Een heel drukke maand was maart. Mooie liedjes, drukke liedjes en, dare we say it, ook hele goede liedjes, alles kwam langs. Een hele plaat van een van Agga's favoriete indiebands, een single van een band waar dan weer de gitarist van de eerdergenoemde band frontman is, een ode aan het barpersoneel in hoempapavorm, een rapper die zich van een kwetsbare kant laat zien en kritiek op Johan Derksen en diepvriezers. Dit allemaal is maar pas het begin. Lang verhaal kort, een mooie maand met veel te luisteren!

AVA NOVA X OONA

Old Love New Friend

"I hope our bridges haven't burned." Met een eigenaardige zekerheid bezingen Haagse liefhebbers van de liefde AVA NOVA en OONA de paradoxale kant van affectie op 'Old Love New Friend'. Woorden als 'You will always be my old love' en 'I've got so much more to tell ya' klinken bewust dubbelzinning als je bedenkt dat de titel een vriendschap verwelkomt en een liefdeskaars dooft. De song is verpakt in een sensuele mix van softe bassen, toetsen en ingevlochten harmonieën. Het past prachtig bij het thema en is een perfect match voor iedereen die het allemaal niet zo goed meer weet en toch sterk in de schoenen staat. En laten we eerlijk zijn: houden van heeft veel verschillende vormen.

Luister 'Old Love New Friend' hier terug. Meezingen? Dat kan ook, hier.

Juulz

Backpack Girls

Juulz, de rapper turnt poppunkster, heeft een zwak voor meisjes met een rugzakje. De zanger zingt in zijn nieuwste single 'Backpack Girls' dat hij een zwak heeft voor "meisjes met een handleiding", het liefst als ze de problemen dan ook delen op hun Snapchat. Nou is de boodschap waarschijnlijk goed bedoeld, maar riekt de situatie ook een beetje naar toxische masculiniteit. De hook is overigens wel catchy. Ook Juulz heeft een onmiskenbare poppunkstem, zo een waar de Billie-Joe's en Tom Delonges in de jaren rondom de milleniumwisseling furore mee maakten, dat is wel mooi natuurlijk.

Check het hier

The Happy Accidents

Deliriously Happy

The Happy Accidents heeft een voorliefde voor de muziek van vroeger waardoor elke vorm van het moderne leven ontbreekt in dit werk. De EP is vernoemd naar een bijzondere staat van zijn 'Deliriously Happy.' Dat is vooral van toepassing op de bandleden, want de vier songs stralen totaal geen euforie uit. Flauwe songs die weinig indruk maken door de climaxloze uitvoering. Die voel je vanaf de start al aankomen. Je weet wel, zo'n fles wijn die na jarenlang in de kelder toch van een verkeerd jaar blijkt te zijn. Wij trekken 'Breakfast in America' van Supertramp uit de kast. Daar worden we in ieder geval wel vrolijk van.

Luister 'Deliriously Happy' hier

Gruppo Sportivo

Strange Brew

Gruppo Sportivo loopt al een tijdje mee, maar dat weerhoudt de band rond Hans Vandenburg er niet van om nieuwe muziek uit te brengen. Zo ook in maart, toen er maar liefst twee nummers uitkwamen. De eerste daarvan is ‘Strange Brew’, een ode aan het heden en het verleden. Het is een nummer over de radio, die in de begintijd van de band zijn beste tijd beleefde. “Ik ontdekte vroeger nieuwe muziek via de radio, nu is dat Spotify”, aldus Hans.

Het nummer klinkt als een ilicht melancholisch nummer van Gruppo Sportivo. Want zoals Henk Westbroek al zei in de film 'Rock City: The Life We Live': Gruppo Sportivo is een van de weinige Nederlandse bands met een compleet eigen sound. En daarmee zijn we bij het tweede nummer aangekomen, want 'Rock City' is de titelsong van deze documentaire over de gouden dagen van beatstad Den Haag. En nummers over Den Haag keuren we altijd goed.

Mocht je Gruppo Sportivo live willen zien: in april start de The Spotify Tour Refreshed, waarbij de band veel songs uit die begintijd speelt.

'Strange Brew' luister je hier en de filmrecensie lees je hier.

