Al meerdere jaren worden de 3 Gezusters tijdens Eurosonic Noorderslag (ESNS) omgetoverd in een van de grootste alternatieve evenementen tijdens het showcasefestival. Dit gebeurde voorheen onder de naam Altersonic, en nu onder de vlag van Pinguïn Radio. Gedurende drie dagen staan bijna 300 artiesten door het hele pand heen hun kunsten te vertonen. Na twee jaar afwezigheid moesten we hier natuurlijk weer de sfeer proeven. Het resultaat: een heerlijk feest der ontdekking, gegarneerd met een goeie dosis chaos.

Tijdens de Penguin Showcases zijn er negen podia opgebouwd verspreid over de panden van de Drie Gezusters. Wie er ooit wel eens is geweest, weet wat voor doolhof de horecagelegenheid al is als er geen evenement wordt georganiseerd. Als dan ook alle namen van alle zalen worden omgegooid en veranderd in de namen van podia, wordt de verwarring alleen maar groter. Gelukkig heeft de organisatie meerdere banners opgehangen met daarop beschreven hoe bij de verschillende podia te komen. Desondanks bestaat het eerste halfuur bij Penguin toch voornamelijk uit het vinden van je oriëntatie. 

Het kan een bron van irritatie en stress zijn als je een boeker bent met een strak schema van vijftien bands en vier netwerkborrels die je er op een avond doorheen moet jassen. Maar als je gewoon een avondje muziek wilt ontdekken is het de perfecte plek. Er is namelijk een grote kans dat je tegen iets onverwachts aanloopt terwijl je naar je geplande concert gaat, of dat je tijdens het struinen opeens uit een hoekje een veelbelovend geluid hoort komen.  

Pizza Knife

Pizza Knife

Muzikale chaos

Ook voor de gemiddelde recescent is het even zoeken naar de juiste podia. Er was wel braaf een schema gemaakt van te voren, maar deze kan relatief snel het raam uit als blijkt dat bij de tweede act van de avond de uitloop al bijna 20 minuten is. De uitloop komt vooral doordat de acts snel na elkaar spelen, en de techniek soms nog wat moeite heeft om het bij te benen en alles goed af te stellen. Vrijwel alle acts lopen gedurende de avond vertraging op en beginnen later dan gepland. Slecht nieuws voor de journalist, ideaal voor de verdwaalde bezoeker, want die hoeft zo niks van zijn favoriete act te missen. 

Omdat het aanbod bij de Penguin Showcases zo groot is, zit er nogal wat fluctuatie in de kwaliteit en originaliteit van de gepresenteerde acts. Zo kan je in de ene zaal van je stoel vallen van verbazing, en in de zaal ernaast een act zien die duidelijk nog weinig podiumervaring heeft. De genres vliegen je ook om de oren: je hopt zo van snoeiharde punk naar een lieflijke singer-songwriter en van progressieve eenmansformaties naar old-fashioned bluesrock. 

Money and the Man

Money and the Man

Op zo'n avond zijn er natuurlijk altijd een paar acts die er bovenuit schieten. Al enigzins vroeg op de avond geeft de punkgroep Pizza Knife een denderende show. Het viertal produceert keiharde punk, geheel in de geest van The Sex Pistols. De Utrechtse band weet van wanten en draait ook al een tijdje mee, met deelname aan de Popronde in 2021. Eye-catcher is frontman Rutger de Boer, die met volle overtuiging zijn teksten de zaal in slingert. Er valt helaas weinig van de verstaan, en aan het einde van de set valt de microfoon zelfs helemaal uit, maar met lichaamstaal alleen weet hij al aardig overtuigend te zijn. 

Wat later op de avond trekt het Zwolse duo Money And The Man een groot publiek naar de Drie Gezusters. De band draait al aardig wat jaren mee, en men weet wat ervan kan verwachten. Strakke rechttoe rechtaan bluesrock waarbij vooral het drumwerk de aandacht vraagt. De twee mannen proberen al lange tijd om wat hogerop te raken, hopelijk lukt dat nu dit jaar wel. 

Andere acts die eruit springen staan op het podium van Never Mind The Hype bij de Tikibar. Hier wordt het podium gedurende de avond steeds een beetje verder afgebroken. Eerst door de mannen van Baardvader, en vervolgens (na lang oponthoud) door Groningse doommetalband Onhou. Later op de avond doet een explosieve set van Rats and Daggers de duit in het zakje. Dit Utrechtse powertrio heeft afgelopen jaar al heel wat ervaring opgedaan tijdens de Popronde, en laat hier zien dat ze de lessen die daar zijn opgedaan zeker niet zijn verleerd. Strak en intrigerend zijn de beste woorden om hun show te omschrijven. 

Al met al zijn de Penguin Showcases een behoorlijke chaos, met uitlopende sets, veel technisch oponthoud en een wirwar van podia. Maar dat is deel van de charme. Anders dan het strakke en gestroomlijnde Eurosonic zelf brengt Pinguin Radio met dit evenement Nederlandse popmuziek op een toegankelijke manier naar het publiek. Voor een bezoek aan deze showcases moet je geen plan hebben, maar gewoon rondslenteren en je laten verrassen. Je zal een paar keer teleurgesteld worden, maar er hoeven maar een paar acts uit te springen en je dag is helemaal goed. Een ware muzikale ontdekkingsreis. 

Lorena & the Tide

Lorena & the Tide