Oh ja joh?! met Vinny

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers ,

Hiphopact Vinny wordt gevormd door rapper Vincent, DJ Mr. Sloppy en backup MC Die. Vinny won afgelopen jaar The Road to Parkpop, maar was ook het voorprogramma voor Kleine Viezerik en The Opposites en stond op het Bevrijdingsfestival. Samen met Stichting Aight organiseerde Vinny twee weken terug de eerste editie van Agga Staat Op, waarbij Haags hiphoptalent de mogelijkheid kreeg om op te treden in de SuperMarkt. Na het eerder lanceren van een aantal losse tracks en videoclips moet in het voorjaar de debuut-cd 'Afrikaan Zonder Baan' van Vinny eindelijk uitkomen. Deze week beantwoordt Vincent de vragen van de Oh ja joh?! vragenlijst.

Naam
Vincent Mawuli Bal
 
Leeftijd
20 (19 januari 1992)
 
Social networks
Ik tweet een paar keer per dag en ben ook steeds meer bezig met Facebook. Het is een mooi medium om in contact te komen met de luisteraars en fans. Ik heb nog ergens een Hyvesprofiel, maar daar kijk ik niet meer naar.
 
Broers/zussen
Eén oudere broer (Jason), een oudere zus (Seriena) en een jongere zus (Joycelynne).
 
Huisdier
In groep 6 kreeg ik een aantal goudvissen van mijn lerares. In de loop der jaren zijn er een paar overleden en weer een paar bijgekomen, maar een van de eerste goudvissen leeft nog steeds.
 
Sport
Ik fitness en ren elke zondag naar Scheveningen. Vroeger heb ik ook gebasketbald en een tijdje gebokst.
 
Beste gewoonte
Ik ben eerlijk, trouw naar mijn vrienden toe en geen egoïst.
 
Slechtste gewoonte
Ik eet teveel fastfood.
 
Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik zat vroeger in de groep Game Over en we moesten keer optreden op een Blockparty. Mijn rap was afgelopen en om de volgende rapper aan het woord te laten, moest ik een stap naar achter doen. Ik had niet door dat er een beatboxer achter mij stond, liep tegen hem aan en ging hard op mijn bek. Ik ben maar gelijk weer opgestaan en verder gegaan.
 
Favoriete plek in Den Haag?
De Grote Markt voor de broodjes, een kopje koffie en een biertje en even uitblazen doe ik op het dak van Binck36. Dat is voor mij echt een stukje rust.

Stamkroeg
Ik ga niet naar de kroeg; wij zitten gewoon bij iemand thuis.
 
Beste Haagse initiatief/festival
Ik denk dat het nog wel wat publiciteit en ontwikkeling kan gebruiken, maar ik vind The Hague Bandstand een goed initiatief. Het is een goede mogelijkheid om te netwerken en de kritiek is nuttig en deskundig.

Wat zou je willen veranderen aan de Haagse muziekscene?
Er is een heel sterk gevoel voor saamhorigheid in de hiphopscene in Den Haag, maar het zou leuk zijn als er ook iets mee gebeurt. Ik kijk uit naar meer samenwerking, waarbij we bijvoorbeeld een monstertrack maken met allerlei hiphopartiesten uit Den Haag.
 
Haagse band van het moment
De Kraaien. Zij doen hun echt hun ding en stralen live plezier uit.
 
Welke band uit regio Den haag had nooit uit elkaar mogen gaan?
NuClear Family. De muziek van NCF was rauw en toen ik jonger was kon ik me echt in die tracks vinden. De track 'Artikel 1' vond ik geweldig.
 
Mijn muzikale hoogtepunt
Parkpop. Toen ik samen met mijn crew aan The Road to Parkpop meedeed, waren we ontzettend zenuwachtig. We vonden het erg belangrijk om te winnen, maar toen ik uiteindelijk met mijn boys stond te wachten om het podium op Parkpop te betreden waren er geen zenuwen. We wouden gewoon een vette show weggeven en dat hebben we uiteindelijk ook gedaan.
 
Dit optreden in regio Den Haag van een andere band of artiest is me bijgebleven...
Ik weet niet meer wat of waar het was, maar twee jaar terug was ik op een of andere hiphopavond in Den Haag, waarbij geen enkele act uit Den Haag kwam. Dat vond ik jammer, omdat er veel hiphoptalent in Den Haag rondloopt.
 
Tieneridool
Ik heb nooit een bepaald idool gehad. Ik heb meer bewondering voor mensen om mij heen, dan voor iemand die op televisie is. Ik ben door mijn broer, mijn neven en de opkomst van de Nederlandstalige hiphop in aanraking gekomen met rappen.
 
Beste nummer aller tijden
Ik heb geen beste nummer aller tijden, maar er zijn wel twee nummers die ik veel kan luisteren: 'Decision' van Busta Rhymes waarbij hij samenwerkt met Jamie Foxx, Mary J. Blige, John Legend en Common en het nummer 'Sorry' van Kyteman. Ik vind Kyteman sowieso te gek, maar dit nummer raakt me.
 
De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was de single 'N 2Gether Now' van Limp Bizkit en Method Man. De eerste plaat die ik kreeg weet ik niet meer, maar ik denk dat het een cd met kinderliedjes was.
 
De laatste plaat die je kocht of kreeg?
De laatste plaat die ik kocht was alweer een tijdje geleden. Het was de cd van Ziggi Recado. De laatste plaat die ik kreeg waren twee cd's van Tim Beumers.
 
Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
'This is how we do it' van Montell Jordan. Als ik vrijdag ga stappen, dan is dat de track die ik, voordat we de stad in gaan, op zet.
 
Welk album zou je aan je grootste vijand cadeau doen?
Ik heb geen vijanden, maar er is een tijdje terug een greatest hits cd verschenen van B.B. King. Ik vind B.B. King geweldig, maar veel nummers zijn opnieuw ingespeeld; Dat vind ik waardeloos, omdat sommige drumpartijen nu zijn vervangen door een drumcomputer. Doodzonde.
 
Naast welke artiest zou je willen wakker worden?
Beyoncé, om Jay-Z te pesten.
 
Welk fictief personage zou je willen zijn?
Homer Simpson. Een beetje bier drinken, grappen maken en chillen.
 
Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Als ik wakker ben zet ik vrijwel altijd gelijk een track aan, dus het liefst 's ochtends.
 
Bron van inspiratie
Mooie momenten en problemen in het leven.
 
Dit heb ik altijd bij me...
Mijn telefoon.
 
Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Een helikopter zodat ik weer snel weg kan.

Quote
'Leef je dromen, ga niet dromend door het leven heen'. Deze quote komt uit mijn nummer 'Geef het een kans'.
 
Droom
Ik zou het vet vinden om mijn nummers op de tv te zien en een nummer 1 hit te schrijven. Niet iedereen hoeft mijn muziek leuk te vinden, maar het is wel fijn als iedereen mij in de scene accepteert.