Tussen al het festivalgedruis door bracht mei een mooi aantal nieuwe releases. Zo is er de nieuwe EP van Wodan Boys, waar de reeds ingezette lijn mooi wordt doorgezet, brachten rappers Hermes Barzelini en Vinny cool nieuw werk uit, was er een nieuwe van Pyke en wat te denken van de dancesingle van kleinkunst-popact LIEN. Verder nog wat metal, reggae en een band waarvan we eigenlijk dachten dat deze al jaren geleden ter ziele was gegaan.

Ivyvox

Neon Lights

De oplettende concertbezoeker zou het nummer al eens tijdens een optreden gehoord kunnen hebben, maar voor de rest: Ivyvox heeft een nieuwe single uitgebracht. 'Neon Lights' is weer zo'n opzwepend poppunknummer zoals we dat inmiddels van de band verwachten en gaat over 'dat gevoel halsoverkop voor iemand te vallen', aldus Ivyvox. Het nummer gaat vergezeld van een videoclip die de energie en het enthousiasme die in het nummer zitten evenaren, natuurlijk met de nodige neonlichten. 

Lees de update over 'Neon Lights' hier.

Tommy Brown

Freak

Op zijn nieuwe single 'Freak' snijdt Tommy Brown een actueel thema aan, namelijk hoe er wordt aangekeken tegen mensen die niet passen in het keurslijf dat door de maatschappij lange tijd als standaard werd gezien. Of in de woorden van Tommy zelf: "Freak gaat erover dat popsterren die zich binnen allerlei spectra van gender, sexualiteit en voorkeuren bevinden aan de ene kant worden verheerlijkt, terwijl diezelfde mensen soms in hun eigen omgeving niet worden geaccepteerd en zeker niet gevierd." Met voorbeelden als David Bowie en Freddie Mercury is het duidelijk waar de zanger op doelt.

Lees hier wat Tommy te vertellen heeft over 'Freak'.

Daytime Lingerie

Drugs You Abuse

Daytime Lingerie blijft maar nummers online gooien. Ook het nieuwe 'Drugs You Abuse' is in lijn met het eerdere werk. Een lekker blik rock, pakkende hooks en iets met The Menzingers. Toch is er op dit nummer iets nieuws aan de hand: broertjes Sean en Aidan Sutton zingen samen, een duet dus! Verder is het een overzichtelijk geheel met scheurende gitaar, drums en licht onverstaanbare zang die je verwacht bij een rockband. Om onduidelijke redenen staan ook debuutplaat 'Barcrush' en het eerder uitgebrachte 'You'll Be The Chorus' op deze single. Maar och, drie voor de prijs van een dus niet zeuren. 

Luister 'Drugs You Abuse' hier

Ill Fittings

Thank You Kindly

Het is al even geleden sinds we iets van ILL Fittings mochten vernemen. Vorig jaar bracht de band een collectie singles uit, elk met flink eigen sounds. Waar toen nog geëxperimenteerd werd met veel verschillende lagen en instrumenten, komen ze nu met 'Thank you kindly', een single die een andere richting inslaat. Een rustgevend lieflijk nummer, waarin met name de vocals van zanger Yen en de ukulele een hoofdrol spelen. Tara voorziet het geheel van harmonische backup vocals. Een melancholisch nummer om lekker bij weg te dromen.

'Thank You Kindly' luister je hier.

Ann King

Why Can't I Fall In Love?

In de eerste paar zinnen van 'Why Can't I Fall In Love' verwijst Ann King met "London streets, no tears" naar de geboorteplaats van haar nieuwste single. De singer-songwriter staat met het nummer stil bij de groei die zij het afgelopen jaar doormaakte. "Het is beter om de regen te voelen, dan om te doen alsof het niet regent.", lezen wij op haar socials. Dit luisterliedje voelt gelaagd, met krachtige zang waar een Nederlands accent hier en daar in doorklinkt, en persoonlijke teksten. Overwijn kreeg bij het schrijven van het nummer hulp van de Britse liedjesschrijver en producer Luke Helder.

Verder op deze single het op Whuthering Heights geinspireerde 'Side Effects' en ook eerder uitgebrachte 'It Comes And Goes'. Een releasefeestje in Londen, niet gek: "If you told me last year I never would have believed you".

