De tijd is een raar fenomeen. Het is nog geen twee jaar geleden dat de pandemie nog een hele nare realiteit vormde. Maar na een jaar vol concerten en feesten is het bijna alsof het nooit heeft plaatsgevonden. In 2023 kon alles weer en iedereen leek daar ook het onderste van uit de kan te willen halen. Nieuwe initiatieven voor livemuziek en muzikale projecten schieten als paddenstoelen uit de grond, waar we met onze Van Groningse Bodem-sessies ook aan hebben bijgedragen. De Groningse scene is sterk en veerkrachtig en het afgelopen jaar bracht veel mooie nieuwe dingen met zich mee. Onze redactie heeft er ook dit jaar weer met veel plezier over geschreven, en daarom kijken we met veel plezier terug.

Milan Bos

Hoofdredacteur

Release: Panopticom van Peter Gabriel

Er kwamen afgelopen jaar zoveel sterke releases uit Groningen, 'Zolaank' van Marlene Bakker of 'Youth' van Rommy Gabay om er een paar te noemen, dat kiezen onmogelijk was geweest. Wat mij betreft had ik hier de hele Top 100 van het Beste Nummer neergezet. Daarom dat ik ga voor dit nummer van jeugdheld Peter Gabriel. Na 13 jaar kwam hij met een nieuw album en het is bij elk nummer raak. 'Panopticom' was de eerste single en het maakte direct duidelijk dat hij het vak niet is verleerd in al die jaren. Wat kan deze man prachtige muziek schrijven en zingen. Dat ik hem ook eindelijk live heb kunnen zien maakte mijn jaar compleet.

Concert: Never Been To Berlin op Noorderzon

Dat dit dynamische duo een van de beste podiumacts van Groningen is, was me allang duidelijk. Afgelopen jaar hebben ze dat ook aan de rest van het land weten te bewijzen door hun streak op de Popronde. Door de jaren heen heb ik ze menig tent zien afbreken, maar het hoogtepunt was toch wel afgelopen zomer tijdens Noorderzon. De halve stad leek wel te zijn uitgelopen. Ongetwijfeld op hun grootste podium ooit hield NBTB zich staande en wist iedereen mee te krijgen. Heerlijk. 

Artikel: "ESNS23: Penguin Showcases veranderen Drie Gezusters in een vrolijke muzikale bende"

Als hoofdredacteur klim je toch minder snel zelf in de pen. De uitzondering is vaak het mooiste evenement van het jaar: ESNS. Dan is het alle hens aan dek. Afgelopen jaar scharrelde ik een hele avond rond in de Drie Gezusters tijdens de showcases georganiseerd door Penguin Radio. Tijdens mijn omzwervingen door het labyrinth van de Drie stuitte ik op een paar heerlijke acts. De Penguin Showcases zijn een beetje een mini-ESNS. Van alles en nogwat te zien op korte afstand van elkaar, van punk tot singersongwriter, met veel muzikale beloftes. 

Ruben Huizing

Chef Content

Release: Hier En Nu (We Leven Echt) van Esther de Jong

Met pijn in het hart moet ik bekennen dat het beste nummer van 2023 niet uit Groningen komt.
Esther de Jong (Leeuwarden) heeft het afgelopen jaar een prachtig album gemaakt met de titel: Even over leven. Op dit album staat één nummer wat mij dit jaar intens heeft geraakt. Hier en nu (we leven echt), een spoken word nummer over de zin en onzin van het leven. Kippenvel.

Concert: Eigen Risico in Club OOST op 14 april 2023

Het afgelopen jaar heeft Tartarus Records een paar toffe avonden georganiseerd in Club Oost om hun roster te tonen aan het publiek. Hier heb ik dan het beste optreden van 2023 gezien, Eigen Risico. Dit is een intense show met harde beats, agressieve melodie en zanglijnen in het Spaans. Ik heb er geen woord van verstaan, maar dat is ook niet nodig. Eigen Risico is emotie, het is ervaren en laten binnenkomen. Club Oost was hier dan ook echt de perfecte locatie voor om deze kunstenaar zijn werk te laten doen. De indruk was zo groot dat we hem een paar maanden hebben geboekt voor ons podium op WinterWelVaart. 