The Indien

Be Yours

Zes maanden na 'Born Again' brengt de herboren groep rondom Rianne Walther nog een single uit. Met 'Be Yours' komt The Indien met muziek die de frontvrouw zelf omschrijft als een nummer van "bijzondere betekenis" dat is ontstaan in een "moeilijke periode". Bandleden Kas Lambers en Remy de Boer boden een helpende hand en maakten van het prille idee een strakke single.

Met karakteristieke stem, typische indie-gitaarrifjes en een upbeat refrein ligt het nummer lekker in het gehoor. De plaat schopte het daarom meteen tot cover van de A Shot Of Indie Spotify-lijst. Niet gek, meteen bij 50.000 luisteraars in de meestgebruikte muziekapp knallen. De net opgedroogde handtekeningen onder het contract bij het nieuwe label Labeltje Labeltje en Dune Management (o.a. Son Mieux, RONDÉ, MAXINE) beloven veel nieuws voor dit jaar.

Nieuwsgierig? Op 19 mei staat The Indien in PAARD. Luister de single 'Be Yours' hier.

Maxine

Somebody New

Of je blij moet zijn dat je het podium deelt met Jaap Reesema, daar valt over te discussieren. Maar dat Haagse popprinses MAXINE als een raket omhoog blijft knallen, dat is duidelijk. Dubbel platinum met de Vlaamse Pommelien Thijs, zelf 3FM Talent en met 'Somebody New' een gloednieuwe single.

Akoestisch gitaardeuntje, bij het tweede refrein wat strijkers en na de bridge helemaal los met een tweede stem en wat toetsen. En waar gaat deze mierzoete pop over? Onbeantwoorde liefde. Want daar kan iedereen over meepraten, bij wegzwijmelen en als niemand oplet zelfs ongeneerd meekrijsen. En het werkt nog ook.

Luister 'Somebody New' hier.

Fee Felicia

Even When It Hurts

Fee Felicia bezingt op 'Even When It Hurts' het introspectieve gevecht in slechte tijden. Fee weet dat moment waarop het niet zo goed gaat met positieve mindset te bezingen. Vocaal gezien worden we erg enthousiast, vooral door het dynamische stemgebruik. De scherpe uithaal bij 'I'll be ok' levert kippenvel op, doordat de rest van de song juist naar dat moment toewerkt. Iets minder is de begeleiding die de sterke zanglijnen niet kunnen dragen en als gevolg kitscherig overkomen. Toch zijn wij overtuigd van het feit dat hier een enorm talent verstopt zit.

'Even When It Hurts' luister je hier 

 

 

 

Marlies Ruigrok

Ze Danst

We begeven ons even van het poppodium naar het theater, want 'Ze Danst' van Marlies Ruigrok is een "theatersong", aldus de zangeres. Het zal, gezien de titel, niet verbazen dat het nummer over dansen gaat. Het is overigens haar allereerste single die zal komen te staan op debuut-EP Papel die ergens in april uitkomt.

Ruigrok zingt haar tekst over een repeterend ritme dat op zijn tijd wordt gelardeerd door spannende pianoakkoorden, gitaarlijnen en een trombone. Het nummer werkt geduldig toe naar een climax om plotseling alles los te laten en kalm te eindigen. Gaat het echt over dansen? Een fijn debuut, aldus uw redactie. 

'Ze Danst' luister je hier.

 

 

 

Rappertoire

Vraagteken, Voor de Fam, Ibiza & Diaphragm

Rappertoire bracht in maart maar liefst vier songs uit, dus laten we in een vogelvlucht door de tracks heen gaan.

De eerste in de reeks is 'Vraagteken'. Een ietwat cliché intro, wat gekuch en een introductie met zijn rapnaam, is eigenlijk het enige minpuntje. Rappertoire weeft heerlijke rijms tussen de beat en samples waardoor dit keer niet de rapper maar de luisteraar in een goede flow terecht komt.

'Voor de Fam' is een prima knallertje met een fijne gitaarsample. Ietwat standaard, je kan vast inbeelden dat het gaat over meer dan geld maken. Hij is zoals meer woordenmeesters zelf gemaakt, heeft geen ruimte voor haters en doet het allemaal voor zijn familie. Juist. Gelukkig kunnen we lekker gaan op de beat en dito flow.