Luister de single 'Why Can't I Fall In Love' hier

Wodan Boys

Wodan Boys III

'Thunder Glove' (iets met boksen in Thailand) en 'Bells' (scheurende (bas)gitaren, stevige drums en vervormde vocalen) kenden we al. Met 'Attack Defend' (een knallende plaat van krap twee minuten die live al te horen was) en 'Build The Wall' (een prima nummer om een mensenmassa tijdens Koningsnacht op te zwepen) op dezelfde plaat geperst is er sprake van een EP. En moeilijk doen over de naam vinden Wessels, Van der Want, Prins en Lucas niet nodig: na Wodan Boys I en II ziet Wodan Boys III het daglicht. Geen geld voor Best Kept Secret? 3 november staat het luidruchtige viertal in PAARD, voor een schappelijkere prijs. Woooo-daaaan-booooys.

Luister Wodan Boys III hier

James Burki

Someday (It'll Feel Like Home)

James Burki (niet de persoon maar de act) trekt dit najaar door het land tijdens Popronde. En wat heb je voor zo'n tour nodig? Heel veel nieuwe muziek! Na 'Kids in Love' en met tussendoor ook 'Pink' is nu met 'Someday (It'll Feel Like Home)' het derde nummer uit van de groots-Noord-Amerikaanse-tienerhype klinkende poprockgroep. Akoestisch intro, opbouw naar een refrein, elektrische gitaarrifjes en het eindeloos herhalen van 'someday' met een soms gevoelige en dan weer harde stem en een productie die niet vies is van eigentijdse mixes. Uit dit recept ontstaat een springerig geheel. 

Luister 'Someday (It'll Feel Like Home)' hier.

Pyke

Go No Don't Go

Op de nieuwe single 'Go No Don't Go' van Pyke horen we de elektronische r&b-popweg die de singer-songwriter insloeg met  vorige single 'Sleeping With Sharks' nog prominenter langskomen. De zanger heeft nooit zijn liefde voor r&b onder stoelen of banken geschoven en noemt zichzelf fan van zowel Tame Impala als Frank Ocean. Dit is duidelijk terug te horen op de door Camiel Meiresonne (Son Mieux) geproduceerde single.

Evenals 'Sleeping With Sharks' is de nieuwe single er een die al geruime tijd door Pijke de Grood, zoals de zanger eigenlijk heet, gespeeld wordt en nu eindelijk ook te beluisteren is als Pyke niet optreedt. In tegenstelling tot de vroegere soloshows van Pyke, waar de zanger alleen met een gitaar speelde, is de song nu veel dikker aangekleed met stuwende baspartijen en gelaagde synths. Tegenwoordig wordt De Grood vergezeld door een vierkoppige band. 

Lees de update over  'Go No Don't Go' hier.

Vinny

Supafly

Hiphopact Vinny (Vincent Bal) is al jaren in Den Haag actief. En met dit jaar alweer drie nummers is de act net zo productief als in 2022 ('Air Max Aan', 'Type' en 'Bouncer'). Na 'Essentieel' en 'Rollin'' is 'Supafly' hier. Met "Je bent slim, maar ook shady" en "Kom niet voor een lange, maar een goede tijd" zijn er tekstuele pareltjes te horen. De productie komt van de hand van LJ en zit prima in elkaar. Frank van der Steen (vaak te vinden bij Kernkoppen) vindt de beat "smooth als boter". Daar hebben wij niets aan toe te voegen.

Luister 'Supafly'' hier.

Hermes Barzelini

Onkruid

Vandaag dropt het nieuwste wapenfeit van Hermes Barzelini, een mixtape genaamd Onkruid. Op de, zes tracks tellende, kortspeler horen we de rapper teruggaan naar zijn roots, de rauwe hiphop van de straat. "De sound is rauw, puur en recht voor zijn raap. We hebben qua beats ook gekozen om de mixtape meer een echte hiphopsound te geven.", aldus de rapper vanaf de andere kant van de telefoon. "Ik wilde weer terug naar huis, terug naar waar het allemaal begon. Even back to basics zodat ik weer een goeie stap vooruit kan zetten." Volgens Hermes ligt daar het grootste verschil ten opzichte van ander werk, iets dat Barzelini bijna elke maand lijkt uit te brengen. 

