TOUSCH is terug. De garage rock ‘n roll formatie van frontvrouw Natousch Gerritsen moest na een vliegende start op Sniester hard op de rem trappen. Met hollen en stilstaan wist het viertal toch een aantal nummers vol gitaargeweld en meeslepende drums samen te brengen in een fraai staaltje vinyl. Vandaag is de release van deze EP. Hoog tijd om eens bij te praten met frontvrouw Natousch en gitarist Danny.

Het was februari 2020 en TOUSCH ging als een speer. Maar de show in het Paardcafé, bedoeld als voorproefje op een zinderende festivalzomer, luidde helaas een periode in waarin het rap opgebouwde momentum even verloren ging. Gitarist Danny van Tiggele vertelt: “Het was eerlijk gezegd best een moeilijke periode. We gingen vooral heel veel schrijven en opnemen en waren natuurlijk dankbaar voor oplossingen zoals streams. Maar het blééf maar duren. Met TOUSCH leven we vooral voor de energie van live-optredens, het liefst in volle kelders met veel te veel mensen. We hebben daarom bewust gewacht met uitbrengen tot we zeker wisten dat we weer dingen konden gaan doen.”

“Dat maakt het ook wel weer erg gek,” vult Natousch Gerritsen aan. “Sommige nummers lagen eigenlijk al twee jaar klaar. Je brengt het uit omdat je ernaartoe hebt geleefd, maar als kunst die je in die tijd hebt gemaakt, voel je je er misschien niet meer zo héél erg mee verbonden. Terwijl het publiek het natuurlijk nog niet heeft gehoord, voor hen is alles nog fresh & new.” Danny: “Het moest er ook wel uit, want op een gegeven moment gaat het je creativiteit in de weg zitten, terwijl je eigenlijk al klaar bent voor de volgende stap.”

TOUSCH is:

  • Zang: Natousch Gerritsen
  • Bas: Sebas Simoen
  • Gitaar: Danny van Tiggele
  • Drums: Isai Reiziger

Speedracer II

Het resultaat is een rammende EP met vijf nummers, allen met een eigen sound en verhaal. Danny: “Het waren eigenlijk losse projecten, omdat we nog aan het uitzoeken waren waar we een eventuele plaat zouden willen opnemen. Daarom hebben we veel losse studiodagen gepakt. Eerst bij Tijmen van Wageningen in Den Haag, een paar liedjes bij Casper van der Lans in Amsterdam en weer een paar bij Simon Akkermans in Rotterdam. Zo konden we zien wat we zelf tof vonden en wat er met de sound van de liedjes gebeurde in welke studio. Toen het aanbod van Milkcow Records kwam, hebben we de hele berg nummers gewoon op een hoop gegooid.”

Enkele weken geleden kwam het nummer ‘Surprise’ van de EP al uit, de tweede single van de plaat. “Een vriendin van me stuurde gelijk dat dit haar nieuwe sekssong is,” lacht Natousch. “En mijn studiegenoten vonden het ook erg leuk.” ”Iedereen vindt het rock ‘n roll, rauw en ongepolijst,” beaamt Danny. “En dat was ook wel een beetje ons uitgangspunt. Toch ben ik blij dat mensen er ook nog een song in horen, in plaats van alleen maar chaos. We spelen het nummer al heel lang en we hebben er door de tijd heen veel aan gesleuteld. Dat vind ik wel leuk aan zo’n liedje, dat het zich een beetje heeft doorontwikkeld.”

Dat is misschien wel tekenend voor het schrijfproces van de band. De muzikanten beginnen meestal klein in de studio van drummer Isai. “Van rock ‘n rollbands verwacht men vaak dat ze gewoon amps aanzetten en al jammend tot een nummer komen,” vertelt Danny. “Maar wij beginnen meestal op een avond aan de tekentafel met akoestische gitaren en een flesje rood erbij. Het begint vaak bij een stukje gitaar of een melodielijn van Natousch of mij.” Natousch: “We proberen er daarna met z’n vieren een demo van te maken. Dan nemen we het pas mee naar de oefenruimte en wordt het vanzelf een stuk harder.”

