We kijken met plezier terug op dit jaar vol met leuke concerten en festivals. Zo ook onze fotografen, die hun favoriete foto van het jaar kiezen. Kijk met ons mee naar de mooie beelden en lees de persoonlijke toelichting van elke foto!

Aafke Romeijn

Keuze van Wijgert-Jan van As

Samen met schrijver Yasmin Roelofs zat ik met Aafke Romeijn in haar studio. Wat Aafke zei werd de inspiratie voor deze foto: “Ik luister zelf bijna alleen nog muziek als ik in de auto zit...dus ik wilde ook een paar nummers op mijn nieuwe album hebben die ik zelf in de auto kon luisteren”.

Aafke Romeijn in cruise control

Birth of Manuel @ dB's

Keuze van Sabrine Baakman

Birth of Manuel zit momenteel in een break. Voor hun laatste show veranderden ze voor de grap hun naam naar Death of Manuel. Ze zullen echter terugkomen in het voorjaar van 2020 om dan eventjes onder de naam Rebirth of Manuel te spelen.

Bij deze foto, genomen tijdens hun show in dB's, leek het ook echt alsof de geest ontsnapte uit zanger Niels Koster, om even die break te nemen en later weer terugkomen.

Fotoverslag: Vuile Botten in dB’s

Mevrouw Tamara

Keuze van Roosmarijn Broersen

Voor 3voor12 Utrecht maakte ik portetfoto's van Mevrouw Tamara. Het was een fijne fotosessie bij Molen de Ster. Volgend jaar hoop ik weer van veel artiesten portretten te kunnen maken!

Een kijkje in het hoofd van Mevrouw Tamara

FOSS, Le Motat en Alchi

Keuze van Dorien Hein

Voorafgaand aan het Tweetakt Festival, waar op 10 april talentvolle acts van Amsterdamse, Rotterdamse en Utrechtse muziekopleidingen geprogrammeerd stonden, sprak schrijfster Emma Frenken de Utrechtse delegatie. Alchi, FOSS en Le MOTAT vertelden onder andere over de meerwaarde van een muziekopleiding voor een artiest. Het werd uiteindelijk een gezellige middag/avondinvulling om de bands te spreken en te fotograferen bij dB's. We spraken ze op verschillende tijdstippen, dus wat eenheid in de portretten was welkom. Dat bleek bij toeval een rondzwe(r)vend servetje op straat te worden, als gimmick en doorgeefluik in deze beeldcompilatie.

Talenten van morgen laten zich horen op Tweetakt

Crowdsurfende koe

Keuze van Faizel Joemrati

Om precies te zijn, de crowdsurfende koe van Willem's Wondere Weiland in de tent bij het optreden van Gizåh.

Ik denk dat zo’n beetje elk groot festival ongeveer zo wel is begonnen. Weiland, enthousiaste vrijwilligers, iemand die het kortste rietje heeft getrokken om het koeienpak aan te trekken en vooral afwisselende muziek. Van knalharde metal tot breekbare singer-songwriterduetjes, van hiphoppende puberouders tot zagende gitaren uit de Achterhoek.

Gevarieerde editie van Willems Wondere Weiland

45ACIDBABIES @ ACU

Keuze van Dinger Knoop

Na ruim 5 jaar stop ik met fotograferen bij 3voor12 Utrecht en deze foto staat symbool voor deze prachtige tijd van plezier, kleurrijke intense optredens en het mogen vastleggen van de vele muziektalenten die 030 rijk is. Dank aan alle medewerkers van 3voor12/Utrecht voor deze mooie tijd! En de muzikanten voor hun prachtige optredens. 

45ACIDBABIES laat niets heel op hun pad langs ACU

Van Tastik @ Club3voor12 Utrecht september

Keuze van Kirsten Klijn

Afgelopen september mocht ik een testrun komen doen tijdens de maandelijkse Club 3voor12 Utrecht. Nog nooit een concert vastgelegd hebbende, stapte ik als kersverse fotograaf met wat spanning op de fiets richting dB's. Van Tastik, Windstil en Massi stonden voor die avond op het programma. Mijn keuze is gevallen op een van de eerste foto's die ik maakte van Van Tastik. Ik vind het een goede actiefoto met een mooie scherptediepte. Het geeft weer zoals hij speelt: charismatisch, onnederlands en met een eigen smoel. Het lukte me de foto te maken en het smaakte alleen maar naar meer. Ondertussen ben ik al aardig wat shoots verder, maar deze avond en dit eerste moment zullen me altijd bijblijven.

Van Tastik, Windstil en Massi op september-editie Club 3voor12 Utrecht

The Kik @ dB's

Keuze van Gerard Kollaard

Bij het 25 jaar dB's festival kreeg ik de gelegenheid om The Kik te fotograferen. Buiten het feit dat het goede muzikanten zijn, vind ik het toffe van deze band de leuke en ontzettend grappige interactie met het publiek. Bij deze foto had ik het geluk dat ik precies op het goede moment op de juiste plek stond om iets van deze interactie in beeld te kunnen brengen.

dB’s geeft met jubileumfestival visitekaartje voor de toekomst

Robin Kester @ Tweetakt

Keuze van Mirel Masic

Op Tweetakt had ik weer het genoegen om foto’s te maken van Robin Kester. Er was op momenten niet veel licht, en ik bedacht me tijdens het nabewerken dat de foto’s van die momenten dan niet mislukt hoeven te zijn. Het leerde me dat je in fotografie niet alleen met licht en schaduwen speelt, maar ook met de absentie van licht. De combinatie rood en blauw licht met veel schaduw op het gezicht van Robin Kester vond ik hier erg mooi.

Fotoverslag: Robin Kester, Real Derek en LOVE COUPLE op Tweetakt

Jeff Tropicana @ Orgaanklap Festival

Keuze van Lisanne Lentink

Het Orgaanklap festival voelde als een uit de hand gelopen schoolfeest waarbij de puberale energie vanuit de bands direct overslaat op het publiek. Een fantastische avond om te fotograferen met theatrale podiumbeesten als Jeff Tropicana.

Orgaanklap keert terug met absurdistisch festival

Aponogeton @ WAS.

Keuze van Reinier van Olderen

Ik had bij Le Mini Who? op tijdsplanning ingetekend op een aantal optredens zonder te kijken wat het inhielden. Zo kwam ik bij Aponogeton uit in WAS. Niet echt een muziekstijl waar ik vaak mee in aanraking kom en waarvan ik eigenlijk ook niet wist wat er mee moest. Toch ben ik met dit resultaat best tevreden.

Le Mini Who? 2019: het kleine zusje is groot geworden