Meer lezen? Luisteren? Check ons interview met Hermes hier.

Kopsmart

Zulluvergrês

Vorig jaar presenteerde Schevenings duo KOPSMART, bestaande uit Arie Spaans en Remco Prins, hun debuutalbum. Eerder deze maand volgde hun nieuwste EP 'Zullevergrês'. Vraag je je nu af wat dat leuke dakje op die 'e' doet, dat is dus Schevenings. Wat de muziek speciaal maakt is ook dat het duo zingt in hun plaatselijk dialect.

Voor de niet-Scheveningers is dat soms even goed luisteren om er chocola van te maken, maar op muzikaal gebied is het een fijne plaat geworden. Met name de baslijn en saxofoon op 'Schevenings Meisje' zijn een aantal van de hoogtepunten. Of je nou op zoekt bent naar een taallesje of gewoon je oren de kost wil geven: deze plaat is voor jou.

Luister de hele ep 'Zulluvergrês' hier.

SCHMOOG

Henny

SCHMOOG is het alias van Jip Schwering. Deze artiest is begonnen met drummen (zo zagen we hem bij Muji Roux en nu achter de trommels bij Pyke) op z'n 12e en is doorgegroeid naar songwriter, zanger, producer en multi-instrumentalist. Eerder dit jaar studeerde hij af van het conservatorium. Zelf beschrijft hij zijn muziek as postmoderne indie, maar fan van hokjes is hij niet. Deze maand kwam van zijn hand de single 'Henny' uit, een sterk gelaagd nummer waarin gebruik wordt gemaakt van allerlei instrumenten, die samenkomen in een dromerig geheel. Dat sluit goed aan bij de tekst, die met name betrekking heeft op ontwaken uit dromen, en de angst daarvoor. Als dit de eerste muziek is die SCHMOOG uitbrengt - en daar lijkt het op - dan is dit er zeker een om in de gaten te houden.

Luister 'Henny' hier.

Tess Merlot

Saltimbanque

Een saltimbanco (letterlijk: spring in de tribune) is een rondreizend theatergezelschap met een hoog circusgehalte. Ondanks dat de oorsprong hiervan in Italië te vinden is, bestaan in heel Mediterraans Europa verschillende varianten hiervan. Tess Merlot, francofiel en chansonnière, bezingt in haar nieuwste single het theater en gebruikt daar de Franse benaming voor het Italiaanse woord voor. Dit alles op een gemoedelijk jazzy deuntje. Een hoog NPO Radio Tour De France gehalte, maar het luistert ook lekker weg. De zomer komt er langzaamaan weer aan en iedereen die zich straks op de route soleil gaat bevinden, kan vast genieten van het lied in de taal van onder andere: Françoise Hardy, Jane Birkin, Clea Vincent en Carla Bruni (oh nee, die is ook van oorsprong Italiaans).

'Saltimbanque' luister je hier.

Callkoen

Legalitijd

Callkoen is een reggae/ska-band, vandaar dat de leden van dit gezelschap zich graag verdoven middels de welbekende pretsigaret. Reggae en blowen zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Over de planten uit de hennepfamilie zijn natuurlijk legio songs geschreven en de meeste hebben, net als 'Legalitijd' de boodschap dat het gebruik van de toppen van deze plant overal zou moeten mogen. De schade die het aanbrengt is immers minder dan bij andere drugs. Qua boodschap is het niet een heel originele song, maar het arrangement is bijzonder sterk. De blazers zijn bijvoorbeeld erg smaakvol gecomponeerd en vormen een fijn punt van herkenning. Lang ver haal kort een prettige reggaesong. Hoe laat is het? Legalitijd!

Check 'Legalitijd' hier.

