In het weekend van 30 juni en 1 juli opent de Oude Sterrewacht haar deuren voor een unieke premiere van dans en live muziek met DansBlok, het platform voor hedendaagse professionele dans. De bijzondere Leidse locatie vormt met twee middag- en avondvoorstellingen het podium voor een mix van disciplines en stijlen, over dromen, opstijgen, zwaartekracht en robots; alles omtrent het overkoepelende thema ‘Het universum’. Het is de enige keer dat de stukken en films omtrent dit thema zo groots worden aangeboden.

Ook het publiek mag niet stilstaan. De route door de sterrenwacht leidt je van de opening met live muziek door Jan Stroomer en dans van Tribes, langs de dansvoorstellingen ‘ECHO’ van Rosa Allessie & Wies Berkhout, ‘MoreLess’ van Chronos, ‘Ignition’ van Dieuwertje Spek & Éryn Nieuwint en ‘NOISE’ van Dance Company The Kitchen. Ook draaien er twee korte dansfilms van Emma Evelein, 'A flood remains' en 'Starring', speciaal voor DansBlok in de oude bibliotheek van de Oude Sterrewacht opgenomen.

Tijdens de generale repetitie van Dance Company The Kitchen in de Nieuwplaatz is het zinderend heet. Alsof we in een andere realiteit stappen. ‘NOISE’ gaat over dromen, realiteit, een parallel universum. Emoties als angst, eenzaamheid, vrijheid, liefde en affectie worden met dans en mime uitvergroot. Muziek zet de dansers in beweging en door anderen te horen en zien bewegen ontstaat een kinesthetische energie. De kracht van de muziek wordt versterkt door de expressie van de dansers. Onverwachtse bewegingen, niet per se zoals je die verwacht op het ritme van de muziek, lijken eerder tegen de muziek in te gaan. De interpretatie zal voor eenieder anders zijn, zoals ook dromen helder en vaag tegelijk kunnen zijn.

Iedere maker bij DansBlok is onderscheidend van de rest, met een andere muzikale aanpak en andere choreografie. Het stuk van The Kitchen is opgebouwd uit bestaande en nieuwe choreografie van initiatiefnemer Jamie de Groot. Ook de elektronische muziek, een soort soundscapes, werd speciaal voor dit weekend gecomponeerd door Jamie zelf. Live wordt hierop meegespeeld door cellist Pau Marquès Oleo. Het was een hele uitdaging voor Jamie om de cello in het stuk te verwerken. Zelf werkt hij vooral met een metronoom om de basis te leggen.

De muziek en bewegingen zijn coherent en Pau geniet ervan hoe de dansers zijn muziek verwezenlijken. In plaats van de traditionele plaats aan de zijkant van het toneel, staat hij erop en beweegt met de dansers mee om het “huis” op het toneel. Ze nemen hem zelfs mee als ze zijn droom dansen. Op zijn beurt neemt hij zijn cello mee als zijn danspartner, “An instrument is a living being; all the echoes of our subconscious are invested in it. When a finger touches a string or a bow touches the bridge, a transformation occurs; a spiritual force is transformed into sound.” (S. Gubaidulina)

Het doel van DansBlok als platform is om een nieuwe ingang te bieden voor professionele dans in Leiden. Na afloop van de voorstellingen zal er dan ook gelegenheid zijn om te praten met de makers tijdens een open borrel. Nog niet overtuigd? Bekijk dan een van de vele trailers met mooie dronebeelden die ze maakten speciaal voor dit weekend.