats mogen vinden met een maximale capaciteit van 750 bezoekers betekent eigenlijk dat Soenda ook dan niet plaats kan vinden.  

Door de op 13 augustus aangekondigde verlenging van de maatregelen gaat Soenda in 2021 niet door.

Zijn er nog kaarten?
Nee, Soenda is volledig uitverkocht.

Festival De Wissel

De Haventuin

De Haventuin

AFGELAST
Het nieuwe De Wissel zou plaatsvinden op 14 augustus en moest een festival worden voor de elektronische muziekfanaten uit Utrecht en omstreken die iets meer diepgang zoeken in muziek. Voor de eerste editie waren Moody Merhan, Elias Mazian, Suze Ijo en Ask Me Later al aangekondigd. 

Als nieuw festival kan De Wissel geen beroep doen op het garantiefonds. Het festival zou exact één dag na het mogelijk aankondigen van nieuwe maatregelen plaatsvinden. Een afgelasting op dat late moment zou daarom betekenen dat De Wissel voor alle kosten op moet draaien. Zeker voor een beginnend festival is dat een te groot risico.

Tweetakt

Tweetakt 2019

Tweetakt 2019

VERPLAATST NAAR SEPTEMBER
Tweetakt was in eerste instantie verplaatst van april naar juni 2021. Om de kans op doorgang te vergroten heeft het kunstenfestival – dat altijd ook een belangrijk muziekprogramma heeft – besloten om de editie van dit jaar te verplaatsen naar 26 augustus t/m 19 september 2021. Ook is het festivalhart, inclusief restaurant en terras, van de Neude verplaatst naar Fort Ruigenhoek. Het muziekprogramma is bekend. Op de line-up staan onder andere Robin Kester, LE MOTAT, NONCHELANGE en Maarten Vos + Nils Davidse.

Zijn er nog kaarten?
Ja!

In het Zand festival

In Het Zand 2019

In Het Zand 2019

AFGELAST
House en disco festival In Het Zand zou plaatsvinden op zaterdag 14 augustus plaats bij Strand Oog in Al, in samenwerking met Pablo Discobar en De Vrije Jongens. Op de line-up stonden onder andere Tom Trago, DJ Python, Samuel Deep, Anil Aras en Shady Lady. 

Organisator Elevation Events heeft het festival moeten cancellen, omdat het plaatsvindt op de dag nadat het kabinet bekendmaakt (13 augustus) of er een versoepeling komt voor eendaagse festivals. Die gaan waarschijnlijk een week later in, waardoor het te kort dag is om aan te kunnen passen (indien nodig).

Zijn er nog kaarten?
In het Zand is uitverkocht. 

Lief

VERPLAATST NAAR 2022
Als alles goed gaat, viert elektronisch Lief festival op de normale datum van zaterdag 4 september zijn vijftienjarig bestaan. De organisatie gaat er vanuit dat ze Lief festival gewoon kunnen organiseren zoals de bezoekers gewend zijn. Op Strijkviertel zie je dan o.a. Colyn, Lilly Palmer, Luna Ludmilla en veel Utrechters, waaronder Colin Benders, Ultrastation, Nuno dos Santos en Ask Me Later.

Door de op 13 augustus aangekondigde verlenging van de coronamaatregelen gaat Lief in 2021 niet door. De nieuwe datum is 3 september 2022.

Zijn er nog kaarten?
Lief is uitverkocht.
 

HE:LEEN festival: expeditie Rotsoord

HE:LEEN festival 2018

HE:LEEN festival 2018

OP NORMALE DATUM
Initiatiefnemers De Helling en LE:EN hebben het noodgedwongen pauzejaar 2020 gebruikt om HE:LEEN festival, dat zich afspeelt op en rond Rotsoord, door te ontwikkelen. Naast het gratis dagprogramma is er op zaterdag 4 september 2021 komende editie ook een uitgebreider betaald muzikaal avondprogramma in De Helling en LE:EN. Op de line-up staan onder andere Maurino, Queen’s Pleasure, Fleur, Kay Slice, COLLIGNON en The Resurrection. Er is ook een speciaal hiphop-podium met Schoppenheer, BigBobbyBitch & Berki, Reazun & John Konatty en Nelcon.