'Ibiza' is van een dusdanig voorspelbare kwaliteit dat je bij het eerste refrein al kan aanvoelen dat de beste man gitaar en pilaar op elkaar laat rijmen. En laten we even niet hebben over het irritante gitaargepingel als sample en de manier waarop elke zin met dezelfde intonatie wordt afgemaakt. 

'Diaphragm' mist net als 'Ibiza' een stuk kwaliteit. Dat heeft de Haagse rapper zeker in zijn mars, maar laat dat niet zien. De generieke bass en fluitinstrumentatie maakt overigens ook niet veel goed. "Ze praten teveel als Derksen". Daarop zeggen wij, in de woorden van Ice Cube: "check yo' self before you wreck yo' self."

Rappertoire luisteren? check de songs hier.

Hard Voor Weinig

Jij Bent Mijn Boer Niet

Misschien heb je ergens in de stad een 'Trekkertuig Opgetyft'-sticker zien hangen, of zat je op de A12 met andere demonstranten, hoe dan ook is het feit dat het grootste deel van Nederland niet op de BBB heeft gestemd tijdens de afgelopen verkiezingen. Deze boodschap lijkt de Haags/Leidse punkband Hard Voor Weinig te willen versterken.

Eerder sprak de groep zich al uit tegen woontekorten en kerstdiscussies over Willem Engel en Thierry Baudet, nu moet de agrarische sector het ontgelden. Hard Voor Weinig noemt de boeren "kapitalisten op klompen" en trekt de slogan "No Farmers, No Food" in twijfel. Een Hang Youth-esque boodschap in een dito tijdsbestek. En als we de band mogen geloven is de bio-industrie zoals die nu is geen lang leven beschoren, want om met de woorden van Hard Voor Weinig te spreken: "De toekomst is plantaardig."

Nu luisteren? Check 'Jij Bent Mijn Boer Niet' hier.

Lights On The Lake

Fool For Your Love

De nieuwe single van Lights on the Lake heet 'Fool For Your Love' en vertelt het verhaal van iemand die graag wat tijd zou willen doorbrengen met een bepaald persoon. We zouden het plastischer kunnen opschrijven, maar wij zijn een medium voor alle leeftijden. Of zoals de band het zelf zegt: 'Fool For Your Love' was geschreven op een zaterdagavond, alleen thuis, verlangend naar aandacht en liefde van een bijzonder iemand."

Het funky gitaartje en de springerige baslijn insinueren dat we met een lekkere dansvloerstamper te maken hebben, maar de drums lijken dit pas in het refrein te beseffen. Zodra dat begint, wanen we ons even in een discotheek in de jaren 70. Wist je trouwens dat 'Fool For Your Love' een remix is van een housenummer van zangeres Elise Joy Kommer en D-Felic? Net zo dansbaar, en zonder de dwarsfluit die er in de nieuwe versie wel heel erg bovenop ligt.

Luister 'Fool For Your Love' hier.

Glashart

Glashart

Deze maand dropte GLASHART z'n eerste EP getiteld, jawel, GLASHART. Dat was reden voor een feestje, en wij waren erbij! Lees ons verslag hier. Skip je onze tekst liever en geef je zelf liever even je oren de kost? Dat kan!

Beluister GLASHART van GLASHART hier.

Hermes Barzelini

Zijkant

Hiphop-cultuur heeft bij veel het imago van grootspraak en bravoure. Hermes laat op 'Zijkant' een gevoelige kant zien. En ja natuurlijk, we horen ook een magazijn herladen. Balans moet er zijn. Hermes Barzelini heeft in principe een abonnement op de Haagse Nieuwe en deze maand heeft hij het over de schade die een flankaanval kan verrichten. Of in zijn woorden "haat van de zijkant." Dat zou hem bijna doen terugtrekken naar het ouderlijk stulpje van zijn vader. De nadruk op bijna, want "soms moet je vallen, want dat hoort erbij." Het is geen klassieker, maar wij zijn erg te spreken over deze release.

Luister 'Zijkant' hier.

Lien

Diepvries

We hebben het goed hier in Nederland, maar toch willen we allemaal wel een zo groot mogelijke verzameling aan luxeproducten in huis hebben. Zo willen we allemaal een diepvries met zo veel mogelijk plantaardige producten, een vaatwasser zodat de afwas doen geen klus meer is (maar het in- en uitruimen van de vaatwasser is ook een kwelling) en laten we eerlijk zijn: het wachten tot je kleding aan de waslijn drogen, is veel te veel gedoe. Lang verhaal kort: zo veel mogelijk luxe, zo min mogelijk tijd. 

