Dit jaar bestaat de Leidse stonerdoomband Toner Low 20 jaar. Volgend weekend vieren ze dat eindelijk in Leiden, met hun enige Nederlandse show van dit jaar! Ze deelden al het podium met internationale grootheden uit de doomstonerwereld zoals Electric Wizard, Acid King en Conan en tourden o.a. door Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Noorwegen, Oostenrijk en Zweden. Tijd voor een exclusief interview, want dat doen ze niet vaak, met gitarist Daan a.k.a. Danny Ramirez over verleden, heden en toekomst van de band.

Gefeliciteerd met het 20-jarig bestaan van de band. Hoe zijn jullie van plan om dit gegeven te vieren?

“Bedankt voor de felicitatie! We hebben in het kader van 20 jaar Toner Low in het voorjaar van 2018 ‘One Stoned Decade’, een selectie van demonummers en ander oud werk, als downloadcompilatie op onze Bandcamppagina gezet. Die nummers zijn niet op officiële Toner Low-cd’s uitgebracht. Afgelopen zomer is een 20 jaar Toner Low T-shirt verschenen. In de print zijn onder andere de titels van al onze nummers verwerkt, favoriete versterkermerken en -modellen, en nog heel veel andere details. En we spelen op zaterdag 20 oktober in de Nobel in Leiden. Het is ons enige optreden in Nederland dit jaar en lokaal, dus ook een beetje ons 20-jarig jubileum. Maar de band Amenra is de eigenlijke hoofdact.”

Wat zijn een aantal memorabele hoogtepunten waar jullie het meest trots op zijn en/of met plezier op terug kijken?

“Daar zijn er veel van geweest. Roadburn openen in 2006 was een belangrijk hoogtepunt, omdat een groot deel van het publiek uit het buitenland kwam. Tijdens onze Scandinavië-tour van september/oktober 2018 sprak ik nog iemand die ons daar voor het eerst had gezien. Ik kijk ook nog altijd met plezier terug op het Stoned Hand of Doom Festival 2010 in Rome waar we direct voor UK-doomstonerpioniers Electric Wizard op het podium stonden, en Duna Jam 2014 toen we op het strand van Sardinië onder een eindeloze sterrenhemel speelden. Stoned Gatherings 2016 in Parijs was ook memorabel. Daar speelden we drie avonden achter elkaar een Toner Low-plaat in zijn geheel. En optreden in Paradiso in januari 2017 was natuurlijk ook een hoogtepunt. Ik heb nu eindelijk een livefoto van mezelf met de bekende witte balustrade op de achtergrond, haha.”

Kan je iets vertellen over jullie werkwijze? Hoe gaan jullie te werk als jullie nieuwe nummers maken?

“Meestal hoort onze drummer Jack een nummer of deel daarvan in zijn hoofd dat we dan zo exact mogelijk proberen te reproduceren, van de riffs tot en met de eventuele zangstukken. Omdat er tijdens het uitwerken en oefenen daarvan nog veel verandert duurt het een tijdje voordat een nummer definitief af is. De uiteindelijke versie met samples, eventuele zang en andere extra’s ontstaat pas tijdens het mixen in de studio. Dat is dus soms jaren na de eerste oefensessie die de basis ervan vormde. We nemen de nummers totdat ze instrumentaal af zijn natuurlijk wel steeds op in de oefenruimte. Meestal werken we aan één nummer tegelijk, en spelen we de nummers die op dat moment al klaar zijn af en toe door. Maar we schrijven dus niet doorlopend muziek voor Toner Low.”

In hoeverre verschilt debuutalbum Toner Low (2005) van Toner Low III (2013)?

“Vrij veel, vooral omdat de eerste plaat nog erg zanggericht was. Met de derde plaat concentreerden we ons alleen maar op de muziek, zonder er bewust riffs in te verwerken waar zang op zou moeten komen. De derde plaat is ondanks de weinige zang volgens mij wel wat toegankelijker dan de tweede plaat.”

Hoe is het om in een internationaal gerespecteerde band te spelen en in Nederland niet of nauwelijks herkend te worden?

“We doen er niet veel aan om in Nederland te spelen, dus ik vind het niet zo vreemd dat niet iedereen in de Nederlandse stonerscene onze muziek kent. Vijftien jaar geleden was ik altijd bezig met Nederlandse zalen mailen en zo, maar toen we een paar jaar daarna uitnodigingen voor optredens in het buitenland kregen bleek dat het sowieso leuker is om in andere landen te spelen. Maar volgens mij is het ook gewoon zo dat mensen enthousiaster zijn over buitenlandse bands, omdat ze maar eens in de zoveel tijd de kans hebben om die live te zien. De meeste bands moeten over het algemeen wat meer doen om interessant te worden voor mensen uit hun eigen land. Dat we elke release DIY of via een klein label doen en niet om de paar jaar met een nieuwe plaat komen zal bijvoorbeeld ook een rol spelen.”

Jullie komen allemaal uit de bollenstreek. Hebben jullie ook nog oog en oor voor de lokale bands?

“Jazeker, als ik uitga ga ik bij voorkeur naar lokale underground-optredens en zie daar veel bands uit de regio. De afgelopen tijd waren dat onder andere Alek Dronik, Jahmean, Kayamata, Snowburner, Captain Slow, Plutonium Nyborg, Helleveeg, Choco en Black Tarantula.”

Hoe ervaren jullie de Leidse muziekscene?

“Die is vrij uitgebreid en veelzijdig, maar ik moet zeggen dat ik alleen goed bekend ben met de rock-, metal- en punkbands. Het is wel jammer dat er vergeleken met 10 jaar geleden een stuk minder undergroundpodia zijn.”

Wat houdt jullie individueel naast Toner Low muzikaal nog meer bezig?

“Jack en Miranda spelen in de grindcrustband Kru$h. Ik ben als Danny Ramirez actief als murderballad singer-songwriter met optredens en Bandcamp-releases en ik heb middels met The Surfdales, een instrumentale surf one-manband, in mei 2018 op Bandcamp een full-length uitbracht.

Wat zit er allemaal nog in het verschiet voor Toner Low? Nog dingen op de to-do list? Op naar de 40?

“We hopen in de toekomst wat nieuws uit te brengen, maar het ligt er vooral aan of we inspiratie en ideeën krijgen waar we tevreden over zijn. Eind november spelen we in Tsjechië en Roemenië. Voor 2019 staan er ook weer een aantal buitenlandse optredens en tourtjes in de planning, maar daar valt nog weinig definitiefs over te zeggen. Op naar de 40 is misschien wat ambitieus, maar we gaan ons best doen.”