Annemarie Overwijn is bij ons beter bekend als Ann King. Na haar EP van vorig jaar, bracht ze in 2022 twee singles uit en trad onder andere op in het Paardcafé. Als ANEMARY verschijnt ze in 2015 voor het eerst in de muziekscene waar naast Londen ook optreedt in ons Den Haag op het Life I Live festival. We spreken haar thuis met het kleine katje Dobby over Engelse literatuur, muziekinspiratie en de wilde krullen van een jonge Taylor Swift.

Naam
Annemarie Overwijn

Geboortedatum en -plaats?
14 april 1995 in Voorburg

Heb je huisdieren?
Dobby, een klein oranje katje met elf-achtige oortjes, die sinds drie maanden bij mij is. Ik had eigenlijk niet gepland om zo snel al een kat te nemen, maar toen belde een vriendin uit Zoetermeer en die vertelde dat een boer een nestje kittens had gekregen, waar hij van ééntje niet afkwam. Hij was van plan hem los te laten, dus toen ben ik komen kijken en heb ik hem meteen meegenomen. Die boer ging nogal heftig met hem om dus hij is, vooral bij mannen nogal schichtig. Maar verder is hij echt superlief.

Wat doe je aan sport?
Wisselend. In de zomer skate ik graag en in de winter ga ik dan naar de sportschool.

Wat is je beste gewoonte?
Elke ochtend mijn bed opmaken, dan heb je meteen al iets gedaan in de ochtend. Ik werk ook vanuit mijn kamer, dus is het wel fijn om in een opgeruimde omgeving te zitten.

Wat is je slechtste gewoonte?
Koffie als ontbijt. Vroeg in de ochtend krijg ik moeilijk iets naar binnen.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik schaam mij eigenlijk voor niks. Ik zie alles meer als een les waar je iets van kan leren, dus ik geloof niet echt dat je je moet schamen.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Boeken. Ik heb al een aardig boekenkastje. Voordat popartiesten bestonden, werden auteurs echt gezien als popartiesten. Charles Dickens kon bijvoorbeeld niet over straat. Hij gaf zijn verhalen dan in hoofdstukken, echt als een soort singles uit totdat je dan het hele verhaal had. Ik ben ook erg fan van Emily Dickinson en de Brontë sisters, van ‘Wuthering Heights’. Mijn laatste single ‘Side Effects’ is ook geïnspireerd op ‘Wuthering Heights’ en gaat over wat toxische relaties kunnen doen, of dit nu bij vriendschap of liefde ontstaat.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Mijn bril opzetten, ik heb niet heel goed zicht. Daarna geef ik Dobby eten, want die zit rond kwart over zeven ’s ochtends al op mijn hoofd.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Clingendael, ik ging daar altijd wandelen met mijn opa en oma. Ik heb daar ook mijn single ‘Primrose Hill’ opgenomen tijdens de eerste lockdown. Daarin loop ik hetzelfde rondje als dat ik met hun altijd liep.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Ik zou het tof vinden als er meer kleine poppodia of oefenruimtes komen. De Supermarkt bestaat natuurlijk niet meer. Ook mag er wel wat meer groen in wijken zoals Transvaal en Laak.

Wat is je stamkroeg?
O’Casey’s op Noordeinde, daar komen leuke bandjes en ze hebben goede nacho’s. In de zomer is de biergarden ook aan te raden.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Ik heb heel veel gehad aan Popradar. Ik ben ook blij dat Den Haag veel kunst heeft, dus eigenlijk alles wat daarmee te maken heeft, vind ik tof.

