Ondanks dat de warmte ons af en toe deed verlangen naar niets doen aan een zwembad, waren Haagse artiesten in augustus nog opvallend productief. Nieuwsgierig naar wat Den Haag allemaal te bieden heeft naast Goldband en Son Mieux? Check dan deze Haagse Nieuwe.

Maxine

Hurting Me

"Hurting Me" gaat over de situatie waar je iemand ontzettend leuk vindt, maar helaas houdt diegene je continu aan het lijntje", vertelde Maxine ons. Desondanks is het nummer nog best opbeurend, met opzwepende, uptempo drums, vrolijke synths en alles. Voor wie dit eens live wil horen: Maxine gaat dit najaar op tour met Rondé.

Lees hier ons gesprek met Maxine.

Daytime Lingerie

She's Fucking A Musician

Nieuwe maand, nieuwe drummer, nieuwe Daytime Lingerie. Nou ja, we denken niet dat de band iedere maand van drummer wisselt, maar in ieder geval is het vanaf augustus Cas die op de trommels slaat. Dan het nieuwe nummer: 'She's Fucking A Musician' is rustiger dan we van de band gewend zijn. Een tikje melancholisch zelfs. We gaan er dan ook vanuit dat de muzikant in kwestie niet in de band zit.

Als wij goed geteld hebben, is 'She's Fucking A Musician' inmiddels de derde single van Daytime Lingerie en het is leuk om te zien dat de band laat zien veelzijdiger te zijn dan wat wij bij het debuut en de opvolger omschreven als 'geïnspireerd op Blink182 en The Menzingers'. We zijn benieuwd waar de heren deze maand mee komen.

Maroen

Somewhere

Heb je weleens heimwee naar de periode dat Linkin Park de koning was op MTV en acts als Breaking Benjamin en P.O.D. nog op The Box waren aan te vragen? Dat is precies voor wie 'Somewhere' van Maroen is geschreven. Een tikkeltje gevoel, aangevuld met een stevige portie zessnarige distortion waar Beavis and Butthead unaniem van zouden zeggen: ROCK! ROOOOOOOOOOOOOCK YEAAAAAAAAH.

Vette videoclip is hier te vinden.

Ava Nova

Wallflower

Wanneer je denkt dat je alles wel gezegd hebt over AVA NOVA komt er weer een nieuw werk uit en denk je "wacht een even". Zo ook bij 'Wallflower', waar de Haagse popbelofte voor zichzelf 'a cup of courage' inschenkt. Wablief? En wij maar denken dat die overtuiging een vanzelfsprekend goedje was. Afijn, de track babbelt lekker aan je oor zoals je zou verwachten van haar kenmerkende mellow pop. 

 

 

I Am Lotus

Caveman

Het dromerige I Am Lotus-geluid wisselt de groep op deze plaat na 40 seconden in voor een paar tellen garage rock. Het harmonieuze geluid dat de groep zelf omschrijft als een "oneindige berg van liefde en gezelligheid" wisselt zo nog een paar keer af met gitaargeweld.

Lees hier de hele update.

Ann King

It comes and goes

Fan van lekkere luisterliedjes? Dan is 'It comes and goes' wat voor jou. Een typische zondagochtend koffiemomentnummer. Kabbelt vrolijk voort, zoals de titel doet vermoeden, en is rijkelijk aangevuld met strijk- en pianoinstrumentatie. Hierdoor hoor je net wat meer body dan waar je voor had getekend. Pas wel even op dat je die hete mok niet omflikkert van de spanning. 

Adrian Newgent

Communication - EP

Glitchy geruis en een slepende beat met een licht dreigende dreun op de achtergrond. Dat is de minimalistische sound van Adrian Newgent. Overtuigend experimenteel, maar nergens drukkend of overweldigend en toch spannend genoeg om je oren van wat 'Communication' te voorzien. Zoals de EP is getiteld. De vier tracks lenen zich uitermate voor remixen en live-sets. Dat eerste is op de EP al aan de hand. Antilounge labelgenoten Elektrovolt en Foresense voorzien 'Ritual' en 'Between the Lines' van een eigen draai. En zo is dit werk in sommige kringen zelfs een album te noemen. 

Acquoy

Live in the Space

Haagse zweefrockers Acquoy leven weer helemaal op nu je weer echt op kan treden. Genoeg reden om dat waardevolle moment vast te grijpen en op te nemen middels een liveopname. 'Live in the Space' verwijst naar de Space Studio waar dit is opgenomen. Vooral interessant voor iedereen die wel een goede portie Hendrix, Focus of The Doors kan waarderen. En dan vooral in het straatje "ik ben mijn ruimteschip kwijt en de maan is te ver weg, maar dit is ook wel chill". Helemaal de weg kwijt en toch bewust van de situatie.

MOVNT OLYMPVS

Hermes vs Ares

Nee, dit is niet MOVNT OLYMPVS die de Haagse rapper Hermes Barzelini en de rapper uit Oosterhout tegen elkaar opzet. Dit is een ode aan de gelijknamige goden, een Griekse strijd die stilistisch het meeste weg heeft van een oldschool Wu-Tang Clan track. Na het beluisteren van deze track heb je genoeg vuur om elke dag door te komen. Wij kijken alweer reikhalzend uit naar de volgende Griekse Grootheid van MOVNT OLYMPVS. 

