inneruu is een evolutie van Out of Skin, in 2018 finalist van de Grote Prijs van Nederland. Harpiste Maartje werkte mee aan een aankomend album en verliet Out of Skin daarna in goede verstandhouding. Wouter Mol (zang en gitaar) en Michiel de Haan (synthesizer, bas en drumpad) vroegen videokunstenaar Lennard van der Valk bij de band. Als Out of Skin speelden ze in september 2021 op het Amuse Festival; daar traden ze voor het eerst op met Lennards videoprojecties. Op dat festival zag zangeres en multi-instrumentalist Myra-Ida van der Veen hen voor het eerst. Ze was meteen enthousiast en dacht: “Hier moet ik bij!” Ze stuurde allerlei foto’s van bijzondere instrumenten die ze bedacht en gemaakt had: een open houten doosje als spijkerbed, een witte bal die je stem vervormt. Dat was voldoende om samen aan een concept te werken. “Het was één grote muzikale flirt, een bandverkering,” vertelt Michiel - en het ging aan. Tijdens een brainstormsessie en het jammen in een huisje in de Belgische wildernis bleken de ideeën van de vier naadloos in elkaar te grijpen. In de Nieuwplaatz bleek het contrast tussen het zakelijke gebouw en de repetitieruimte vol mist en muziek abrupt; het was net een deur naar een andere wereld. Zo ontdekten zij begin 2022 inneruu.
De nieuwe poolster aan het Leidse firmament heet inneruu. Je schrijft het zonder hoofdletter en spreekt het uit met de u van nu. inneruu neemt ons als portaal via “organisch-elektronische songs” mee in een gezamenlijke totaalervaring. Dat klinkt ijl en zweverig, maar is zo concreet als een Excelsheet of een zingend wijnglas.
Bandverkering
Grenzeloos
Wat is inneruu? Het is een band, maar ook de wereld die de leden tot leven willen brengen. Ze focussen zich op de totaalervaring. Als ze ergens live spelen, doen ze er alles aan op die manier de wereld van inneruu over te brengen. De band zoekt wisselwerking met het publiek om samen die wereld te ontdekken. Michiel legt uit: “Als je als publiek naar een band kijkt, dan zit het publiek in zijn eigen wereld. Iedereen staat met zijn biertje in zijn hand en kijkt naar wat iemand anders heeft gemaakt, alsof het een toneelvoorstelling is. Wat wij willen, is dat het publiek minder gescheiden is van de band, dat het voelt dat ze in dezelfde ruimte zitten. Zowel de door Myra-Ida ontwikkelde geur als Lennards videoprojecties zijn daarin heel belangrijke bijdragen.” Lennard: “Het zo klein mogelijk maken van de scheur tussen publiek en act is het allerbelangrijkste om de toeschouwer zich deel van de wereld te kunnen laten voelen. Zo kunnen we ze een ervaring meegeven.” De band betrekt het publiek actief bij de voorstelling door hen wijnglazen te laten resoneren en een bal te laten doorgeven. Het optreden wordt een collectieve dagdroom.
Zintuiglijk
inneruu creëert een totaalervaring door vier zintuigen te activeren. Uiteraard het gehoor, door de muziek. Maar er is meer. Ook je neus doet mee; bij binnenkomst krijgt iedereen een strook papier met de geur van inneruu. Het ruikt fris en komkommerachtig, als vers gemaaid gras. Terwijl je luistert naar de muziek kijk je naar projecties op de muur, die doen denken aan verschuivende zonnige plekjes tussen het gebladerte in het oerwoud en dwarrelende sneeuwvlokken. Het voelen wordt gestimuleerd wanneer een bol van piepschuim als grote sneeuwbal het publiek rondgaat. De band denkt nog na over hoe inneruu smaakt en hoe ze dit kunnen overbrengen.
Leeg canvas
De band bedacht dat de wereld inneruu heette. Het woord heeft geen associaties en is alleen verbonden met een gevoel – ze wilden iets Scandinavisch dat doet denken aan Noorderlicht, aan de poolcirkel, aan zweven in de nacht. Een originele naam is als een leeg canvas, het geeft ruimte en de mogelijkheid om iets neer te zetten. Ook over de vorm is nagedacht: de n’en keren zich om tot u’s en laten zien dat inneruu een omgekeerde wereld is.
Inspiratie voor die elektronisch-organische wereld halen ze uit de beeldende kunst van Studio Drift (zij maken bijvoorbeeld een lichtgevende paardenbloem), films over andere werelden als Coraline, Avatar en Pan’s Labyrinth en een Efteling-attractie als Droomvlucht.
Inneruniversum
Wouter: “We willen actie, optreden en singles uitgeven in de echte wereld.” De eerste single, ‘No return’, wordt op 31 maart 2022 gepresenteerd bij de 3voor12 Clubavond. De thema’s van het nummer weerspiegelen de fase waarin de band zich bevindt: de overgang naar een nieuw fase, over toewijding en focus, risico nemen terwijl je nog niet weet of het gaat lukken. Eind 2022 verschijnt er een album dat al grotendeels staat. Michiel peinst: “Bijzondere strategie eigenlijk, dat we een eigen wereld bedenken en daar een plaat in uitbrengen.” De band is bezig om allerlei aspecten van het inneruniversum te ontdekken en te beschrijven. Zoals Myra-Ida zegt: “Het is moeilijk te omschrijven wat we precies doen, je moet het gewoon beleven!”