Het Orgaanklap festival is aangekondigd als ‘een goed georchestreerde bonte-avond’. Van tevoren is maar één ding duidelijk, namelijk dat Orgaanklap zelf op het podium gaat staan. De andere acts zijn een verrassing, die variëren van burlesque naar bands naar variété naar totale onzin. Wel is er vijf dagen voor het begin een heus thema aan de avond gekoppeld: ALTO. En in het Facebook-event staat ook nog de weinig aan de verbeelding overlatende tekst Piemel Piemel.
De avond wordt geopend door de jonge Haarlemse punkband The Kaak. Sinds de laatste keer dat we ze zagen is de band uitgebreid met een bassiste. Helaas heeft ze een vinger gebroken. Bassen is daardoor niet mogelijk, maar ze zingt wel een nummer mee. Het blijkt lastig om al meteen de sfeer erin te krijgen. Niet verrassend voor een openingsact maar de jongens van Orgaanklap weten daar wel raad mee: ze duiken vooraan het publiek in en zorgen zo voor ‘gezelligheid’. Het uit Eindhoven afkomstige Tsar Bompa heeft als interesses knikkeren, jeu de boules, ijsthee en blowen, maar speciaal voor dit festival spelen ze een set vol noiseliedjes. De zaal van De Helling is inmiddels gezellig vol en en er vliegen al wat crowdsurfers door de lucht.
Onder de noemer De Grap is Gemaakt namen glampunkers Orgaanklap in februari 2017 afscheid met een tour waarin energieke punksongs, ongenuanceerde meezingers en onderbroekenlol de drie pijlers waren. De twee jaar relatieve stilte hebben blijkbaar voor veel inspiratie gezorgd want eind vorig jaar werd er een heus Orgaanklap festival aangekondigd. Over de line-up was nauwelijks iets bekend. Erg nieuwsgierig gingen we op zaterdag 13 april naar De Helling.
Tussen de optredens door zijn er dj-sets met alto-hits, en ‘stukjes’ die passen bij een bonte avond. Zo is er iemand die met een bladblazer wc-papier de zaal in blaast, is er een paar keer een dansje, wordt er een liedje gezongen met de zaal en is er een gast in een pakje die op pannen slaat met een grote, metalen ketting. Als een circusdirecteur praat Orgaanklap-zanger Jeff Tropicana de avond aan elkaar.
“Het lijkt wel of we op een schoolfeest zijn met alleen de alto's”, zegt één van de bezoekers tegen een vriend. Mogelijk heeft hij de aankondiging van het thema van vanavond gemist, maar zijn observatie is voor de rest correct. Zeker ook gezien de obsessie met piemels die de hele avond doorgaat. In de foyer is een muur waarop iedereen piemels mag tekenen. Aan het einde van de avond is er geen leeg stukje muur meer te zien.
Een festival met Orgaanklap in de naam kan natuurlijk niet zonder een optreden van de organisatoren zelf. Naast de glampunksongs is er veel theater. Zo tovert gitarist Jim Holland confetti uit zijn rode onderbroekje en strooit dit uitbundig in het rond tijdens het optreden. De hele show wordt er gecrowdsurft en publiek klimt op podium, zingt soms een stukje mee of doet nog wat kledingstukken uit voor ze het publiek in springen. Veel Orgaanklap liedjes zijn bekend bij de bezoekers. Jeff Tropicana zegt dat hij verbaasd is dat ze De Helling zo snel hebben uitverkocht en dat ze blijkbaar nog steeds zo populair zijn. Dat wordt gevierd met het uitdoen van steeds meer kledingstukken waardoor ook de edele delen ontbloot worden.
In de foyer laten ondertussen tientallen mensen een tatoeage van een zonnetje zetten. En tussen twee acts door zingt de hele zaal 'Mag Ik Dan Bij Jou' onder begeleiding van een pianist. In de zaal gaan lampjes de lucht in, terwijl achter de pianist heftige beelden geprojecteerd worden, die het nummer een héél andere betekenis geven.
De volgende band bouwt het podium om met maskers op, zodat niet duidelijk is wie ze zijn. De kenners weten echter dat het om Tusky gaat. Na het eerste nummer vraagt zanger/gitarist Alfred van Luttikhuizen of iedereen in de zaal zijn shirt uit wil trekken (“alleen de mannen”) zodat alle zwetende lichamen zich kunnen vermengen in de moshpit. Die oproep is niet aan dovemansoren gericht want bijna alle mannen vooraan in de zaal trekken hun shirt ook uit, net als de band zelf overigens.
Bij wannabeastar kruipen mensen in hondenpakken over het podium. De koppen van de honden zijn zo realistisch dat sommige mensen schrikken als ze te dichtbij komen. De all girlband rond frontvrouw Jojanneke van der Veer speelt een verzameling covers in een poppunkrock-jasje. (paal)danseressen geven extra cachet aan de show.
Het festival wordt afgesloten door Total Seclusion: jonge gasten die netjes een overhemd en een pak dragen. Schijn bedriegt echter want ze spelen snelle hardcore skatepunk. De leden van Orgaanklap, die inmiddels behoorlijk wat biertjes hebben gedronken, lopen tijdens dit optreden bijna de hele tijd over het podium tussen de band door. Total Seclusion laat zich niet teveel afleiden en speelt gewoon lekker door.
De avond was soms wat onsamenhangend, dat is deels ook onderdeel van de charme, maar vooral erg leuk. Wij kijken alvast uit naar de volgende editie!
Gezien: Orgaanklap festival, zaterdag 13 april 2019 @ De Helling