Prins S. en De Geit gaven hun eerste live optreden in The Grey Space tijdens de afgelopen editie van Sniester. De dampende menigte wilde méér, en meer kunnen ze krijgen: de nieuwe single Zwarte Sneeuw is net uit. Tijd om Scott Beekhuizen uit te nodigen voor een biertje en een vragenlijst! We praatten met hem over wansmaak, creatieve teksten en waarom er na een vakantie opeens één van zijn vissen weg was.

Naam
Scott Beekhuizen

Geboortedatum en -plaats
27 November 1996, Den Haag

Heb je broers of zussen?
Één oudere zus.

Heb je huisdieren?
Nee, ik ben allergisch voor de meeste huisdieren. Dat vind ik heel jammer. Ik ben recent een beetje aan het testen of ik er misschien overheen ben gegroeid, dus ik heb een paar keer heel erg met een kat geknuffeld, wat ik heel fijn vond, maar ik kreeg toch een reactie. Ik heb ooit twee vissen gehad: Bert en Berend, maar de één heeft de ander opgegeten. Toen geloofde ik nog dat het niet zielig is voor vissen om in een kommetje te zitten. Nu zou ik geen vissen meer nemen. Uiteindelijk zou ik wel een boerderijtje willen hebben, met uiteraard een geit en misschien wat kippetjes. Maar een kamer krijgen is al lastig genoeg..

Doe je aan sport?
Nee, niks vasts. Ik heb een paar keer een abonnement gehad, maar zeker tijdens Covid heb ik een jaar betaald en ben ik bijna nooit gegaan. Ik heb wel de Haagse zwempas dus ik ga af en toe zwemmen, dat is wel echt lekker.

Wat is je beste gewoonte?
Dat is wel heel persoonlijk; daar heb ik me niet op voorbereid, daar kom ik nog op terug!

Wat is je slechtste gewoonte?
Ik kan te lang blijven liggen ‘s ochtends. Ik zou wel kwieker uit bed willen springen. Iedereen zegt wel dat dat bepalend is voor hoe je in de dag staat en ik ben benieuwd wat voor persoon me dat zou maken als ik dit regelmatiger zou doen. 

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik schaam me wel snel voor kleine dingen, ik zal bijvoorbeeld nooit zeggen dat ik degene ben die een scheet heeft gelaten ofzo. Door de jaren heen heb ik zoveel gedaan op een podium, maar mijn smaak is in de loop der tijd wel veranderd. Ik kan daar nu niet meer naar terugkijken omdat ik me er wel voor schaam. 

Wat laat je het liefst bezorgen?
Avondeten! En dan specifiek Ali’s Libanese Sandwiches. Ze zijn super snel, lekker en niet duur. Ik kook wel echt te weinig.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Ik heb zo geen regelmaat in m’n leven, het verschilt al hoe laat ik opsta per dag. Als eerste ga ik effe naar de wc, aankleden en een kopje koffie zetten. Ik drink wel teveel koffie dus dat probeer ik minder te doen. 

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Ik kan niet ontkennen dat de Grote Markt toch mijn huiskamer is. De plekken in de stad zijn wel twee jaar dicht geweest en ik heb me de afgelopen tijd ook nog niet echt veel in dat leven begeven. Maar ik weet wel hoe het twee jaar geleden was. Ik ben nu twee jaar ouder geworden en zit in een periode in mijn leven waarin wat je leuk vindt best veel ontwikkelt, maar dat zijn nog wel de plekken die ik nog nice vind. Ik besef me wel echt de favourite: de duinen. Ik vind het heerlijk om lekker in de duinen te wandelen, in alle jaargetijden. 

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Dat er hier zo fucking rechts gestemd wordt de hele tijd. Ik ben wel klaar met de Haagse politiek en met hoe er gestemd wordt. 

Wat is je stamkroeg?
Is Grote Markt een kroeg? Dat is wel m’n stamplek, maar dus van twee jaar geleden. De Oude Molstraat ook, maar verder geen specifieke tent. 

Wat is het beste Haagse initiatief?
Girls in Woods
, een toneelcollectief. Zij maken hele vette dingen. Ik heb in voorstellingen van ze gespeeld, maar los van dat ik er bij betrokken ben geweest, vind ik dat ze op een goede manier dingen maken. Dit doen ze op een manier die nodig en verfrissend is en spreken specifieke groepen aan. Ze staan met die groepen dan ook echt in verbinding.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Son Mieux
, dat is niet moeilijk. Ik ken Camiel ook en ik vind het super vet dat ze zo hard gaan. Ze doen het zo goed en maken al zo lang muziek, Ze ownen het echt.
 