Maar eigenlijk is een vaatwasser/droger en zelfs een diepvries een overbodige en vooral zeer vervuilende luxe. Daarbij zorgt het ook voor een oneerlijke verdeling in de samenleving, want niet iedereen kan genieten van deze producten, maar wordt wel geacht er gebruik van te kunnen maken. Dit is ook de boodschap die Lien ons probeert mee te geven in haar nieuwste single 'Diepvries'. Begeleid door een hoekig gitaarslagje en een prettige fiddlepartij (ingespeeld door Michael Bailey). Een ode aan de luxe en een bevestiging van de luxepositie, zo zou je deze song van Lien het best kunnen omschrijven.

'Diepvries' luister je hier.

Meyendel

Schuld, Schuld, Schuld

Van Meyendel zijn we lichtvoetige indiefolk gewend (zelfs uptempo nummer 'Kleine Duivel' bleef lieflijk en relaxed). Nieuwe single 'Schuld, Schuld, Schuld' is wat minder vriendelijk en lijkt nog het meest op een punk/new wave single van Doe Maar. Inhoudelijk wil zanger Jesse Evers ons nog altijd een boodschap bijbrengen. De song ontstond tijdens de situatie rondom Johan Derksen en de uitspraken die hij een jaar geleden deed met betrekking tot een bewusteloze vrouw en een kaars en er kunnen ook parallen worden getrokken met de huidige situatie bij NOS Sport. Vanuit meerdere perspectieven kijkt Meyendel naar de situatie en probeert een vriendelijker debat te worden gestart, daar de band merkt dat de dialoog steeds harder wordt. 

Muzikaal is 'Schuld, Schuld, Schuld' misschien minder toegankelijk maar wel een fijne song. Mooie zinnen en flarden van mooie zanglijnen wisselen elkaar af en dan zit er ook nog een prettige saxofoonpartij bij (gespeeld door Justin Schellekes van Son Mieux). Al met al een mooie opmaat naar een EP die komend najaar uit zal komen.

Luister 'Schuld, Schuld, Schuld' hier.

RAUWKOST!

Met De Deur In Huis

Vijf nummers. Zeventien minuten en negen seconden. Dat is Met De Deur In Huis, de nieuwste EP van Rauwkost. Met 'Bloedbroeder' knallen de Westlanders er meteen lekker in en dat knallen houden ze de hele plaat vol. De teksten zijn to the point en doen soms denken aan die van bands als Hang Youth. Zo wordt René Froger naar deze tijd gehaald in 'Geen Eigen Huis'. Je kan je hem zonder nadenken meezingen 'geen eigen huis, geen plek onder de zon.' Je snapt de retoriek gelijk en dat maakt deze verzameling van puntige punksongs een makkelijke aanrader voor iedereen die lol en rammen hoog in het vaandel heeft. Ander hoogtepunt is 'Tikkende Tijdbom'. Luisteren!

Luister 'Met De Deur In Huis' hier.

Niko

Niko

Na jaren, EP's, podcasts en een kleine 30 shows op Sniester, brengt Niko eindelijk het gelijknamige debuutalbum uit. Een handjevol singles is inmiddels uitgekomen, daarnaast speelt de band op zaterdag 1 april ook nog eens een heel bijzondere show in de Koninklijke Schouwburg met studenten van het plaatselijke conservatorium.

Lees hier het interview dat op een druilerige zondagochtend met frontman Nik en gitarist Bas is gedaan. En lees je dit op 1 april en wil je nog naar de SymphoNiko-show? Check in het interview gelijk de kortingslink!

Luister het album hier.

Wodan Boys

Thunder Glove

Vorige week werden de Wodan Boys nog uitgeroepen tot 3FM Talent, en nu is er alweer een nieuwe single. 'Thunder Glove' volgt het vertrouwde Wodan Boys-recept: pompende bassen, stuwende drums en scheurende gitaren die samen een pakkend geheel vormen dat concertzalen en festivalweides ongetwijfeld in een kolkende massa zal veranderen. Lekker hoor.

