Geinbeat-voorzitter Riny Kooijman laat in een persbericht weten dat de kaartverkoop stagneerde op een-derde. De organisatie verwacht niet dat ze de rest van de kaarten in de week voor het festival nog verkopen. “Na de aankondiging van deze versoepelingen is het animo voor ons concept, waarbij anderhalve meter afstand de norm is en de bezoekers op een vaste plek blijven zitten, zowat verdampt.”

Het festival ging vorig jaar ook al niet door. Toen werd het ondervangen door samen met een aantal andere partijen samen te werken en ‘Zomer op het Fort’ te presenteren. Dit jaar hoopte Geinbeat op eigen kracht een soortgelijk festival neer te zetten. Zonder wandelingen, maar wel met mensen aan tafeltjes die optredens voorgeschoteld krijgen. De laatste reguliere editie van Geinbeat vond plaats in 2019. Dit was ook het 25-jarig jubileum met Spinvis als grote publiektrekker.

Als vanouds bestond het programma uit lokale en regionale namen, aangevuld met een aantal blikvangers. Dit jaar zouden dat onder andere Tangarine, Tim Knol en Blue Grass Boogiemen en EUT zijn.

Het festival wordt financieel onder andere bijgestaan door de gemeente Nieuwegein. Zij zeggen het jammer te vinden dat Geinbeat dit jaar niet doorgaat, maar ze hebben er wel begrip voor. “Het getuigt van professionaliteit om op tijd dit soort afwegingen te maken en er deze conclusie uit te trekken. Uiteraard is het nietdoorgaan van Geinbeat een grote teleurstelling voor niet alleen het publiek en de artiesten, maar zeker ook voor de vele vrijwilligers die veel tijd in de voorbereiding van het festivalhebben geïnvesteerd. Ik spreek graag mijn waardering voor hun inzet uit,” aldus John van Engelen, wethouder voor Cultuur & Evenementen.