Artikel: "Van de wolven naar de kerk: Hans Hannemans nieuwe studio"

Als Chef schrijf ik zelf niet, maar zoek ik nieuwe verhalen uit Groningen. Ik ben een paar jaar geleden in de oude studio van Hans Hanneman geweest om muziek op te nemen. Toen vond ik het al tof en een fijne sfeer. Tijd om er aandacht aan te besteden dus. Bij het lezen van dit artikel van Lars Jansen en Donald van Tol werd ik helemaal meegenomen in het verhaal, de sfeer en het idee/verhaal achter de nieuwe studio van Hans Hanneman. Ik werd er enthousiast van en alleen al door dit artikel hoop ik ook in de nieuwe studio weer eens een keer iets op te mogen nemen.

Alex van der Meer

Redacteur

Release: Cashmyra - Excuses Voor Het Ongemak

Het muzikaal talent uit Groningen blijft me keer op keer overdonderen. Veel van mijn favoriete muziek van het jaar 2023 is afkomstig uit eigen provincie. Marlene Bakker heeft een bijna perfect album gemaakt, de muziek van wh^rl heeft me tot tranen toe geroerd, Altijd Ameland van Electropoëzie was mijn soundtrack van de afgelopen zomer en met name ook de EP’s van WATERBOLK en Cashmyra zijn favoriet gebleken. Afsluitende track van Cashmyra’s EP Privé is dan nog eens overdonderend in een overtreffende trap. 'Excuses Voor Het Ongemak' is mijn favoriete nummer van het jaar uit Groningen.

Show: Homebase: Jungle Brothers in Simplon 9 november 2023

In de laatste week van jaren tachtig kocht ik Done By The Forces Of Nature, het tweede album van de Amerikaanse hiphop-crew Jungle Brothers. Het was mijn allereerste hiphopalbum. En zó ontzettend goed! Dit jaar werd hiphop vijftig jaar en ik begon nostalgische verhalen te schrijven over onder andere De La Soul en ook over Jungle Brothers. Nooit had ik kunnen dromen dat ik de JB’s later dit jaar alsnog ook nog live zou gaan zien. Dat ik als een bakvis met mijn armen omhoog vooraan tegen het podium aan zou staan. En dat het optreden zou eindigen met een fistbump met held Mike G. Ik was er emotioneel van. Bijna liep ik naar Simplon-programmeur Frank Stevens toe om hem een dikke knuffel te geven en hem te danken voor deze avond. Goed dat ik dat niet gedaan heb. Het zou een beetje akward zijn geweest. Maar het zegt wel iets over de onweerstaanbare natuurkracht die ik aan het ervaren was op dat moment.

Artikel: “Niet meedoen is geen optie bij Jammah Tammah Groove Express”

Als het gaat om een live-recensie hoop je als verslaggever het optreden altijd eer aan te doen. Is de sfeer goed omschreven? Heb je de feiten goed op een rijtje, de namen van de bandleden, de titels van de nummers? Maar bovenal: is het een prettig leesbaar stuk geworden? Ik denk dat er wat dat betreft veel goed op z’n plek viel bij het artikel over het optreden van Jammah Tammah Groove Express in Vera, afgelopen april. Jan Lenting had weer prachtige foto’s gemaakt en het artikel werd bovendien ook nog goed gelezen. Dan voel ik me wel een beetje trots, wil ik hier wel toegeven.

