De Leidse Museumnacht bestaat alweer tien jaar en de viering op zaterdag 2 juni was een mengeling van oude en nieuwe elementen. Van een heuse rollerdisco op de Beestenmarkt tot dansen over het Rapenburg. Wij gingen op pad om te zien en luisteren welke feestelijke bijdrage muzikaal Leiden deze jubileumeditie leverde.

Sunday at Eight in de schemering

Onze eerste stop is bij het archief van Erfgoed Leiden. Hier speelt voor de deur in een tentje Sunday at Eight. De muzikanten zijn inmiddels een graag geziene groep bij evenementen in de sleutelstad, en met een stijl die teruggrijpt op de Beatles passen ze perfect in de schemering. De zwoele saxofoonklanken van Bas Janson afgewisseld met het pianospel van Damiaan van Noort vormen een mooie promotie van Stukafest Leiden. (BK)

Genieten met Nico Dijkshoorn

De Museumnacht is net een uur aan de gang als Nico Dijkshoorn zijn museumgerelateerde verhalen, leuke anekdotes en geniale gedichten afsteekt. Het begin is wat tam, het publiek nog wat onwennig. Nico doet zijn woordje en de ongein die er steevast bij komt kijken. Zo wordt het publiek uiteindelijk helemaal in zijn verhalen gezogen alsof het een zwart gat is.

Na een kleine twintig minuten en de geniale quote: ‘’Ben ik pas 10 minuten bezig? Ach, fuck it.’’ komen dan eindelijk de muzikale hoogstandjes naar boven en neemt Nico ons mee op de vrachtwagen. Vol overtuiging wordt er gezongen over een lekke band en alle narigheid die daarbij komt kijken. Het absolute hoogtepunt is echter wanneer hij zijn zelfbenoemde sigarendoos-met-snaren pakt en de blues speelt. Daarmee is zijn optreden dan ook afgesloten, en het was genieten. (MK)

Opladen bij The Magic Mumble Jumble

The Magic Mumble Jumble is een ontzettend grappige, energieke verschijning. Voor het Museum Volkenkunde, tussen de zitzakken en biertentjes, speelt de band zijn sterke set. Springerige folkliedjes worden met veel plezier gebracht. De lounge setting op deze locatie mag de pret niet drukken en de band zet een ontzettend leuk sfeertje neer. Met de ervaring van grotere festivals zoals Parkpop op zak lukt het de heren goed hun energie over te brengen op het ontspannen publiek. (MK)

Tjebbe Borggreve klinkt keizerlijk

Tjebbe Borggreve, de bekende Leidse straatmuzikant, staat voor de verandering eens niet in de Haarlemmer, maar op de eerste verdieping van het Rijksmuseum van Oudheden. Zijn covers variëren van mierzoet tot jams met een rauw randje. Oldies en moderne meesterwerkjes, zoals ‘Torn’, zorgen voor een meeslepende setlist. De akoestiek van de Keizerbeeldenzaal doet niet onder voor een concerthal en het lokt de bezoekers omhoog om ook de meer statische elementen van de tentoonstellingen te bekijken. (BK)

Tjebbe Borggreve

Toffe dansjes

De mooiste momenten van de Museumnacht zijn de (spontane) interacties van de verschillende disciplines met het publiek op de diverse locaties, en de dansjes die daaruit voortvloeien.

De dans van Tribes vindt haar podium op de brug over het Rapenburg. Nadat het voetverkeer weg is gemaand, barst de dynamiek er vanaf.

Voor de tempel, in de centrale hal van het Rijksmuseum van Oudheden, speelt dj Jody dikke deuntjes. Zelfs de buitenaards ogende i-PUPPETS dansen vrolijk mee tussen de bezoekers. Helaas zit ‘Walk like an Egyptian’ niet in het aanbod van tijdloze hits die de revue passeren.

En op de binnenplaats van het Sieboldhuis danst het gezelschap van Raiden Yosakoi. Ze beoefenen een Japanse kunstvorm die instrument en lichaam combineert tot een opzwepend geheel. Met gave choreografie en klappers die je van ver kunt horen, werken de studenten van deze vereniging zich uit de naad om de toeschouwers te entertainen. (BK)

Tribes

Rijksmuseum van Oudheden

i-Puppets

Afterparty

Na een exotische middernachtelijke snack van sushi of een heus palet aan gefrituurde insekten in de Hortus Botanicus eindigt deze Museumnacht bij de afterparty in de Waag. Hier geven de twee dj’s van Lanterfantje een exclusief optreden, samen met hun gasten Steekje LössTommy SantoRavish en dj Tallr. Inventieve mixjes van top 40 en hitnummers uit het verleden zorgen ervoor dat ieder leeftijdssegment losse voetjes krijgt. De hits worden soms een beetje kort gehouden, maar de nachtbrakers ploegen hier gewoon doorheen.

Het muziekprogramma van museumnachten wordt soms afgedaan als een poging stoffige tentoonstellingen wat op te fleuren met een muzikaal behangetje. De organisatie van deze jubileumeditie heeft daarin slimme keuzes gemaakt en toont aan dat elke artiest iets bijzonders toevoegt aan de sfeer van de locatie. Wat is er nou immers stoerder dan danspasjes maken in de schaduw van een eeuwenoude tempel?

Ravish en dj Tallr

Ravish en dj Tallr