Wat zijn voor jou de Haagse acts van het moment?
Maxine is erg lekker bezig. En erg tof dat ze een soort Zweedse pop maakt, want dat zie je eigenlijk niet veel in Nederland. De revival van Di-rect is ook erg geslaagd sinds corona en Son Mieux natuurlijk.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Dat is lastig. Ik mis gewoon meerdere kleinere podia waar Haags talent zich kan ontwikkelen. Het is misschien niet echt iets dat overschat wordt, maar juist onderschat. Zeker als je kijkt naar Parkpop, dat had natuurlijk meerdere grotere podia en dan één klein podia. Dit zou wel een stuk groter mogen. Nu Parkpop niet doorgaat, is er misschien ruimte voor een festival met veel meer kleinere acts. Hagenezen komen wel, zolang er eten, drank en allerlei soorten muziek te vinden is.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Eigenlijk net zoals de vorige vraag. Er wordt nog wel eens onderschat hoeveel talent er in Den Haag rondloopt dat erg groot zou kunnen lopen.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik zou wel een dag met mijn tweelingbroer willen ruilen. Hij is helemaal niet muzikaal, en heeft ook niks met muziek. Hij woont in Zwitserland en daar is hij scheikundige. Hij heeft wel echt dezelfde passie voor scheikunde als dat ik voor muziek heb, dus ik ben wel benieuwd hoe dat is.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Als ik een mix van mijn nummer nog niet goed genoeg vind. Dan ga ik bedenken wat ik anders kan doen. Ook tijdens de eerste dagen dat ik Dobby had, lag ik wakker, omdat ie nog zo wild was. Toen kon hij erg blazen, krabben en bijten.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
‘Danny’s Song’ van Loggins & Messina. Een folk/country nummer uit de jaren zestig. Het nummer gaat over hoe hij naar een aantal dingen uit het leven kijkt, en ik vind het erg mooi, lief liedje.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Renée Rapp, zij heeft net een EP uitgebracht, die kwam voorbij in mijn ‘Discover Weekly’ en ik vind het echt goed. Verder veel Aretha Franklin, ik heb net de film ‘Respect’ gekeken dus dat is blijven hangen. Ik hou zelf van alles van Motown, dus ook bijvoorbeeld Carole King.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Ik was nooit echt fan van hele cheesy holidayfilms, maar ik heb nu ‘The Holiday’ gekeken en die vond ik stiekem toch wel heel tof. Kate Winslet is erg goed, zij heeft een bepaalde Britse elegantie in zich.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Ik heb drie piercings in mijn oor en op mijn zij nog een tatoeage.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Een limited edition Elvis plaat met een roze Chevrolet. Ik kocht erg vroeg al elpees en toen kon je dit soort platen nog voor een paar euro bij de platenzaak op de hoek vinden en helaas zijn deze nu wel aardig leeg gekocht. Ook kocht ik vroeger nog wel eens cd’s. Toen ik twaalf was ben ik een keer met mijn vader naar de Best Buy in Amerika en toen werden daar nog wel eens concerten gegeven waar jonge artiesten hun cd’s gingen promoten. Daar heb ik toen nog de eerste cd van Taylor Swift gekocht, terwijl zij daar stond tussen twee liften met een banjo ofzo. Ik heb daar echt jammer genoeg geen foto’s van. Pas vier jaar later, kwam zij toen naar Ahoy en daar ben ik toen ook geweest, dat was ook meteen mijn eerste concert.

Welke artiest moet voor altijd zwijgen?
Ik heb niet echt iemand die voor altijd moet zwijgen. Tenzij je super racistische of seksistische dingen zegt. Ik vind wel dat iedereen recht heeft om zijn mening te uiten, maar anderen daarmee pijn doen, is een ander verhaal, ook al is dat soms een moeilijke grens.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Een combinatie van kunst, muziek, literatuur en mijn eigen leven.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Geen idee. Ik hoop over tien jaar op een mooie plek te wonen waar ik gelukkig ben, met Dobby. Ik vind Den Haag wel echt een mooie stad. Het is goed bereikbaar, ligt aan zee, het is inclusief. Ik weet het niet, misschien. Eens kijken waar het leven mij over tien jaar brengt.

Doorgeefvraag van Jelle Scholtes: Zou je je allereerste liedje wat je hebt gemaakt ooit uitbrengen?
Ik denk niet dat de allereerste liedjes die je maakt, bedoelt zijn om uit te geven nee. Mijn allereerste liedje was ook heel cheesy, dus nee ik zou het niet uitbrengen. Ik denk wel dat je veel van je eerdere liedjes kan leren, en dat deze nodig zijn om je te vormen tot wie je nu bent.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Als je iemand zou mogen kiezen met wie je een avond een diner zou hebben waarbij je alles aan diegene mag vragen, wie zou dat zijn? Ik zou denk ik mijn opa en oma kiezen. Mijn oma overleed tien jaar geleden, en ik zou nog wel met haar willen praten over allerlei levensvragen. Ik heb nu meer levenservaring dan tien jaar geleden en ik heb mij gerealiseerd dat ik nog niet alle vragen heb gesteld die ik zou willen vragen. Mijn volgende single gaat hier ook over.

Nu we toch even jouw aandacht hebben...