Het is vrijdagavond tegen tienen. Vanavond spelen de Groningse band McScallywag en de Engelse band Faintest Idea in de ORKZ bar, een bar die draaiende wordt gehouden door de bewoners van het oude ziekenhuis zelf. Langs de beschilderde wanden van de gangen van het ORKZ, maken we onze weg naar de bar. Hier lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan, en dan zeker op de goede manier. Bij de ingang van de bar, wordt er om 7 euro aan contanten gevraagd voor entree. Dit gaat rechtstreeks naar de bands en gelukkig voor de moderne mens kan er ook gepind worden aan de bar, om zo toch de bands te kunnen supporten. Een sfeer van ongedwongen vrijheid en kunstzinnige saamhorigheid zorgt ervoor dat we ons gelijk welkom voelen. The ORKZ bar vult zich langzaam met jong en oudgedienden. Laten we beginnen!

McScallywag

De Groningse band McScallywag kleurt niet binnen de lijntjes van de traditionele folk muziek, maar laat zich inspireren door andere kleuren en genres zoals bluegrass, Balkanmuziek, punkrock en ‘good ol drinking songs.’ De mannen van McScallywag zijn in de huidige formatie al sinds 2013 actief. Ze kennen elkaar van de MBO opleiding Recreatie en Toerisme, maar achter de receptie staan of bij een animatieteam was toch niet voor de heren weggelegd. Spelen wilden ze, en dat is gelijk te zien wanneer de eerste akkoorden op banjo en mandoline worden aangeslagen. Vanavond is het de eerste keer dat de tijdelijke drummer meespeelt: hun eigen drummer kan al een tijd niet met de band meespelen door long covid. Jammer en natuurlijk spannend, maar ook een mooie kans om in deze formatie de ORKZ bar af te breken.

In het begin staat het publiek in de bar nog wat stil, even wennen misschien of nog te weinig goedkoop bier achter de kiezen, maar gelukkig vinden steeds meer mensen hun weg naar de bar om zo van de ongedwongen folk muziek van McScallywag te genieten. Terwijl lichten in discoballen weerspiegelen zorgt de band voor een avond vol gestamp en gelach. De rauwe zang van punk wordt moeiteloos gecombineerd met zowel folksongs als balkan bangers en wanneer er een ‘Bella Ciaotje’ wordt ingezet gaat het publiek pas echt los. Waar de muziek van McScallywag op Spotify ‘wel aardig’ klinkt, wordt in de ORKZ bar maar weer eens bewezen hoe muziek live naar een hoger niveau getild kan worden. Het kleurrijke gezelschap wat vanavond is komen kijken omarmt McScallywag volledig. Armen worden in elkaar gekruist, er worden rondjes en vierkantjes gedanst en vurige 1 2 3 4s meegestampt. Ook de antifascistische boodschap valt hier natuurlijk in goede aarde en slagzinnen worden al snel door het publiek meegeschreeuwd. Vooral het balkan nummer Budapest zet de zaal in beweging, een nummer wat de band hopelijk deze zomer als nieuwe single uit wil gaan brengen; iets om naar uit te kijken. De in Groningen gedestilleerde folk van McScallywag kleurt de ORKZ bar in met plezier en gedans. Een goede show op de juiste plek.

Faintest Idea

Dan is het tijd voor Faintest Idea om de opgewarmde bar nog verder in extase te brengen. Deze Engelse ‘punkband die ska speelt’ wordt gedragen door de beat van Ska en snelle boze UK Punk. Met een podium vol koperblazers trapt de band hier op het ORKZ podium hun eerste show van aankomende tour af. En hoe! Binnen no time klappen handen en stampen voeten opnieuw de ORKZ grond aan. Met een anarchistische boodschap over de staat van het huidige Engeland: ‘Because things have not been going according to plan’ gehuld in dansbare ska, maakt de band een duidelijk statement. Maar wel eentje waar mee kan worden meegeschreeuwd en mee gedanst. En ook hier blijkt dat buiten de norm vallen, de norm is hier. Schoppen tegen gevestigde ordes en principes om ons scherp te houden en zo andere kanten van de maatschappij te belichten. Iets wat de ORKZ bar ademt en nu, na al meer dan 30 jaar nog steeds praktiseert.

Met een dosis dopamine en een geprikkeld brein verlaten we het ORKZ. Zin om ook tegen dingen aan te schoppen en mensen wakker te schudden om ook vaker naar dit ziekenhuis te komen: niet om fysiek, maar mentaal beter te worden.