Rohan Hoeksma

Redacteur

Release: Pommelien Thijs - Dunne Lijn

Als ik terugkijk naar mijn luistergedrag, valt het nummer 'Dunne Lijn' van Pommelien Thijs opvallend hoog op mijn lijst. Ik behoor waarschijnlijk niet tot haar grootste doelgroep, maar ik vind het desondanks een sterk nummer, vooral op muzikaal vlak. De opbouw, scheurende gitaren, krachtige drums en subtiele toevoeging van synths vormen een compositie die je niet direct zou verwachten van een artiest als Pommelien Thijs. Ondanks dat België behoorlijk ver is vanuit Groningen, zou je het nummer wel een beetje Gronings kunnen noemen. De producer en mede-schrijver van het nummer is namelijk Simon de Wit, ook wel bekend als Blanks. Daarnaast heeft ook Kraantje Pappie een bijdrage geleverd aan het schrijfproces van het nummer.

Optreden: Steeby & The Better Days in Dog's Bullocks 

Ik had het plan om mijn agenda erbij te pakken en alle optredens waar ik aanwezig ben geweest op te sommen, maar bij deze vraag schiet meteen het optreden van Steeby & The Better Days tijdens ESNS in The Dog's Bullocks te binnen. Hoewel The Dog's Bullocks niet heel groot is, zorgde dit juist voor de perfecte sfeer. Naast dat Steeby een getalenteerde muzikant is, werd ik compleet weggeblazen door de band, The Better Days, die hem ondersteunde. Van geweldige saxofoonsolo's tot prachtige achtergrondzang, het was allemaal aanwezig. Juist omdat de ruimte beperkt was en het een knusse setting betrof, voelde je bijna de noodzaak om mee te dansen zodra de rest van het publiek dat deed. Dat was eigenlijk wat het optreden zo speciaal maakte.

Artikel: Planet Orange verrast met ludiek en spectaculair optreden

Die is erg makkelijk. Dat was het artikel over het optreden van Planet Orange. Ik ga niet uitgebreid beschrijven hoe dat was, dat kun je teruglezen in het artikel, maar om het kort samen te vatten: fantastische sfeer, blij verrast door de band en me erg op m’n gemak gevoelt in een volle Vera. Dit optreden had ik niet willen missen.

Eva Radix

Redacteur

Release: Anorak van Sef en Willem

Dit nummer staat tevens op het tot nu toe wat mij betreft beste album van Sef: Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag. Dit geëngageerde album staat verwoord in vele opzichten hoe ik naar de wereld kijk en ook hoe ik zo graag zou willen dat meer mensen naar de wereld zouden kijken. Het nummer Anorak is extra speciaal omdat ik ook erg fan ben van het solo werk van Willem en deze samenwerking voor mij voelt als twee helden die samenkomen. Kortom, een prachtig nummer van een nog mooier album.

Concert: Sor op Bevrijdingsfestival

Ik kom helaas niet bij zijn show in Simplon zijn dus ik was super blij dat ik hem hier alsnog kon zien (voordat de hemel openbarstte en de rest van het festival letterlijk en figuurlijk in het water viel). Sor raakt me altijd weer en ik kan niet wachten om hem nog een keer live te zien.

Artikel: "Buiten de norm vallen is de norm"

Mijn favoriete artikel wat ik dit jaar heb geschreven is mijn verslag van een avond in de ORKZ bar met McScallywag en Faintest Idea. Ik was nog nooit in het ORKZ geweest en vond de mensen, muziek en de vibe die daar hing echt super inspirerend en fijn. Daar zijn gaf me een heel vrij en ongedwongen gevoel wat ik zelfs de dagen daarna nog een beetje kon voelen. 

Lars Jansen

Redacteur

Release: Ik Slaap In Een Huis van Waterbolk

De nummers van Eva Waterbolk hebben altijd al zulke mooie beeldspraak gehad. En wat een geluid dit keer! Het is rauwer en harder dan de eerste EP en ik ben alleen maar benieuwd wat er hierna gaat komen van Eva Waterbolk en co!

