Het is tijd voor een nieuwe generatie en een nieuw genre. Animals of the Forest brengt een nieuw concept met afrohouse en een live act waarin alles mogelijk is naar Leiden. Het eerste uitverkochte feest in Gebr. de Nobel was een groot succes en de volgende editie staat al op de planning. Wij waren erg benieuwd wat Animals of the Forest nou eigenlijk is, wie er achter dit concept zitten en wat hun plannen voor de toekomst zijn.

De vier jonge Leidse muziekliefhebbers die Animals of the Forest zijn kennen elkaar al sinds hun middelbare schooltijd. Martijn Hazenoot (20) gaat volgend jaar International Studies studeren en is daarnaast de dj van Animals of the Forest. Hij draait al een jaar of zeven en heeft inmiddels helemaal zijn eigen stijl ontwikkeld. Het liefst draait hij uit zijn collectie van inmiddels meer dan 400 platen.

Lars Eeden (20) studeert informatica en is degene die achter de social media en video's van de groep zit. Hun vriend Cas Versteeg (21) kun je herkennen als barman van biercafé Olivier en Julius Braun (22) staat regelmatig bij Meneer Jansen achter de tap. Julius is ook al jaren niet weg te slaan van festivals en muziekevenementen, en zijn eerdere reis door Malawi heeft zeker bijgedragen aan zijn enthousiasme.

"Zo ontdekten we een aantal mensen die erg goed met die instrumenten overweg konden"

Lars Eeden

Dierenpakken en koebellen

Tijdens een reis naar Jamaica werden Lars en Martijn uitgenodigd om op een festival in Zweden te draaien. Uiteindelijk waren het Cas en Martijn die bij de jamsessie in een Zweeds middle of nowhere belandden. Deze avond met mensen in dierenpakken, goede muziek, trommels en een chille sfeer is de inspiratiebron geweest voor Animals of the Forest. Dit soort feestjes willen de vrienden naar Nederland halen, te beginnen bij Leiden. In de stad heb je veel kroegen met Top 40-muziek, maar Leidse jongeren missen een dansavond met vernieuwende muziek.

Na een eerste show op de Leidse Koningsnacht 2018 en hard werken, gaf het viertal hun eerste feest op 8 juni in de kleine zaal van Gebr. de Nobel. Ze traden met hun eigen act op en een aantal genodigden, waaronder de Leidse discodj’s Afternoon Delight.

Hoe ziet zo'n act van Animals of the Forest er dan uit? Bedenk je een middelgrote zaal versierd met jungle-elementen, het dj-meubel staat temidden van het publiek en Martijn, de safarileider, begint met het draaien van dreigende junglegeluiden. Bij het eerste nummer komen de Animals Lars, Cas en Julius de zaal in. In hun dierenpakken en met het uitdelen van verschillende muziekinstrumenten zoals koebellen en castagnetten zorgen ze ervoor dat het publiek losgaat.

De nadruk van de act ligt op de interactie met het publiek, daarom is het ook zo leuk dat alles middenin de zaal gebeurt. Cas: "Tijdens het feest in de Nobel was het publiek zo relaxed. Iedereen ging helemaal los en de sfeer was supergoed!" Lars voegt daaraan toe: "Overal liepen mensen rond met onze instrumenten, maar we konden erop vertrouwen dat we ze ook weer terug kregen. En zo ontdekten we een aantal mensen die erg goed met die instrumenten overweg konden, wat onze act ook weer vetter maakte."

Versieren en verbeteren

De muziek beschrijven ze als afro, disco, afrohouse en wat traditionele Afrikaanse muziek. De jongens merken deze trend de afgelopen vijf jaar in de muziekwereld. De muziek zelf is oud, maar herontdekt. In Leiden is het nog erg nieuw, maar omdat het zo toegankelijk en dansbaar is zijn de jongens ervan overtuigd dat dit de muziek is voor de nieuwe generatie die op zoek is naar een feestje. Elke plaat die gedraaid wordt is zorgvuldig herontdekt, geselecteerd en gemixt door Martijn en zijn Animals. Zo willen ze deze generatie helpen om meer open minded te zijn over andere muziek.

De act is nooit hetzelfde, omdat een groot deel improvisatie is. Ook zijn er nog een aantal dingetjes die de jongens zouden willen veranderen. De pakken en maskers die ze nu gebruiken zijn erg groot en een beetje onhandig. Het gorillapak is zelfs te angstaanjagend. Ze zouden liever schmink gebruiken, helemaal als je interactie zoekt met het publiek. Momenteel leren de jongens ook percussie, omdat ze heel graag een percussieshow aan hun act toe zouden voegen.

Het mag duidelijk zijn dat Animals of the Forest een duidelijk doel voor ogen heeft en hard werkt om dit te realiseren. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Martijn al veel connecties gelegd in de lokale, maar ook internationale muziekwereld. Het enthousiasme en de ondernemende instelling van de groep heeft voor de vliegende start gezorgd en zal hen nog ver brengen. Hun doel is om zowel hun eigen act als de georganiseerde feesten verder te ontwikkelen en zo een hele nieuwe generatie Leidse nachtdieren blij te maken.

Beleef het zelf!