Let trouwens vooral even op de tekst. Wij menen iets te ontwaren over boksen in Thailand en vragen ons meteen af over welk bandlid dit gaat. Nou ja, het doet er ook niet toe (wij denken Mikkie B.). Het belangrijkst is dat de Wodan Boys weer een lekker springbaar nummer hebben gemaakt. En fijn dat de luisteraars van 3FM dat nu ook weten.

Luister Thunder Glove hier.

Laura Palmer

Ants (Think We're Aliens Too)

Zes jaar is het stil geweest rondom Laura Palmer. We weten het, het zal nog lang stil blijven, maar we hebben het nu over de Haagse gitaarmurenband met dezelfde naam. 'Ants (Think We're Aliens Too') is deels een droomwereld en deels gitaarwalhalla. De mannen doen eigenlijk precies wat we verwachten: zwoel openen, langzaam het volume oprekken en nietsvermoedend de juiste effectpedalen introduceren. Om dan vervolgens naar een climax toe te bouwen, zonder dat je daar erg in hebt. Een piekfijne terugkeer van Laura Palmer, wij zijn alweer benieuwd naar het volgende hoofdstuk.

Enthousiast geworden? De heren spelen op 1 april in C. met Pol en Lifeless Past.

Luister de plaat hier.

Bennie Beenham ft. Elias van Hees

Ode Aan De Barman

Carnaval is helaas (of gelukkig) maar een korte periode per jaar een ding, maar dat wil niet zeggen dat de Haagse hoshoofdmannen van Bennie Beenham geen drankje nuttigen tijdens de andere maanden. De krachten werden gebundeld met zanger/oud PVV-raadslid/radiopresentator Elias van Hees voor een onvervalste 'Ode Aan De Barman'. De persoon die structureel een drankje in het glas weet te poneren  en ieder dorstig persoon kan voorzien van een lekker slobbertje.

Ook de barvrouw wordt in het laatste couplet nog aangehaald en de kans is groot dat de muzikanten deze song eigenlijk voor alle barmensen hebben geschreven. Wederom een klassieke bruinekroegbanger van de sjoenkelchefs van Den Haag. En dat die melodie wel erg veel overeenkomt met die van Henny & Teuns 'We Hebben Een Woonboot' laten we maar even voor wat het is, die boot is toch al gezonken en we hebben niks te maken met de Amstel en de rest van 020.

Check 'Ode Aan De Barman' hier

Tommy Brown

Don't Know

Extravante muzikant Tommy Brown slaat ons in het gezicht met de door funk doordrenkte single 'Don't Know.' Met een knisperende baslijn en loeistrakke drums pakt Tom ons bij de eerste secondes al in. Het gaat over de weg kwijt zijn in een relatie, al raakt de luisteraar eerder positief verloren door de heftige gitaarpartij als slotstuk. Kortom, een rake track! 

Luister 'Don't Know' hier.

Cosmo

Trippin'

De grote winnaar van de biënnale bandwedstrijd Talent Event was dit jaar Cosmo. Een jong gezelschap dat afgelopen maand ook hun debuutsingle 'Trippin'' uitbracht. Op deze single horen we, naast een hoop branie, ook een vrolijke indiesong met als thema een relatie die bij vlagen meer haat dan liefde kent en hoe de hoofdpersoon uit het verhaal ermee omgaat. In de eerste maten lijkt het nog een soort jazzy Jamie Cullum-esque zwijmelaar te worden, maar zodra het tempo wordt gedubbeld, zien wij de toekomstige festivalweides alweer opspringen. Of het aan de slicke manier van zingen van frontman Tinko ligt, of de algehele relaxede vibe van de song, weten we niet. Feit is wel dat we zin hebben in de festivalweides waar de terechte winnaar van het talentenfestijn, ongetwijfeld, de pannen van het dak zal spelen.

Luister 'Trippin'' hier.

Mis je een Haagse Nieuwe?

Zelf muziek gemaakt? Of wil je iets doorgeven dat op de lijst moet? DAT BEPALEN WIJ ZELF WEL. Maar mail je tips vooral naar info@3voor12denhaag.nl en wie weet staat jouw favoriete release de volgende keer te pronken tussen de andere Haagse Nieuwe muziek.

Het hele jaar door verse muziek uit de hofstad? Volg de playlist onderaan.