Op 13 september gaat de Popronde 2018 van start. Tussen de deelnemers is er genoeg opvallends te zien. Geen genre is bespaard gebleven en er is zelfs ruimte voor fatsoenlijk stampwerk uit de metalhoek. GIZÅH is een van de bands uit de regio die mee mogen met het reizende festival. Wij spraken gitarist Nick van Noort, zanger Moss Lieveld en bassist Yanick Snel over de komende periode. Op tour maken drummer Daan Klemann en gitarist Jory Hoogeveen de band compleet.

Binnen GIZÅH zijn er wat Poprondeveteranen te vinden. Moss heeft bijvoorbeeld vorig jaar met Tusky de Popronde gedaan. Geen vreemden dus voor het reizende festival in Nederland. Met een debuut-ep in het verschiet, steun van Never Mind The Hype en een goede show tijdens Complexity in Patronaat op zak zijn ze te vinden in het Poprondeschema.

Het is een stroomversnelling waar jullie in zitten: Popronde, een debuut-ep. Hoe voelt dat?

Nick: "Ja, dat is natuurlijk lekker. We waren op de achtergrond wel al wat langer bezig. We hadden een demootje uitgebracht en daarna kwamen er eigenlijk al snel wat showtjes. De ontvangst is ook super, dus dat is wel erg fijn. We hadden er wel wat twijfels over, zeker omdat we atypisch zijn binnen het genre dat we spelen. We zitten wat meer in de deathmetalhoek, waar de echt lage grunts gewoonlijk de boventoon voeren. Maar na de shows horen we veel enthousiaste reacties. Het is natuurlijk ook leuk dat we worden opgepikt door Popronde en Never Mind The Hype."

Moss: "Daarnaast denk ik dat mensen het leuk vinden, omdat wij juist net even wat anders dan de rest doen. Je hoort natuurlijk niet de typische deathmetalvocalen en daardoor is het op een bepaalde manier ook weer toegankelijk. We laten soms ook wat horen aan mensen in de industrie en die vinden het ook ontzettend gaaf wat wij aan het doen zijn. Dus er zijn zeker wel geïnteresseerden voor onze muziek."

Hebben jullie dan, mede doordat er iets meer ruimte is voor hardere bands bij Popronde, ook het idee dat er meer aandacht voor metal is?

Nick: "Je ziet dat het qua boekingen bij Popronde wel lastiger is. Er zijn wel aardig wat heavy bands geselecteerd, vooral vanuit die Never Mind The Hype hoek dan." Moss vult aan: "Maar toch merk je wel dat je weinig shows speelt. Dat is wel een trend die je de afgelopen vijf jaar ziet. Heel veel venues willen toegankelijkere muziek neerzetten, omdat er toch een vrij algemeen publiek op de Popronde afkomt. En dan ben je meer geneigd om wat singer-songwriters en garage-achtige bandjes te boeken. Dan val je als heavy band toch net wat meer buiten de boot. En ik vind sowieso dat de wat hardere muziek een stapje terug heeft genomen in de Nederlandse muziekscene. Dat is ook niet per se een slecht iets, ik merk wel dat het publiek daarom ook toegewijder is en de shows daarmee ook intenser worden."

Merk je dan ook dat er meer creativiteit te vinden is binnen het genre?

Moss: "Ja, je ziet toch meer dat bands net even anders proberen te klinken. En dat vind ik wel echt gaaf om te zien. Een paar jaar geleden had je namelijk wel wat bands die allemaal echt wat anders wilden doen, maar toch op elkaar leken. En nu probeert iedereen zich daar op een bepaalde manier van los te worstelen."

Nick: "Ik denk ook dat je dat in elk genre hebt. Vooral in metal heb je dan net één subgenre dat komt opsteken en weer net even anders klinkt. Zo had je een verandering rond het jaar 2000 met nu-metal en een aantal jaar geleden met djent. Dat is dan iets dat heel snel populair wordt en dat veel jonge bands oppakken, maar het is natuurlijk leuker om net die vreemde eend te kunnen zijn. Het lijkt er de laatste paar jaren wel op dat er meer vreemde eendjes zijn."

Hoe denken jullie over de Popronde, wat kan het voor jullie betekenen?

Nick: "Voor ons is het gewoon erg mooi. Het is een extra stukje exposure dat je erbij krijgt. We bestaan officieel nog niet eens een jaar, dus het is gewoon erg prettig om op deze manier te kunnen kijken naar een groter publiek. Maar ook het geselecteerd worden door bijvoorbeeld Never Mind The Hype zorgt ervoor dat je meer gezien wordt. Zeker voor een band als de onze, we staan natuurlijk toch nog wat in de kinderschoenen, is dat echt heel erg fijn."

GIZÅH live