Het gaat goed met de muziekwinkels in Leiden. 16 november vorig jaar is de stad weer een mooie platenzaak rijker geworden, en wel in de Haarlemmerstraat. Wat heeft deze zaak voor nieuws te bieden en hoe houdt het stand tussen de bestaande muziekwinkels? Wij gingen langs voor een kijkje in de platenbakken, een gezellig gesprek en een lekker bakkie met eigenaar Ischa Nowa.

Het is een dappere keuze om in deze tijd van downloads en webshops een fysieke muziekwinkel te openen. Nowa’s Vinyl Store & Music Place biedt echter veel meer dan waar je misschien in de eerste plaats op uit was. Het assortiment weerspiegelt de nichemarkt van Afro-Amerikaanse groove en is daarmee een heuse speciaalzaak of zogeheten concept store, "een platenzaak met beleving". Muziek ontdekken is hier goed te doen met daarbij een kopje koffie of thee en een goed gesprek met de vrolijke Ischa.

Sinds de opening vier maanden geleden staan de platenbakken goed gevuld en geordend op hun plek. Je kan wel zeggen dat vinyl aan de basis ligt, zelfs de vloer is van vinyl! Er is een relaxte zithoek ingericht met een draaitafel en koffie van lokale branderij Borgman & Borgman, er hangt kunst aan de muur van veelal Leidse kunstenaars en er staan wat boeken van de Leidse kunstenaar Remco Koopman. “Samenwerken, weet je wel.” Remco decoreerde ook de counter en staat nu lekker plaatjes staat te draaien. “Ik hoor vaak van vrienden hoe zij vroeger zaten te chillen in platenzaken, dat huiselijke met een zithoek, koffie en goede muziek, dat probeer ik hier een beetje neer te zetten.”

Muzikale ontdekkingstocht

Nowa's specialiteit, Afro-Amerikaanse muziek, groove en alles wat daaruit voortvloeit, is een aanvulling op de gevestigde Leidse platenzaken met een meer mainstream aanbod. “Bob Marley heb ik eigenlijk niet eens in huis, bij wijze van spreken, die kan je overal wel vinden. Ik heb wel artiesten als Scientist, King Tubby en het rocksteady genre. En blanke bands die vanuit de blues muziek maken. Ik heb misschien veel staan dat mensen niet echt kennen en daarom heb ik ook vier platenspelers, om dingen uit te proberen. Vooral qua hiphop en reggae heb ik wel veel classics staan, maar die zijn haast nooit echt mainstream geweest. Er zit gelukkig ook nog steeds groei in zowel vraag als aanbod.”

“Pop en rock, rock 'n' roll, tweedehands drie euro spul, verzamelaars, disco, funk en soul,” leidt Ischa ons rond, “Achterin reggae en hiphop, Afrikaanse muziek en dance." Hij is erg begaan met het assortiment. "Als je het mij vraagt, en dat is ook wel het leuke eraan, dan kan ik het uitleggen. Bijna elke plaat heeft een prijsstickertje met daarop het genre, jaartal en de kwaliteit van het vinyl." Vragen om cd's is geen vloeken in de zaak. Er staat wel het een en ander, vooral (underground) hiphop.

"Ongeveer 33% is nieuw vinyl en 67% tweedehands, als je de singletjes meerekent. Vaak is het toch wel de artiest die verkoopt. Meteen weg waren bijvoorbeeld Johnny 'Guitar' Watson en Dire Straits. Andere artiesten moet je eerst eventjes draaien om te ontdekken. Zo had ik een plaat van Barrington Levy die je niet veel ziet. Die plaat werd opnieuw uitgebracht en heb ik dan weer uit Frankrijk gehaald. Ik heb distributielijntjes in Nederland, Duitsland en Frankrijk."

Pareltjes

Op de vraag wat op dit moment zijn mooiste pareltje in de winkel is hoeft Ischa maar kort na te denken. “Dat is deze,” zegt hij terwijl hij in een vloeiende beweging Billy Holiday tevoorschijn tovert. “De mooiste plaat is ook meteen de oudste, 'Music for Torching' uit 1955, jazz met een Latin Cuban vibe, maar dan gezongen door Billy Holiday. Hierop staat ook het nummer 'I get a kick out of you', dat gecoverd werd door, hoe heet hij, Jamie Cullum ofzo? En door Sinatra natuurlijk.”

“Ik heb ook een hele mooie combipack van Scientist’s instrumentale nummers en alle nummers die daarvan gemaakt zijn. Normaal zou je er flink voor moeten zoeken om ze bij elkaar te sparen en hier heb je ze op twee platen. Handig toch?” Ook staat er een pakketje van de Heerlense hiphopformatie Het Verzet. “Die staat in geen enkele winkel, want die wordt niet eens meer gemaakt,” laat Ischa weten.

Leiden en metal

Toch is het opvallend dat er bijvoorbeeld geen punk of Scandinavische blackmetal tussen staat, ondanks dat daarvan enorme hoeveelheden vinyl worden verscheept. Deze schoenmaker blijft bij zijn leest. "Ik kan niet echt iets verkopen dat ik niet ken. Weet je wat het ook is? Ik wil geen depressieve, donkere, sombere muziek in mijn zaak hebben. Positive Vibes! Love life and be happy! Natuurlijk, blues is ook Devil music from the gutter, maar je vindt dus geen emmers varkensbloed en knoflookgrunts bij Nowa’s. Als ik dingen kon verkopen waar ik niks mee heb, kon ik ook deur-aan-deur stofzuigers gaan verkopen."

Op zoek naar de lokale muziek zien we het nieuwe album van Das de Rijmmaniak & Bartcore staan op de counter. Ook de lp's van Baskar, Choco en Dutch Gems staan in de bakken. "Lokale bands kunnen natuurlijk sowieso langskomen met hun albums, ook al is het dark heavy metal. Het Leidse vakje mag wel aangedikt worden, dus kom maar op!"

Top secret

En hoe zit het tot slot met Ischa’s eigen muziekcarrière? Sommigen zullen hem misschien herinneren van het hiphop duo De Reizigers (Ace & Astro). “De Reizigers staan eventjes op een lager pitje, maar we zijn nog steeds goede vrienden. Ieder maken we nog onze eigen muziek, gewoon thuis of waar dan ook waar het kan. Ik heb momenteel niet echt plannen. Ik heb een tijdje met een reggae soundsystem meegedaan, maar wilde op een gegeven moment toch met deze winkel aan de slag. Wat er wel aan gaat komen, is dat ik de muziek aan het maken ben voor twee jongens die een plaat willen uitbrengen, maar dat is nog top secret.”

In de toekomst zal Nowa’s Vinyl Store & Music Place nog meer tot een platform ontwikkelen met zo nu en dan gast dj's of instore optredens. Hou Nowa's website en onze Kekkeris in de gaten, maar ga vooral eens langs bij Haarlemmerstraat 231!