Rockcafé Lazaru’s organiseert dit jaar voor de 10e keer Live en Lazarus. Vrijdag 2 maart barst de Leidse bandwedstrijd voor alles wat je oma zou afkeuren weer los. Aan de bar van het café hadden we een goed gesprek met de bedrijfsleider, organisator en jurylid Wouter Vermeulen. Over de organisatie en optredens van de afgelopen tien jaar en wat we dit jaar kunnen verwachten.

Live en Lazarus is een jaarlijks terugkerende wedstrijd voor rock, punk, prog en metal bands. In drie voorrondes strijden telkens zes bands om een plek in de finale. Per voorronde gaan er twee bands door; één is de keuze van de jury, de ander wordt gekozen door het publiek. “In zowel de Lazaru’s als de Hut spelen om en om bands. Terwijl op het ene podium een band speelt, wordt op het andere podium omgebouwd. Hierdoor hebben we geen pauzes en kunnen bands een half uur lang laten zien wat ze allemaal kunnen, in tegenstelling tot een kwartiertje bij veel andere bandwedstrijden.”

“Soms staan hier bands te spelen waarvan we denken: ze zijn echt veel te goed om hier te staan.”

Wouter Vermeulen

Bands die geïnteresseerd zijn om een mee te doen moeten er snel bij zijn. “Als de inschrijving open gaat in december krijgen we altijd enorm veel aanmeldingen vanuit het hele land. We zitten dan ook elk jaar vrij snel vol. Het enige dat we verwachten is dat je voornamelijk eigen werk speelt. Een goede cover wordt gewaardeerd, maar bij meer dan twee covers krijg je toch echt wel serieuze minpunten.” Er is verder geen voorselectie voor de bands, dus de kwaliteit kan behoorlijk wisselen. “Af en toe speelt er een band waarvan je binnen drie minuten weet dat ze hem niet gaan worden. Maar we hebben hier ook bands gehad waarvan we dachten ‘zij zijn echt veel te goed om hier te staan’. Zoals White Feather, de winnaars van 2016, dat was echt niet normaal wat die gasten wisten neer te zetten.”

“Het is wel eens voorgekomen dat een band muzikaal niet per sé de sterkste was, maar dat de show eromheen zo goed was dat we ze wel door moesten laten gaan. Wij zijn dan niet de strengste jury, maar we proberen wel altijd mensen die er wat vanaf weten in de jury te hebben.” Zo zitten bijvoorbeeld Melle Brouwer (zanger van Illusionless) en Robbert Olierook (drummer van o.a. Kayamata) er regelmatig in. Ook was een van de jongens van DeWolff eens jurylid. “Die was toendertijd de huisgenoot van een ander jurylid.” En Bas van Berkum (gitarist van Morning View) heeft heel lang in de jury gezeten. “Hij deed het altijd heel goed. Wel was hij een keer zo lam, dat toen hij de winnaar van de finale bekend ging maken het een enorm langdradig verhaal werd. Dat duurde zo lang dat een ander jurylid de microfoon uit zijn handen griste en abrupt de winnaar aankondigde. Hij wordt wel gemist hier, ja.”

Winnaars eerdere edities

#LEL 2017

#LEL 2016

#LEL 2015

#LEL 2014

#LEL 2013

#LEL 2012

#LEL 2011

#LEL 2010

#LEL 2009

 • Black Bandit (juryprijs)
 • Playyard (publieksprijs)

White Feather na winnen finale 2016

BANDWEDSTRIJD LIVE & LAZARUS GEWONNEN!!!

"Jajaja, wat een legendarische avond gister! We mochten weer naar het mooie Leiden om bij onze vrienden van Rockcafé Lazaru's de tent weer volledig op zijn kop te zetten. Het was vet, strak en hard. En als kers op de taart toch maar even de juryprijs binnengesleept! Wat betekent dat we binnenkort een hele dag de studio in kunnen om weer wat lekkere nummertjes op te nemen. Al met al een avondje voor in de boeken."

Een paar hele toffe avonden

We vragen Wouter of er nog iets speciaals wordt georganiseerd om het jubileum van Live en Lazarus te vieren. “Nou, eigenlijk heb ik er helemaal niet bij stil gestaan. Soms denk je dat je hier pas een paar jaar werkt, maar dan realiseer ik me dat ik hier al 17 jaar rondloop. Het worden gewoon, zoals elk jaar, een paar hele toffe avonden. Uiteindelijk draait het allemaal om de muziek.”

“Dit soort evenementen zijn wel belangrijk voor ons ook. De jeugd gaat tegenwoordig heel anders uit dan zeg 10 jaar geleden. Je ziet steeds meer dat jongeren thuis indrinken en dan naar een feest of een festival gaan. Stamkroegen spelen minder een rol dan vroeger. Daarom is het voor ons belangrijk vaak leuke dingen te organiseren. Zo is er van 23 tot en met 25 maart weer ons eigen festival Lazapalooza. Maar we hebben bijvoorbeeld ook metalkaraoke avonden. Lachen is dat. Voor de mensen die niet willen zingen staat er dan een elektrisch drumstel waarop ze mee kunnen spelen.”

De eerste voorronde van Live en Lazarus begint deze vrijdagavond 2 maart om 20:15u. De winnaar van de juryprijs wint een dag in een professionele opnamestudio. De winnaar van de publieksprijs gaat ervandoor met een fust bier.

Live en Lazarus 2018

 • 2 maart 20:15u
  Voorronde 1
 • 6 april 20:15u
  Voorronde 2
 • 4 mei 20:15u
  Voorronde 3
 • 1 juni 20:15u
  Finale