Prins S. en de Geit

De Duck

Al een tijdje een publiekslieveling van Haagse elektropopact Prins S. En De Geit, maar nu is 'De Duck' eindelijk ook uit als single. Zoals gebruikelijk spuit Scott Beekhuizen zijn, bij vlagen spitsvondige, teksten over rauwe beukbeats. Maar in tegenstelling tot enkele eerdere singles, is 'De Duck' een vrij gortige hap flauwigheid. Een referentie aan de duckface die weer terug wordt gebracht en de leegheid van een bepaald type mens/eend. Daarbij wordt wel vermeld dat het wezen vanuit wiens perspectief het nummer is geschreven niet op zoek is naar likes maar naar brood. Gezegd moet worden dat de song het live wel uitermate goed doet, mede door de malle danspasjes van de frontmens. Ook de clip, die een soort rondleiding langs verschillende watergerelateerde plekken in het Haagse is, is vermakelijk.

Luister 'De Duck' hier.

Ninth Gate

Infinite Well Of Mysteries

Den Haag is een donderwolk van een deathmetalband rijker: Ninth Gate. Demonische deathmetal notabene. Dus trek je Deicide-, Morbid Angel- en Entombed-shirt maar weer uit de wasmand. Dit nieuwe Haagse kwartet laat er namelijk geen misvatting over bestaan: goede deathmetal is smerig. Dit bewijst Ninth Gate met de single Infinite Well of Mysteries. De band bestaat voor de helft uit leden van het onlangs gepauzeerde Headskinner. De sludgy en groovende ondertoon van de ter ziele gegane band is nog wel hoorbaar, maar vertaalt zich in versnelde en mokerharde deathmetal. Voer voor zowel old school deathmetalfans als de nieuwere lichting metalfans die lekker gaat op Lamb of God en Gojira. Dat de band genoeg materiaal heeft voor een langspeler, bewees Ninth Gate tijdens Sniester. Het is dus nog even wachten voordat er meer verschijnt. Maar de band heeft er zichtbaar zin in, dus alle vertrouwen in een duivelse debuutplaat.

Check 'Infinite Well Of Mysteries' hier.

LIEN

Dans

LIEN brengt maandelijks een song uit, dat is inmiddels wel duidelijk. De reacties op dit werk zijn wisselend, soms valt het heel erg tegen, maar af en toe zit er wel een sterk lied tussen. 'Dans' is er zo een. Althans, laten we het nuanceren. Producer Dylan Siemerink wilde al een tijd een EDM-track maken en samen met zangeres Lien Cornelissen is dat nu gedaan. Denk aan acts als Cascada met een buitenaardse thematiek. Een sterke melodie en een prima productie. Een plek waar de club en het cabaret samenkomen zonder te afgezaagd te worden. Op ADE zullen we dit niet zien langskomen, maar 'Dans' is een uitermate geslaagde poging.

Luister 'Dans' hier.

Seven

Berlin to LA (and beyond)

"I've been away for so long", zo opent zanger Seb van den Berg de laatste single van Seven. Om heel eerlijk te zijn waren we de band een beetje vergeten, waardoor de openingszin nog meer resoneert. 'Berlin to LA (And Beyond)', zoals het nieuwste werk van de band heet, klinkt als een b-kantje van de Foo Fighters, maar dan met een iets EDM invalshoek en het bekende stemgeluid van Van den Berg. Lijkt allemaal leuk en aardig, maar na een minuut of drie is het nummer klaar. Toch gaat het balkje dat de tijd bijhoudt tot de acht minuten. Inderdaad volgt een outro van een minuut of vijf waarin een reggaedrum de boventoon voert. Op de achtergrond hoort de luisteraar synthesizerbedjes en zo kabbelt het nummer tot het eind op precies acht minuten. Door het lange outro blijf je constant op je houde, afwachtend wat er komen gaat. Een sterke terugkeer van de band waar ook producer Niels Zuiderhoek en DI-RECT gitarist Paul-Jan Bakker in meespelen.

Check 'Berlin to LA (and Beyond)' hier.

Thor Kissing

ga je mee?

Naast het feit dat Sniester 26 mei aftrapte (lees dat verslag) viel er nog wat te vieren. Cultheld Thor Kissing bracht zijn nieuwe single uit, en wil graag dat jij meegaat. In ‘ga je mee?’ nodigt de excentriekeling ons uit. Waarvoor is niet helemaal duidelijk, want zoals gebruikelijk van deze artiest bestaat de tekst vooral uit ietwat onzinnige rijm, begeleid door een lekker herhalend loopje. Liefhebbers van hoge memegehaltes kunnen weer in hun handen wrijven.

