Lek als een vergiet
Dat zijn een boel lessen. De Jonge incasseert vandaag klappen van oppositiepartijen die hem wijzen op het rammelende beleid waarmee de samenleving open ging. Het Testen voor Toegang-programma, dat zo lek als een vergiet bleek. Een hack van het systeem, gesjoemel aan de poort met QR-codes, bewakers en portiers die een oogje toeknijpen: het droeg allemaal bij aan de coronabrandhaarden in clubs, de nachthoreca en zelfs enkele festivals die we de afgelopen twee weken zagen. Dan waren er nog de toegangstesten die 40 uur geldig waren. En de Dansen Met Jansen-optie, waardoor je met een Jansen-prik direct de club in mocht, terwijl het vaccin dan nog helemaal niet werkt. Die opties zijn afgeschaft en aangepast, maar niet voordat ze twee weken lang gigantische deuken in het testbeleid sloegen.
Daarnaast kregen de bewindslieden vanuit de kamer de kritiek dat ze de waarschuwingen van gedragswetenschappers niet serieus hebben genomen. De strekking: je had toch kunnen zien aankomen dat mensen massaal de club induiken, en inhalen wat ze hebben gemist? De keuze om de samenleving in één ruk open te gooien was vanaf het begin dubieus. Bovendien wijst dit naar de grootste beperking van het Fieldlab-onderzoek: op één evenement kun je best monitoren hoeveel besmettingen er plaatsvinden, zeker als bezoekers verder een lege agenda hebben. Maar wat als ze van hot naar her springen, van feest naar after, van kroeg naar club? Kun je dan nog grip houden op de situatie?
Goede ventilatie
Toch denken de Fieldlab-onderzoekers dat festivals mogelijk zijn, mits strenge maatregelen worden gehandhaafd. Zoals goede ventilatie. Het Fieldlab-onderzoek onderstreepte dat vanaf het begin, maar het kabinet heeft geen eisen gesteld aan het nachtleven om hun ventilatiesystemen te verbeteren. Een cruciale fout, denkt Fieldlab-researcher Andreas Voss. Hij denkt dat het zelfs van invloed kan zijn geweest op de besmettingen bij festivals. Daar zet Geert Wilders (PVV) vol op in tijdens het debat, met een 'eervolle' vermelding voor Verknipt. Bij dat dancefestival vonden immers honderden besmettingen plaats. Wilders wijst in navolging van Maurice De Hond erop dat dat festival op een regenachtige dag plaatsvond, waardoor mensen opgehokt zaten in ongeventileerde tenten vol rook die de aerosolen vasthielden. Goeie ventilatie is dé sleutel, stelt hij.
Dat is de vraag, want het is natuurlijk onduidelijk wáár al die besmettingen vandaan komen. Toch is een grote kamermeerderheid welwillend richting de festivals, mits het veilig kan. Grootste voorvechter is Jan Paternotte (D66), die een vuist maakt voor de evenementen ná 13 augustus. Zijn suggestie: kijk over de grens. Zoals naar België, waar binnen CO2-meters hangen om in de gaten te houden of de lucht schoon genoeg is, een suggestie die later wordt overgenomen door Rutte (overigens een maatregel die ook werd gehanteerd tijdens de Fieldlab-clubnacht). Of Duitsland. Daar mag gedanst worden, maar alleen in de buitenlucht. Is dat de sleutel tot heropening? De Jonge reageert met een slag om de arm. En stel dát het doorgaat, rest de vraag of er überhaupt genoeg testcapaciteit is. Ook daarop heeft VWS zich verkeken, zegt de Jonge. Hoe moet dat als de festivalhausse straks losbreekt?