Rutte belooft compensatie voor concertkaartjes boven limiet van 75%

Testen voor toegang blijft voorlopig gratis, evenementen buiten volle capaciteit

Zoals verwacht kondigde premier Rutte aan dat vanaf 25 september evenementen en concerten weer zonder anderhalve meter plaats mogen vinden. Daar staat tegenover dat ze moeten werken met een corona toegangsbewijs, en dat concerten binnen maar met 75% van de capaciteit mogen plaatsvinden. Nieuw in de persconferentie was de aankondiging dat het kabinet kijkt naar compensatie voor kaartjes die door die limiet niet verkocht mogen worden. Ook blijkt dat evenementen buiten wel met volledige capaciteit mogen werken.

Ook maakte Rutte bekend dat Testen Voor Toegang voorlopig gratis blijft. Eerder was het plan om een eigen bijdrage van 7,50 euro per test te vragen. Met die beslissing hoopt het kabinet wind uit de zeilen van tegenstanders van het corona toegangsbewijs te nemen. Een negatieve test is 24 uur geldig. 'De vrijheid van een kleine groep die zich niet heeft laten vaccineren, beperkt de vrijheid van de overgrote meerderheid die dat wel heeft laten doen', aldus Hugo de Jonge. 

Het advies van het Veiligheidsberaad om horeca niet 's nachts te sluiten wordt door het kabinet niet overgenomen. De burgemeesters in dat overleg willen liever één lijn trekken, maar het kabinet ziet dat niet zitten. Dat betekent concreet dat nachtclubs wel open kunnen, maar voor. twaalf uur moeten sluiten. Ook voor popzalen betekent het dat een deel van hun programma voorlopig niet van start kan. Of podia daar compensatie voor kunnen krijgen is op dit moment onduidelijk. Het kabinet kondigde eerder aan nachthoreca specifiek te compenseren, maar wat de huidige versoepeling (overdag open) nu precies betekent voor nachtclubs.

Premier Rutte noemt geen eindtijd voor de het corona toegangsbewijs. Het kabinet wil de huidige maatregelen 1 november evalueren, en liefst dan afscheid nemen van het toegangsbewijs. Of dat realistisch is kan Rutte nog niet zeggen. De gemeentes krijgen extra geld om de handhaving van de toegangsbewijzen te controleren. 
 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12