De opener van Hullabaloo zaterdag 2 september was ‘onze’ Groningse superster, Blanks. Na zijn show op het Mayhem-podium spraken we hem over hoe het voelde om op zo’n groot podium in zijn eigen stad te staan, blikten we terug op zijn tour door de Verenigde Staten en keken we vooruit naar de (nabije) toekomst.

Spelen in Groningen - "best wel spannend"

Blanks, aka Simon de Wit, heeft al best wat meters gemaakt: zes jaar geleden uploadde hij zijn eerste ‘One Hour Song Challenge’ op YouTube, waarbij hij binnen een uur een cover maakte, compleet in zijn eigen stijl. Daarna ging hij liedjes schrijven, zowel in zijn eentje als samen met zijn Instagramvolgers. In 2021 bracht hij zijn eerste album Nothing Lasts Forever And That’s OK uit en in 2022 deed hij mee aan het televisieprogramma Beste Zangers. Op zaterdag 2 september opende hij het hoofdpodium, de Mayhem, op Hullabaloo.

Simon: “Het is best wel spannend als je om één uur begint. Dan vraag je je af: hoeveel mensen zijn er? Maar uiteindelijk stond het gewoon best vol!” Tijdens zijn show zei hij tegen het publiek dat het zijn taak als opener was om het publiek op te warmen, en daar deed hij ook echt zijn best voor. “Eigenlijk doen we dat altijd wel. Ik vind het heel leuk om te zoeken hoe je mensen mee kunt krijgen. En zeker als opener, want dan denkt iedereen: nou, even zien wat het wordt.”

Hij was extra zenuwachtig om in Groningen te spelen. “Ik ken het hier, ik heb hier gisteravond nog hardgelopen, dus dan denk je wel van hm, oké, nu moet het wel goed gaan.” Er stonden veel mensen in het publiek die Simon persoonlijk kende, waaronder zijn ouders en zijn vriendin. Je zou denken dat dat het optreden extra spannend maakt, maar… “Daar ben ik niet eens zo mee bezig. Het is meer zo van: het is in Groningen. En de mensen, ja, daar denk ik pas later over na.”

Touren in de VS

Uiteindelijk was hij “aangenaam verrast”. Het publiek deed zelfs mee aan de sit-down, een trucje dat hij had meegenomen uit zijn tour in de Verenigde Staten. Daar was hij het voorprogramma van St. Lucia, een duo uit Zuid-Afrika en Duitsland. “We dachten: laten we in elke stad kijken of we iedereen zo ver kunnen krijgen. En dat lukte gewoon, verbazingwekkend! Het is zo’n ijsbreker. Dat werkt tot nu toe heel goed, ook op festivals. Het is nog maar één keer niet gelukt.”

Tijdens de tour staat de band in zalen van ongeveer duizend man in steden als Washington en L.A., “kriskras door the States”. Dat was een leerzame ervaring: “Bij elke show waren er tussen de twintig en vijftig mensen die wel voor mij kwamen, maar voor de rest natuurlijk niet. Dus je leert wel met publiek omgaan.”

Nieuwe fans

Blanks heeft de reputatie een jonger, vooral vrouwelijk, publiek te trekken. Sinds zijn deelname aan het programma Beste Zangers is dat wel veranderd: “Ik merk dat er een veel gemengder publiek naar shows komt. Eerst, toen het alleen maar online was, waren het met name jonge mensen, en jonge meiden vooral. Dan bedoel ik twaalf tot achttien, middelbare schoolleeftijd. Je hebt die er natuurlijk nog wel bij zitten, maar het is niet meer het grootste gedeelte. De harde kern is twaalf tot vijfentwintig, maar het gaat door tot vijftig, zestig,af en toe zie ik mensen van zeventig.”

Blanks' tip uit Groningen

“Omdat de focus soms heel erg op online of internationaal zit, dan gaat de Groningse scene ook wel eens langs je heen ofzo. Maar er is één muzikant uit Groningen, Steeby [& the Better Days, red.], die vind ik heel vet. Het is een soort van hiphop, jazz, ik weet niet zo goed ik het moet noemen. Die heb ik een keer gezien op Eurosonic en vond ik heel erg cool.”

Toekomstplannen

Komend jaar wil Blanks terug naar zijn roots: muziek maken op YouTube, “maar dan op een nieuwe manier. Verder ben ik ook veel aan het schrijven en produceren ook voor anderen. Dat vind ik heel leuk om te doen. Ik heb bijvoorbeeld meegewerkt aan een nummer 1-hit in België, van Pommelien Thijs.” Hij schrijft binnen “een soort co-management”, maar hij werkt ook nog steeds alleen. “De balans is perfect - dan ga je met mensen werken en dan heb je het super leuk en gezellig en je leert heel veel. En af en toe denk ik: oké, in mijn eentje, wat zou ik dan nu maken met alle nieuwe kennis?” Het doel: “Blanks moet wereldwijd bekend worden. Ik wil wereldhits maken.”

Tussendoor was er wel tijd voor wat anders. Zo deed hij stiekem nog een ander project. Hij speelde een rolletje in de film ‘Goodbye Stranger’. Oh my god, ja, dat was een soort gek uitstapje, ik ben een keer gevraagd of ik in een film wilde spelen. Dus ik dacht ja, laat ik eens proberen, waarom niet? Dus dat was heel gaaf. Ik denk niet dat ik de beste acteur ooit ben op dit moment. Het is ook niet mijn ambitie, maar wie weet. Ik sta er wel voor open.”

Blanks’ nieuwe single ‘Not Scared Anymore’ is nu te beluisteren. Op 3 december sluit hij zijn Europese tour af met een show in Paradiso, Amsterdam.