Update: door de aanhoudende coronamaatregelen heeft HE:LEEN de festivalopzet moeten wijzigen:
- Alle concerten worden naar binnen verplaatst en voorzien van zitplaatsen.
- Ook het extra avondprogramma HE:LEEN+ gaat door. De kaartverkoop is echter wel stopgezet i.v.m. een lagere capaciteit

Zijn er nog kaarten?
De Passe-partouts voor het avondprogramma in De Helling en LE:EN zijn uitverkocht.

A State of Trance

Armin van Buuren tijdens A State of Trance in AFASLive tijdens ADE 2017

Armin van Buuren tijdens A State of Trance in AFASLive tijdens ADE 2017

VERPLAATST NAAR 2022
A State of Trance is een groot trance festival in de Jaarbeurs, dat is voortgekomen uit het gelijknamige radioprogramma van Armin van Buuren. De editie van dit jaar is op 3 en 4 september en heeft als thema Turn the World Into a Dancefloor. Er zijn optredens van Armin van Buuren zelf (o.a. een speciale 5 uur set op vrijdag) en o.a. Ciaran McAuley, Bryan Kearney, Cosmic Gate en Liquid Soul.

Door de op 13 augustus aangekondigde verlenging van de maatregelen wordt A State of Trance verplaatst naar 18 en 19 februari 2022.

Zijn er nog kaarten?
Nee, het hele weekend is uitverkocht.

Smeerboel

AFGELAST
Ook Smeerboel vindt vooralsnog plaats op de normale datum: 11 september op Grasweide Papendorp. Je ziet dan onder anderen AnD, David Vunk, DE Sluwe Vos, Rebekah, Shlømo en Mella Dee.

Door de op 13 augustus aangekondigde verlenging van de coronamaatregelen gaat Smeerboel in 2021 niet door.

Zijn er nog kaarten?
Nee, Smeerboel is uitverkocht.

Gaudeamus Muziekweek

Gaudeamus

Gaudeamus

(VOORLOPIG) OP NORMALE DATUM
Op de Gaudeamus Muziekweek hoor je toonaangevende experimentele muziek, deels van jonge componisten. De muziekweek vindt plaats van 8 t/m 12 september. Er zijn 40 fysieke concerten op verschillende locaties in Utrecht, aangevuld met twee online live uitzendingen tijdens het festivalweekend.

Zijn er nog kaarten?
De kaartverkoop is begonnen op 10 juni.

Central Park

VERPLAATST NAAR 2022
De afgelopen jaren vond Central Park Festival eind mei plaats. Dit jaar zou het festival op 5 juni terugkomen. Die datum is toch nog te vroeg, vindt de organisatie. Daarom verhuist het festival eenmalig naar september. De 2021-editie is op zaterdag 18 september in Park Transwijk. Op de line-up staan o.a. Kensington, De Staat, DI-RECT en Nielson. Op zondag 19 september is er een extra festivaldag voor alle leeftijden met o.a. Krezip, Snelle en Miss Montreal.

Door de op 13 augustus aangekondigde verlenging van de coronamaatregelen gaat Central Park in 2021 niet door. De nieuwe data zijn 18 en 19  juni 2022.

Zijn er nog kaarten?
Voor de zondag zijn nog kaarten te krijgen.

Into the Woods

AFGELAST
“Positieve geluiden gonzen door het bos en een stip aan de horizon is gepland. We hebben goede hoop dat we 10 en 11 september staan te rossen in de bossen.” Met die woorden kondigde Into the Woods begin februari optimistisch zijn kaartverkoop aan.

Door de op 13 augustus aangekondigde verlenging van de coronamaatregelen gaat Into the Woods in 2021 niet door.