Een uitzondering op die regel is wellicht het nummer ‘Dreamin’’, een favoriet van Natousch en de verrassend intieme afsluiter van Speedracer II. “Dreamin’ is typisch zo’n nummer dat uit iets kleins is ontstaan,” legt Natousch uit. “Ik heb het een keer voorgelegd bij de jongens en we hebben toen geprobeerd om het wat meer op te bouwen. We kwamen er toen al snel achter dat het maar zo moest blijven als het was. Klein en fragiel, zonder poespas eromheen. Misschien is dat wel net zo rock ‘n roll.” Wel zien de muzikanten vaak hoe zo’n klein nummer niet in elke set past. “Het is het meest geschrapte liedje op de setlist. Het betekent veel voor me, dus ik wil het ook brengen op de manier waarop ik het voel. Ik ben dan ook wel benieuwd in hoeverre we het geduld hebben om weer zo’n klein liedje te spelen als het publiek alleen maar wil gáán. Ik stond laatst bij Lewsberg en toen heeft de band gewoon 2 minuten lang stil staan wachten tot het publiek stopte met praten. Dat vind ik best wel lastig: als je dan eindelijk weer livemuziek kunt zien…”

'Muziekstad Meppel'

Vandaag viert de band de release van zijn verzamelplaat. In Meppel, welteverstaan. Hoe kwam deze band vol Randstedelingen daar nu weer terecht? Natousch: “Haha, ik denk dat iedereen dat denkt.” Danny: “We hebben natuurlijk al een paar singles en een cassettebandje met wat oefenruimtechaos uitgebracht. Deze EP wordt ons eerste echte plaatje en dat hebben we te danken aan Milkcow Records uit Meppel. We waren de tour aan het boeken, en omdat alle platen nog in Meppel liggen leek dat ons een mooi startpunt.” Natousch: “Het is in Clouso, een rockkroeg waar ik best wel goede dingen over heb gehoord. We spelen samen met Real Farmer en die zeiden gelijk dat ze het wilden doen toen ze de naam van de kroeg hoorden. Blijkbaar zit er een soort mini-scene van mensen die muziek erg waarderen. Eigenlijk is dat nog leuker: je eigen show ergens inluiden waar je niet veel mensen kent op een manier van: ‘fuck it, this is it.’

Toch laat de band een optreden in de thuisstad van Natousch niet aan zich voorbijgaan. Op de zaterdag van Sniester is de band van plan de Grote Markt op zijn grondvesten te doen schudden. “Inmiddels alweer voor de derde keer, met dank aan Marco (Bijsterbosch, red.),” vertelt Natousch. “Hij had ons ook gevraagd voor de Zwarte Ruiter in dat weekend waarin alles weer open mocht. Lag ik ziek in bed met corona, zo jammer. Achteraf sprak ik Richie van Niko, die de show uiteindelijk mocht doen, en die vertelde dat het uiteindelijk toch niet was doorgegaan. Ik denk dat Marco ons daarom alsnog voor Sniester heeft gevraagd, terwijl we er eigenlijk in oktober nog stonden. Marco is echt een topper, hij doet zoveel voor de stad.” Danny: “Zo sluiten we de tour toch mooi af met een Haagse show.”

TOUSCH @ De Zwarte Ruiter

Minitour

De band koos er bewust voor om de tour compact te houden, met maar vier shows in mei. Natousch: “Dat had te maken met onze agenda, maar ik denk ook dat mensen dan misschien wel eerder komen kijken. Door corona is het natuurlijk niet meer vanzelfsprekend dat het allemaal kan.” Danny: “Er gebeurt nu zoveel, het is erg druk in agenda’s en zalen. Maar het voelt goed om in elk geval vier shows te doen en te laten zien dat we er weer zijn. Mét een plaatje onder de arm.”

Wat er verder voor de band op de planning staat? Natousch: “We hebben eigenlijk nog heel veel demo’s liggen die allemaal kunnen worden opgenomen en uitgewerkt. Er is genoeg om aan te werken.” Danny: Het is ook vooral een tijd waarin we weer veel willen maken. En nu de plaat af is, hebben we ook weer de ruimte om nieuwe dingen te creëren. Misschien dat er dan in het najaar nog een compacte tour volgt, met een paar shows vol nieuwe songs. Voor nu kijken we in elk geval heel erg uit naar de shows van deze maand− en naar het moment waarop we de plaat vast kunnen houden, natuurlijk.”

In ons vorige interview was TOUSCH nog jong en hadden Natousch en Sebas nog geen leuke bandanekdote te vertellen. Inmiddels wel?

  • Danny: Ik moet dan gelijk denken aan die show in de Vera waarbij Sebas Simoen een man met rastahaar ging slaan omdat zijn haar in brand stond. Vervolgens werd die man dus heel erg boos en wilde hij gaan knokken.
  • Natousch: Maar jullie waren toen echt heel dronken.
  • Danny: Ja, maar er was wél brand. Ik probeerde het nog uit te leggen, maar tevergeefs. De hele Vera-kelder rook naar verband haar.
  • Natousch: De Vera-kelder is ook wel heel gezellig.
  • Danny: Ja, dat wel.
  • Natousch: Prima anekdote.