In de Werkspoorkathedraal, even buiten de stad, waden we door een enorme hal omsingeld door een kakofonie van modulaire synths weerkaatsend tegen de muren. Het Museum van geluid, met Colin Benders als curator van deze eendaagse expositie, biedt een prachtige wirwar aan snoeren en een verzameling vol modulaire prikkels.
Verspreid over heel de stad is Utrecht Centraal ook dit jaar weer te zien, te voelen en te horen. Voor het tweede jaar op rij presenteerde Culturele Zondagen op de eerste zondag van juni een mooie keuze aan Utrechtse muziek. 3voor12 Utrecht was niet alleen op het eigen VOOR//AAN, maar we gingen op pad en belandden zo op allerlei plekken in de stad; van de Werkspoorkathedraal tot de Janskerk; en van Kytopia tot het Centraal Museum.
Niet overal is het even druk. Zo was de opkomst bij Hiphop Saved My Life tegenvallend. Aan de programmering lag het in elk geval niet, maar zowel de rookies (van Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland en de Herman Brood Academie) als de professionele acts hadden een publiek verdiend waar ze hun energie in kwijt hadden gekund.
Terwijl onze fotografen zich spoeden naar het Domplein of van museum Speelklok naar het Centraal Museum, gaan we ook even kijken bij Joram Feistma in de Janskerk. Ook zijn optreden is weer een unieke beleving. Op het lichtblauw belichte altaarstuk van de Janskerk brengt hij prachtige, snelle en repetitieve pianomelodieën. De klanken vliegen als lichtjes door de kerk. Na een kwartier verrijkt cellist Daryo Verouden het klankpallet nog wat meer. Ook al is er weinig begeleiding het voelt o zo rijk. De pracht van het weglaten maakt het optreden memorabel.
De black metal liefhebbers laten zich niet zien in de binnenstad. Die zijn allemaal vertrokken naar dB's voor Dom Town Darkness. Het is een feit dat de (black) metal niet meer uit Utrecht weg te denken is. Het is dan eigenlijk ook niet meer dan logisch dat metal bij deze Culturele (en bloedhete) Zondag zijn eigen plekje heeft gekregen.
We glippen weer even terug naar ons eigen VOOR//AAN en pakken Muddy Grease mee in de Back&Fourth. Dit collectief haalt van alles uit de kast waaraan je maar kan denken als het gaat om groove, funk, soul en jazz. Met een goed stel synthesizers, saxofoon, bas en een drummer die het ritme tot in zijn tenen voelt, is Muddy Grease een band die onophoudelijke energie uitstraalt. Een muzikale reis die alle kanten op gaat. Check hier ons foto-verslag van VOOR//AAN.
Later in de avond presenteert productiehuis De Coöperatie in het verduisterde pand van Kytopia een improvisatiesessie door een nieuwe eendagsband. Op het eerste zicht geeft de sfeer bij de sessies de indruk dat je in een jazzclub uit de jaren 60 terecht bent gekomen, maar dat verandert al gauw bij de start van het optreden.
De eendagsband staat onder leiding van toetsenist en producer Niels Broos en bestaat verder uit Lander Gijselinck (STUFF.), Frank Wienk (Binkbeats), Dries Laheye (STUFF.), Lars Dietrich en Mitchel van Dinther (Jameszoo). Het gezelschap werkt en speelt op een free jazz-achtige manier muziek met vele wisselingen aan tempo en structuur. Neem daarbij de psychedelische grooves in combinatie met xylofoon en sax en het is al helemaal duidelijk dat voor deze muziek geen enkel label dekkend is. Geen gebrek aan creativiteit in de oude Tivoli, en het publiek gaat hier graag in mee. Inspirerend is het zeker, maar bij vlagen dusdanig lastig te volgen dat het niet voor ieders oren geschikt is.
Als slotakkoord is er dit jaar voor het eerst in de tuin van Centraal Museum een prachtige plek ingericht; tussen de oude kloostergebouwen een podium in het groene gras. Een toplocatie met een perspectief voor meer avondconcerten, laten we het hopen. Na Nuno Dos Santos, die het al dansende publiek nog meer in de stemming brengt, is het aan Eefje de Visser om de dag af te sluiten. Haar show is een passende afsluiter van een zonnige dag vol muziek en een mooie inluider van de nacht.
De programmering van de Culturele Zondag voelt niet geforceerd, hectisch of over the top. Maar eerder als een gelegenheid om eens rustig te genieten van een brede keuze aan muziek van hoge kwaliteit. En dat op veel bijzondere plekken in een ontspannen setting. Dat is het mooie en bijzondere aan de Utrechtse popcultuur waaraan deze Culturele Zondag een geweldige bijdrage heeft geleverd. De stad mag hier enorm trots op zijn.
Gezien: Utrecht Centraal, zondag 3 juni 2018 @ Utrecht, all over town