Op de eerste avond van Grunnsonic hollen we van een soulvol optreden van Jelle Mulder in de Warhol naar een indrukwekkende R&B-show van Simona op de bovenverdieping van het Concerthuis en weer terug. Tussendoor volgen we ook de de gigs van Waterleaf en Alexander Moto, om de avond te besluiten met een bak herrie van Cashmyra in het Pakhuis. Overal is het nu al gezellig druk. Het gratis festival trekt zowel Gronings als nationaal en internationaal publiek aan van alle leeftijden, dat nieuwsgierig toekijkt en zich gemakkelijk laat meevoeren op de beats van de Grunnigse acts. Dat Groningen muzikaal talent met pit in huis heeft, blijkt ook vanavond weer, tijdens een zinderende avond, die de toon zet voor een geweldige nieuwe festivaleditie!

Jelle Mulder en Simona

Niet lullen maar spelen
Een hele menigte heeft zich samengepakt op de bovenverdieping van de Warhol voor Jelle Mulder. De zeskoppige band geniet op het podium en zet een soulvol optreden neer dat zowel jazzy als funky klinkt. We horen liedjes zoals Jezus en Klootzak, dat gaat over hoe je in lastige relaties toch veel van elkaar kan houden. De band maakt zowel Nederlandstalige als Engelse liedjes met een veelzijdige sound; af en toe komt er zelfs een stukje rap voorbij. Tussendoor vertelt Jelle iets, om er gauw aan toe te voegen dat de band liever speelt dan lult. Hoogtepunt van het optreden is een mooie gitaarsolo, die demonstreerd hoe goed Mulder zijn instrument onder de knie heeft. 

Groningse allure
Even later is Simona al bezig aan haar optreden op de bovenverdieping van het Concerthuis. Ze maakt een volwassen indruk. Ze is gekleed in een strak jurkje en kniehoge laarzen, en danst met de allure van Ariana Grande soepeltjes mee op haar eigen beats. De vier jongens om haar heen verzorgen de muzikale entourage. Ze verklapt dat er binnenkort een experimentele nieuwe EP uit komt en zingt over twee botsende sterren, die ervoor zorgen dat er een nieuw heelal ontstaat. Hiermee zinspeelt ze op de boodschap dat er uit iets dat gebroken is, weer iets nieuws kan ontstaan. In het Concerthuis staan minder fans dan in de Warhol, maar de mensen die er zijn kijken geboeid toe hoe Simona de dansbare liedjes ten gehore brengt. Ze sluit de show af met Fine Tonight en vraagt dan een groot applaus voor de band, wat het publiek enthousiast geeft.

Waterleaf en Alexander Moto

Dansbare synthesizerpop
Waterleaf is aan het soundchecken als de bovenverdieping van de Warhol opnieuw volloopt. Tijdens Het Beste van Groningse Bodem vorig jaar bleek al dat de indiepopband zich thuis voelt op het podium en ook vanavond maakt Waterleaf het waar. Zangeres Margrieke is in haar rode jurk een plaatje en zingt de sterren van de hemel tijdens een innemend optreden vol spannende popliedjes, waaronder Lost in My Fantasy. De herkenbare basdeuntjes zijn overduidelijk Waterleaf en het enthousiasme van de band is aanstekelijk. Het publiek krijgt Waterleaf dan ook moeiteloos mee. Op Spofity staan nog maar twee tracks, dat worden er dit jaar hopelijk meer.

Hiphop in het Concerthuis
In het Concerthuis is het inmiddels drukker. De Friese rapper Alexander Moto, die zijn eerste muziek schreef in een tuinhuisje in Koudum, zit in mijn eentje op het podium achter een keyboard en laat eerlijke, reflectieve hiphop horen, in onder andere de track Maanlicht. Moto rapt met bezieling en gaat helemaal op in zijn show. Halverwege de set introduceert hij Jonathan, die achter de knoppen staat. Vooraan zingen een aantal mensen mee. 2022 was met de release van vijf nieuwe singles een productief jaar voor Moto. Wie weet wat 2023 gaat brengen.

Cashmyra

Nederlandstalige herrie
Ook in het Pakhuis is het aan het eind van de avond gezellig druk. Cashmyra en drummer laten een enorme bak herrie horen. Door het hoge volume zijn de teksten slecht te verstaan en gaat ook de melodie verloren. Jammer, want haar Nederlandstalige postpunkliedjes, zoals Onvermijdelijk Resultaat, klinken op Spofity prima. Toch zit het tempo er vanavond goed in en gaat ze helemaal los op de gitaar. Haar optreden sluit de eerste avond van Grunnsonic op bijzondere wijze af. Dit jaar kunnen we van Cashmyra de EP Prive verwachten, waarop ze een volwassener geluid laat horen en een persoonlijkere kijk op het leven deelt.