Concert: TAXITAXI bij Het Beste van Groningse Bodem in Vera

Ik wist niet wat ik hier moest verwachten. Door 'DOODSBANG' was ik zelf doodsbang dat het alleen maar korte linkse nummers zouden worden à la Hang Youth, maar niets was minder waar. De show zat zo goed in elkaar voor een band die eigenlijk nog maar een paar maanden echt bestaat. Wat een rit. Nu hopen dat de andere nummers op plaat net zo uit de verf komen als op het podium.

Artikel: "'Ga je het leven nog aan als avontuur?’: Marlene Bakker over Oaventuren"

Marlene Bakker heeft gewoon één van de beste albums van het jaar gemaakt als je het aan mij vraagt. Jammer genoeg moesten we via zoom kletsen, maar dat deed niet af aan ons gesprek. Uiteindelijk hebben we veel langer, en over veel meer dingen, gepraat dan de bedoeling was. 

Nena Veenstra

Redacteur

Release: Purple Phase van Arlo Parks

Dit nummer staat op het album My Soft Machine van de Britse hiphop-artiest. Dat album heb ik het afgelopen jaar zo vaak gedraaid dat mijn hele Spotify Top 5 bestond uit nummers daarvan. ‘Purple Phase’ is een heel emotioneel nummer, dat gaat over een geliefde met wie het niet goed gaat, en voor wie je alles zou doen om diegene weer gelukkig te maken. De track kwam voor mij precies op het goede moment, ik herkende me er heel erg in. Ik heb Arlo Parks twee keer live gezien dit jaar, en beide keren moest ik bij dit nummer keihard janken.

Concert: Spinvis in Vera

Twee avonden achter elkaar stonden ze daar, Erik de Jong en band, beide keren strak uitverkocht. Mijn vriend wilde nog mee, hij kon geen kaartje meer krijgen, ook al gingen er op de dag zelf nog kaartjes op TicketSwap. En het was prachtig: de poëtische songteksten, de grappige praatjes tussendoor, de fantastische band inclusief strijkers en blazers, en een intermezzo in de vorm van een dichter. Dit optreden heeft mij overtuigd om in 2024 meer naar Spinvis te gaan luisteren - een artiest die bij mij altijd op de achtergrond aanwezig was, maar echt mijn volle aandacht verdient.

Artikel: "Hullabaloo 2023: ambities en kinderziektes" 

Ik heb best wat mooie stukken mogen schrijven dit jaar, van de show van The Vices in Vera (waarbij er een hoop misging), tot Zeke en Evilcentric in dezelfde zaal (glasscherven overal!), en natuurlijk Vicefest (met een opvallende lineup). Maar mijn állerfavorietst is toch wel mijn stuk over Hullabaloo. Een lang stuk, inclusief interviews met Blanks en organisator Mitchel Bovenlander. Het festival was niet helemaal mijn ding, maar ik ben wel trots op wat ik erover geschreven heb: een festivalverslag met een kritische noot. Het meest opvallende moment die dag was nog wel toen het optreden van Fred Goverde werd afgekapt. Wat voelden wij toen allemaal met hem mee!

Nynke Koornstra

Redacteur

Release: Days in Lantana van Ben Howard

Ben Howard neemt de luisteraar mee op een reis door de tijd met Agatha. Samen halen ze herinneringen op en laten ze tegelijkertijd ervaringen los. De poëtische tekst schildert een beeld van mysterie en schoonheid, terwijl het lied reflecteert op het verstrijken van de dagen en de vergankelijkheid van tijd. Het thema van onzekerheid en mogelijke verkeerde interpretaties wordt aangesneden, maar bovenal is het een eerbetoon aan betrokkenheid en loyaliteit aan elkaar. De track staat op het nieuwe album Is It? dat dit jaar verscheen.