'ga je mee?' luister je hier.

Amy Root

Mirrors EP

In het persbericht dat wij kregen over de nieuwe ep Mirrors van het Haagse duo Amy Root, bestaande uit Lukas Amer en Sjoerd Huissoon, wordt deze omschreven als ‘een dansende paradox in geluid, waarbij de scheidslijn tussen beweging en stilstand voortdurend vervaagt.’ Nu klinkt ons dat wat pretentieus in de oren, maar als we de plaat opzetten, horen we op de titeltrack de stem van Moss-zanger Marien Dorleijn. Hij wordt begeleid door de lome elektronische klanken van de duo die ons doen verlangen naar dansfeestjes in de zomer. Op de rest van de ep laat Amy Root zijn diversiteit zien, met als overkoepelend thema dat het hoogwaardige elektronische producties zijn. Het is dan ook niet gek dat het duo eerder al op festivals als Eurosonic, Down The Rabbit Hole, Best Kept Secret, Catch, ADE en Wildeburg speelde.

Check 'Mirrors' hier.

De Kraaien

Wodka Chickies

Soms denken wij terug aan het jaar 2012. Gekke theorieën gingen nog over Mayakalenders in plaats van onzin over bloeddrinkende elites, Nederland werd nog kansloos uit het EK geknikkerd in plaats van onterecht verliezen van de minst sympathieke ploeg van het hele WK en muzikaal genieten we van bangers als 'Ai Se Eu Te Pego' van Michel Teló, 'Gangnam Style' van Psy en 'Balada' van Gustavo Lima. Ook in Den Haag werd muziek gemaakt en uit de krochten van de Ongetemd feesten kwamen De Kraaien met hun Jeugd Van Tegenwoordig-esque raps met een plat Haagse tongval. Helaas kwam er na 'Ik Vind Je Lekker' en 'Pechvogel' nog maar weinig echt tofs uit. Uitstapjes naar hardrock en hardcore werden gemaakt en af en toe zat er weer iets tussen dat een sprankje hoop gaf. Zo waren recente singles 'Gallemiezen' en 'Korte Metten' helemaal zo slecht nog niet. Nieuwe single 'Wodka Chickies' (die de oplettende luisteraar al vaker heeft horen langskomen bij liveshows) is wel weer een koortsdroom. Het refrein bestaat uit tot vier tellen en oproepen dat de "Wodka Chickies", wat dat dan moge wezen, hier moeten komen en de eerste verse van de song is onverstaanbaar en vooral weird. Lichtpuntjes vinden we dan weer in de verse van Bisschop Lichtepraaien en ook de beat mag er, ondanks dat het een beetje onduidelijk is welke kant er wordt opgegaan, wel wezen. Een koortsdroom van het zelfde kaliber als eerdere single 'Lik Aan M'n Ballen', plat, onvolwassen en vooral heel vreemd. 

Luister 'Wodka Chickies' hier.

Davy J

Vegas

In zijn nieuwe single heeft Davy J het over het leven resetten en alles te spenden in Vegas, althans dat is wat de rapper zelf vertelt over het nummer 'Vegas'. Wat we horen klopt wel enigszins bij die beschrijving. Een lome trapbeat waarover de vocalist verteld over waar zijn leven tegenwoordig uit bestaat en als we hem mogen geloven, gaat het goed met Davy. Het stemgeluid van Davy J werkt erg goed bij de lome beat en ook metrisch komt de rapper verrassend genoeg uit de hoek. Stiekem zijn wij wel fan van deze nieuwe single, die ook nog eens geproduceerd is door de Haagse producer Millions. Dat de clip dan in Amsterdam is opgenomen, vergeven we de muzikanten maar even.

Check 'Vegas' hier.

Mis je een Haagse Nieuwe?

Zelf muziek gemaakt? Of wil je iets doorgeven dat op de lijst moet? DAT BEPALEN WIJ ZELF WEL. Maar mail je tips vooral naar info@3voor12denhaag.nl en wie weet staat jouw favoriete release de volgende keer te pronken tussen de andere Haagse Nieuwe muziek.

Het hele jaar door verse muziek uit de hofstad? Volg de playlist onderaan.