Zijn er nog kaarten?
Into the Woods is uitverkocht; de kaartjes vlogen de deur uit. Gaat het niet door? Dan krijg je je geld terug.

By the Creek

AFGELAST
Na een jaar overslaan, heeft elektronisch festival By the Creek wat in te halen. Recreatieterrein Middelwaard biedt op 18 en 19 september de ruimte aan een weekender met onder andere KI/KI, Benny Rodrigues, Kevin, Orpheu the Wizard, Ronnie Flex en Wouter S.

Door de op 13 augustus aangekondigde verlenging van de coronamaatregelen gaat By the Creek in 2021 niet door.


Zijn er nog kaarten?
Je kunt je eendaagse ticket van vorig jaar upgraden naar een weekendticket. Als je dat niet doet, zijn die kaartjes automatisch alleen op zaterdag 18 september geldig. Allen voor de zondag zijn er nog enkele kaarten.

Sencity Festival

AANGEPAST
Als gevolg van de huidige coronamaatregelen heeft de organisatie besloten om Sencity Festival 2021 te annuleren. Door de benodigde aanpassingen kunnen ze de bezoekers niet het festival bieden dat ze gewend zijn, waarbij cultuur uitbundig met al je zintuigen wordt gevierd.

Het team heeft wel oplossing bedacht. Op zaterdag 18 september presenteren ze in de Pandora van TivoliVredenburg In The Mix, een zintuigprikkelende voorstelling met spoken/signed word, muziek, dans, visuals en meer.

Zijn er nog kaarten?
Ja!

Popronde

VOORLOPIG OP NORMALE DATUM
De Popronde zag een ingelaste voorjaarseditie in rook opgaan en deed zijn best er online iets van te maken. Nieuwe bands wil je echter het liefst checken in al die kroegjes en zaaltjes waar 1,5 meter houden onmogelijk is. Sinds 25 september kan dat weer. Popronde Utrecht vindt dan ook onder redelijke normale omstandigheden plaats. De omvang is nog wel wat bescheiden, er moet een passe-partout worden gekocht en je hebt een coronatoegangsbewijs nodig. 

Zijn er nog kaarten?
Ja! Voor vijf euro heb je een passe partout, waarmee je zoveel optredens kunt zien als je wilt.

Ramblin' Roots

Ramblin’ Roots 2019

Ramblin’ Roots 2019

OP DE NORMALE DATUM
Na een jaar afwezigheid is het americana & roots festival Ramblin’ Roots terug opo de normale datum voor de zevende editie: zaterdag 23 oktober. Die dag speelt het beste uit de wereld van de americana, blues, roots altcountry, en aanverwante muziekstijlen in TivoliVredenburg. Op de line-up staan onder anderen Rhiannon Giddens & Francesco Turrisi, Dawn Brothers, Jo Harman en The Calicos.

Zijn er nog kaarten?
Ja! Je hebt een coronatoegangsbewijs nodig.

Le Guess Who?

OP NORMALE DATUM
Vorig jaar zette Le Guess Who? al heel snel een streep door het festival, toen veel evenementen nog afwachtten. Maar gezien de aard van het festival was dat wel te begrijpen. Het Utrechtse avantgarde evenement haalt artiesten uit de raarste landen van de wereld en trekt voor meer dan de helft bezoekers uit het buitenland. Die moeten ook weten waar ze aan toe zijn. Dit jaar houden ze hoop in Utrecht en zijn alvast de curatoren aangekondigd, o.a. John Dwyer (Thee Oh Sees), Phil Elverum (Mount Eerie) en Lucrecia Dalt. De datum: 11 tot en met 14 november 2021. In verband met de laatste coronamaatregelen geldt er een zaalbezetting van 75% en mogelijk een nachtslot. Die laatste maatregel is nu afgekondigd tot november.

Zijn er nog kaarten?
Alle tickets zijn uitverkocht, op 75% van de capaciteit. Als er nog versoepeld wordt komen er mogelijk extra tickets beschikbaar.