La Bomba

She Got Me

Is het Mötley Crüe? Is het Aerosmith? Is het 1985? Nee het is de nieuwe van La Bomba! In 'She Got Me' draait alles om de ietwat gedateerde, maar moddervette riff van gitarist/vocalist Maroen Franse (daar is hij weer). Volgens een klassiek hardrockpatroon grooved de song lekker verder. Nergens prikkelt het echt, maar de drie minuten en vijftig seconden dat de song duurt zijn ook zo weer voorbij. Het spannendste in de song is de fake-out op het einde, waar de band lijkt te stoppen maar toch nog de mainriff oppakt. Niet een voor de geschiedenisboeken maar een lekkere rocksong voor de liefhebbers.

Dylan van Dam

Overnight

Dylan van Dam, die we nog kennen van vroegere bandjes als Forever Saturday, is al een poosje bezig met het uitbrengen van nieuwe muziek. Wij zijn wel te spreken over de zomerse vibes op zijn laatste single 'Overnight'

Lees hier de hele update.

Alison's Fall

Insane

De wereld staat in de fik en het is lastig om je hoofd koel te houden. Dat lijken de leden van Alison's Fall zich ook te realiseren. Op 'Insane' lijken deze struggles besproken te worden. Daarnaast zit er een mooie video bij, waarin de duinen een mooie rol spelen.

Check hier wat we over de song te zeggen hadden.

De Kraaien

Gallemiezen

Het recept bij De Kraaien is inmiddels wel bekend; maskers op en alles kapot. Over dat tweede hebben de Bernd Gansebev-boys het nummer 'Gallemiezen' geschreven. Jezelf verdoven op elke mogelijke manier, of zoals Bernd rapt in het refrein: "Ik neem alles, dan hoef je niet te kiezen!". In de video zien we de opperkraai met een fles vodka over het strand zwalken, terwijl een stuntkraai zich het letterlijke ravijn in stort. De symboliek is niet heel dubbelzinnig, maar het nummer is wel catchy. De Kraaien lijken, na lompe uitstapjes naar hardstyle en andere heipalenmuziek, weer iets van hun oude schwung terug te hebben, dat hoorden we in 'Korte Metten' ook al.

Davy J

GO CRXZY ft. Castro, Millions

Op zoek naar een scherpe trapbeat en een lome flow? Zoek niet verder, Davy J en Castro hebben met 'GO CRXZY' precies wat je zoekt. Terwijl het duo rapt over het stelen van je vriendin en het roken van dingen, gaat je hoofd onwillekeurig op en neer. De vibe in de song is datgene wat je verwacht bij een hedendaagse urbantrack. Thematisch is alles klassiek braggen & boasten, maar daar is ook nooit iemand slechter van geworden. 

Shamara

Frolijk

Shamara is pas 15 jaar oud, maar weet nu al hoe ze een vrolijk popgeluid met een belangrijke boodschap kan verenigen. Haar nieuwe single ‘Frolijk’ is in eigen woorden “een swingende ode aan Afrohaar” en heeft een catchy refrein, waarin je haar Kinderen voor Kinderen-achtergrond onmiskenbaar terughoort.

De video check je hier.

Two End Faces

Quiet Room

Two End Faces brengt ons de muzikale omlijsting van een eenzame ruimte. In 'Quiet Room' horen we een bijna fluisterende samenzang van Casper en Gaby, alsof ze de kalmte en rust proberen te laten voor wat het is. Een intrigerende track die Two End Faces op de kaart zet als een mysterieus duo waar je met respect mee moet omgaan.

Culture Vulture

Black Sea Gold

Het trio, bestaande uit Barend Spaan, Connor Boshuijer en Rachman Tjahjono nam onlangs de tijd om met ons te videobellen in een ietwat chaotische setting om alles uit de doeken te doen over het ontstaan van de band, de aankomende single, en wat de toekomst in petto heeft voor Culture Vulture.

Lees hier de hele update.

Captain Scarlet

Betrayal

Nadat we met de bandleden spraken, leerden we dat Captain Scarlet een fascinatie heeft voor oude instrumenten. In de nieuwe single 'Betrayal' is dit goed te horen. Er wordt geopend met een ouderwets klinkend orgeltje en deze vibe blijft doorklinken in de hele song. Want eigenlijk is over het hele nummer een flinke vintagesaus gegoten. Een best lekkere saus, welteverstaan. De geknepen stem van zanger Bas Boudewijn doet soms een beetje denken aan Gerard Way. De gitaarsolo tegen het einde van de song is er een om te onthouden, met een warme overdrivesound wordt er naar het einde toegewerkt. Een sterke tweede single van de band.

Epistulum

From the Dead Masses

Af en toe hoor je weleens, hoe zit het nou met die Haagse metalscene? Ons voorstel is om Epistulum te adopteren. Hoe dat in zijn werk gaat? Nou, een beetje zoals Dave Chapelle dat doet. Hoe zit dat dan? Deze band opereert wellicht vanaf Leiden, maar debuutplaat 'From the Dead Masses' werd onlangs in het Musicon gepresenteerd. En, een kenner kan met gemak de Haagse held ertussenuit pikken. De heren maken melodic death metal, iets wat volgens insiders twee kanten op kan gaan: de Gothenburg Sound (denk At The Gates en Dark Tranquility) of niet. De brulboeren zitten er ergens tussenin. Bruut, zwierend en een doorgaans hoog tempo. Dat zwierende is vooral het resultaat van de harenzwiepende keyboardtonen van Thijs Ronteltap. Lekker.

Mis je een Haagse Nieuwe?

Zelf muziek gemaakt? Of wil je iets doorgeven dat op de lijst moet? DAT BEPALEN WIJ ZELF WEL. Maar mail je tips vooral naar info@3voor12denhaag.nl en wie weet staat jouw favoriete release de volgende keer te pronken tussen de andere Haagse Nieuwe muziek.

De Haagse Nieuwe playlist van deze maand luister je hieronder.