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Niks in de muziekscene. Waarom zou ik iets overschatten, zo kijk ik er niet echt naar: ik vind alles gewoon wel nice.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
F
, dat was een leuke band! En The Hazzah.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met iemand die het meest tegenovergestelde wereldbeeld heeft als ik heb. Ik zou niet weten wie dat is, maar ik zou een machine willen hebben die dat genereert en met die persoon zou ik willen ruilen.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Alles. Slapen is niet iets waar ik heel goed in ben. Als ik lig te piekeren gaat dat over heel veel. Ik maak me veel zorgen over de toekomst in het algemeen. Het wordt steeds moeilijker om vol te houden dat het einde der tijden niet nabij is. Ik kan me drukmaken over dat ik niet zie hoe het nog goedkomt. Maar dat is niet bijzonder voor iemand van mijn generatie, het is echt wel serieus. Ik voel wel een tendens om je heel anders tot de toekomst te gaan verhouden, omdat de kans groot is dat die toekomst er heel anders uit gaat zien dan je dacht dan toen je tien was. Nadenken over een huis kopen en een carrière kan alleen als er niets overstroomt, als er geen bommen zijn gevallen en wanneer er überhaupt genoeg leefbare ruimte is op de wereld voor alle mensen. Ik kijk niet meer zo ver vooruit en merk dat bij veel jonge mensen. Je schippert tussen cynisme en hoop. Ik geloof ergens dat het wel goed kan komen maar dan moet deze problemen wel serieuzer aangepakt worden.

 

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
‘Wespen op de appeltaart’ van Spinvis. Je moet nooit een tune die je nice vind als wekker gebruiken. Je krijgt er een hekel aan want je gaat het daarmee associëren, maar ik zou hier wel elke dag mee op willen staan. Het is gewoon nice, ik kan ook niet echt uitleggen waarom. Ik speel 'm vaak mee op de gitaar, heerlijk. Die mogen ze wel draaien.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Stemmen van mensen. Of qua muziek? Ik luister het nieuwe album van Stromae en ik luister veel naar de podcast Dissect. Dat is van een guy die verschillende albums, vooral hiphop, heel secuur analyseert. Hij bespreekt een track per aflevering van drie kwartier. Het is niet oppervlakkig en hij gaat heel diep in op hoe iets muzikaal in elkaar zit en de teksten.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Als ik niks te doen heb kijk ik wel eens 'Britain's Got Talent' op YouTube. Als ik in de juiste bui ben kan ik daar echt om janken. Ik weet hoe fake het is, maar ze weten me altijd op het gevoelige plekje te kietelen.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Ik heb twee gaatjes in m’n linker oor, that’s it, ik ben een onbeschreven blad. Vroeger wilde ik geen tattoos omdat ik vind dat ik nog zo veel veranderde en mezelf daarin niet wilde inperken. Ik was meer zoekende en word daar nu wat zekerder in. Nu wil ik graag een clownvis op m’n enkel. Ik hou erg van water en vissen, ik heb veel gedoken en clownvissen zijn heel brutaal. Als je bij een anemoon gaat kijken, komen ze zo kijken enzo. Ook ben ik zelf wel een beetje een clown.

Scott Beekhuizen

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Ik moet lachen, want ik ben niet opgegroeid met Spotify maar wel met Clipjes.nl. Als ik hierover nadenk is mijn vroegste herinnering van de cd van Jurk. Dat ik ‘m kocht, in de fucking Mediamarkt. Dit is een deel van de wansmaak die in mij gestorven is, gelukkig.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Taal. Dingen die ik hoor of verzin in taal, de rest komt daar omheen. Voor Prins S. en de Geit ontstaan de ideeën voor liedje meestal tussen ons in. Marne of ik sturen de ander een zin of een idee en daarin ontstaat eigenlijk een misverstand. We leggen dan niet specifiek genoeg uit wat we ermee bedoelen, maar het wordt wel iets. Teksten die ik schrijf ontstaan het vaakst vanuit taal, een zin of woordspeling en daaruit komt er inhoud bij. Het gaat pas leven als het ook buiten de taal om iets betekent, maar daar begint het wel vaak mee.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Ja, ik ben niet van plan weg te gaan. Ik heb in Maastricht gestudeerd en ben daarna meteen terug gekomen. Ik ben wel verknocht aan Den Haag.

Doorgeefvraag van Mila Stips: Als je een koffie was, welke soort koffie zou je dan zijn?
Flat white. Waarom? Kijk naar me. Punt.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Heb je wel eens tegelijk gegeten en gepoept?
 

De nieuwe single van Prins S. en De Geit is nu overal te streamen en op YouTube te bekijken.
 

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina