Na 14 augustus: eendaagse festivals mogelijk voor maximaal 750 bezoekers

Amper bewegingsruimte voor de livesector

Nadat het kabinet vorige week aankondigde dat meerdaagsfestivals met camping tot zeker 1 september verboden worden, krijgt de festivalwereld vandaag weer een klap te verduren: ook eendagsfestivals voor meer dan 750 bezoekers en zonder vaste zitplaats kunnen voor 1 september geen doorgang vinden. Er worden meer strenge eisen gesteld aan de kleinere festivals: ze moeten buiten plaatsvinden of in een tent die aan vier zijden open is. Bezoekers moeten gevaccineerd zijn, corona hebben gehad of een negatieve testuitslag kunnen laten zien.

Daarmee krijgt de festivalbranche amper bewegingsruimte en gaat er een streep door een flink aantal grote evenementen dat eind augustus in Nederland zou plaatsvinden, waaronder Dutch Valley, Dance Valley, Spoorpark Live, Dynamo Metal Fest, Latin Village, Strandfestival ZAND, Festival Strand, 909 Special, Duikboot Festival, Ground Zero en Onder De Radar.

ID&T heeft het OMT-advies opgevraagd, de dance-organisator besluit binnen twee dagen of het kort geding tegen het kabinet alsnog wordt doorgezet. 'We blijven achter met vragen want waarop is de capaciteit van 750 gebaseerd en op basis van welke parameters kunnen we wel open?', aldus Rosanne Janmaat, COO van de ID&T Groep. 'Waarom is het sinds kort ineens mogelijk massaal op vakantie te gaan in Europa en kun je in Nederland niet een wat groter festival bezoeken? Er is de afgelopen 1,5 jaar door de overheid gecommuniceerd dat als iedereen die dat wil gevaccineerd is, we weer open gaan. Het is ons dus onduidelijk waarom er überhaupt nog een beslissing moet komen voor de periode na 1 september, gezien dat het moment is waarop iedereen gevaccineerd zou kunnen zijn. Hierdoor ontbreekt het aan een duurzaam beleid ten aanzien van evenementen.”

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12