Concert: Son Mieux op de Grote Markt

Son Mieux ging dit jaar als een raket, en liet er al in januari op Eurosonic Air green gras over groeien. In een overvolle tent op de Grote Markt gaf de zevenkoppige band in glittertenue een weergaloze show. Het grenzeloze enthousiasme van frontman Camiel en de andere kleurrijke bandleden bracht de hele zaal aan het dansen op welbekende en originele nummers als Drive en 1992, met als ultieme climax de afsluiter Dancing at the Doors of Heaven. Het bijzondere aan de Haagse act is dat ze folkachtige nummers schrijven met een uiterst dansbare, elektronische fundering. Wat daarbij opvalt is dat ze in elke setting probleemloos zinderende shows neerzetten waarin de uitvoering van de liedjes niet onder doet voor studiokwaliteit. Of dit nu op Eurosonic is, op het Bevrijdingsfestival of in De Oosterpoort. En dat met zoveel verschillende instrumenten.

Artikel: "ESNS23: Jelle Mulder en Waterleaf luiden Grunnsonic zinderend in"

Mijn favoriete stuk schreef ik over mijn favoriete festival. Op de eerste avond van Grunnsonic holden we van een soulvol en veelzijdig optreden van Jelle Mulder in de Warhol naar een indrukwekkende R&B-show van Simona in het Concerthuis en weer terug. Tussendoor volgden we ook de de gigs van Waterleaf en Alexander Moto, om de avond te besluiten met een bak herrie van Cashmyra in het Pakhuis. Het gratis festival trok ook dit jaar weer zowel Gronings als nationaal en internationaal publiek aan van alle leeftijden.

Dat Groningen muzikaal talent met pit in huis heeft bleek die vanavond in januari weer, tijdens een tintelende avond, die de toon zette voor een nieuwe, geweldige editie van Eurosonic Noorderslag!

Sharon Boersma

Redacteur

Release: De Machine van Sef ft. Abel

Normaal is hiphop niet per se mijn genre. Meestal luister ik naar punk, indie, country of rock. Toch wist Sef me te overtuigen. Met zijn poëtische teksten snijdt hij in zijn nieuwe album ‘Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag’ pijnlijke onderwerpen aan. Hij voelt de huidige maatschappij aan de tand, zo ook in ‘De Machine’. In dit nummer rijmen Abel en Sef erop los, soms grappig, soms pijnlijk, maar vooral keihard. Naast de tekst zijn de beats ook enorm goed en meeslepend. Eigenlijk is het hele album ongelofelijk sterk, zowel in opbouw als in muziek.

Concert: Warhaus - Oosterpoort

Bijna alweer een jaar geleden speelde de Belgische band Warhaus in de Oosterpoort. Die wist mij zo omver te blazen met een tornado aan geluid dat ik zelfs na afloop in de rij ging staan om een t-shirt te scoren. Warhaus bracht een explosieve show met ontzettend veel instrumenten en evenveel energie. Ze zijn enorm gedreven en combineren zwoele diepe tonen met chaotische tinten. Kortom, het was een ervaring om niet te vergeten!

Artikel: "De Best: Creatieve energie in actie"

Ik zit nu ongeveer een half jaar bij 3voor12groningen, wat betekent dat ik nog niet veel artikelen heb geschreven. Wel heb ik een favoriet, het stuk over Ghiel de Best. Dit is mijn eerste interview ooit geweest, wat het voor mij speciaal maakte. Ik vind interviewen erg bijzonder omdat het zo anders is dan vanuit het publiek een live optreden te ervaren. Bij een interview krijg je de kans en de ruimte om de persoon achter de muziek te leren kennen. Deze diepere laag spreekt mij erg aan, ook het in gesprek gaan met artiesten vind ik interessant. Ik ben altijd nieuwsgierig naar drijfveren en inspiratiebronnen van mensen. Vooral als ze dit naar muziek weten te vertalen. Daarop aansluitend, ben ik nog veel nieuwsgieriger wat 2024 aan muziek zal brengen.