De Wibar is leeg en licht, de bar en keuken onbemand. Vanaf de bovenste verdieping klinkt soepele jazz, gedraaid in de live-uitzending van online radiostation Maxi Radio, maar de decibelmeter blijft lafjes hangen onder de 50. Een schril contrast met elk weekend in de Leidse club, wanneer je hier tussen mensenmassa's, onaardse beats en stroboscopen je weg uit het alledaagse leven kan verliezen. Ook aankomend weekend zal de Wibar die functie vervullen: in een unieke transformatie naar muziek- en kunstfestival.
Wat staat ons dit weekend allemaal te wachten in de Wibar?
Kavian: "We hebben een aantal verschillende dingen, zoals live performances die voornamelijk elektronisch zijn, dj-sets, installatiekunst, lichtkunst en interactieve dingen waar je ook aan mee kan doen als publiek."
In totaal is het werk van ruim dertig artiesten te bewonderen dit weekend, waarvan zeven beeldend kunstenaars. Waar komt die kunstzinnige invalshoek vandaan?
Kavian: "Samen met Myra-Ida van der Veen en Bent van den Berg hebben we dit concept opgezet, zij zijn twee kunstenaars die altijd al nauw betrokken zijn geweest bij de Wibar. Ze hebben ook een heel eigen kijk hierop."
Tom: "Eigenlijk zijn wij muziekprogrammeurs. Myra-Ida en Bent hebben al met veel kunstenaars samengewerkt, waardoor ze direct met heel veel vette ideeën kwamen die heel goed bij dit concept passen."
Kavian: "Je hebt wel meer van dit soort festivals, in Berlijn, Amsterdam, in Den Haag ook veel. In Leiden is tot nu toe nog nooit zoiets geweest. We willen juist het snijvlak tussen muziek, kunst en wetenschap opzoeken en daarmee laten zien dat kunst niet iets stoffigs hoeft te zijn. Leiden is meer dan alleen Rembrandt en de Lakenhal, we willen vooruitstrevender zijn."