Een eerste show op Sniester is een droomstart voor een Haagse band. Tousch, de band rond zangeres Natousch Gerritsen, maakte die droomstart. 3VOOR12 Utrecht bood Tousch hun tweede optreden en het is de eer aan 3VOOR12 Den Haag om show nummer drie te faciliteren tijdens Club 3VOOR12 Den Haag. Hoe krijg je dat voor elkaar? We vroegen het Natousch en bassist Sebas Simoen.

Hoe krijg je dat voor elkaar, zo’n debuut op Sniester?
Natousch Gerritsen:
Ik werk wel eens op de Grote Markt, en Marco (Bijsterbosch, red.) van Sniester vroeg me een keer wat ik de avond ervoor had gedaan. Ik liet hem Tousch horen op m’n telefoon, en toen zei hij “Klinkt vet, jullie staan op Sniester.”

Jullie zijn een oude nieuwe band. Hoe zit dat?
Natousch:
“Sebas, Danny (van Tiggele, red.) en ik leerden elkaar kennen op de Herman Brood Academie, waar we de band Gypsy Liars vormden als afstudeerproject.”

Sebas Simoen: “Gypsy Liars was wel echt om onze studiepuntjes te halen. De sound was poppy."

N: “Bands als Tame Impala en Temples waren toen heel hip, dus we wilden graag die kant op gaan met ons geluid. Wat we toen hadden was een hele goede klik en op het podium een goede chemie. Het voelde toen, na vijf of tien gigs, al heel goed.”

S: “De energie die we toen hadden, kwam goed over op het publiek, merkten we. Maar uiteindelijk was het een afstudeerdingetje, dan heb je twee maanden om een setlist in elkaar te zetten. Dus je ramt het er snel doorheen. Je hebt niet de luxe om een jaar in de studio te zitten en na te gaan denken over wat je sound nou precies is.”

N: “Toen gingen we allemaal ons eigen pad.”

S: “Danny ging heel Europa door met Mister and Mississippi, Natousch zat in Tel Aviv en ik heb een plaat gemaakt met Woot. Toen Mister and Mississippi er mee stopten, kwam ik Danny een keer tegen in Den Haag. Hij had zin om weer te spelen. Natousch was net terug uit Tel Aviv, dus we besloten het weer met z’n drieën op te pakken, we hadden alleen nog een drummer nodig. We dachten meteen aan Isai Reiziger, die in Taymir en Rondé speelde. Hij heeft de stijl die we zochten: hard, strak, en recht vooruit. En hij ziet er goed uit. Dat is niet onbelangrijk.”

Tousch is:

Zang: Natousch Gerritsen
Bas: Sebas Simoen
Gitaar: Danny van Tiggele
Drums: Isai Reiziger

Van Sniester zeiden jullie dat de energie hetzelfde is als toen jullie Gypsy Liars waren. Wat is er sindsdien veranderd?
S:
“De sound is harder, en rauwer.”

Hoe ben je bij de sound gekomen?
S:
“We hebben samen naar platen zitten luisteren die we tof vinden. We brengen allemaal een heel andere muzieksmaak.”

Welke platen werden er geluisterd?
S:
“Dan moet je bij de muziekbibliotheek tegenover me zijn”

N: “We spelen een cover van The Oh Sees, dus dat is zeker een invloed. Een beetje die garage-sound.”

Hebben jullie al studioplannen?
S:
“We hebben net drie nummers opgenomen met Thijmen van Wageningen op de Binckhorst. Dat hebben we analoog opgenomen, met allemaal fucked-up foutjes erin, en daar hebben we cassettes van laten drukken. Sommige mensen vinden je dan een kuthipster, maar goed.”

N: “Echt? Heb je dat gehoord?”

S: “Van sommige van mijn vrienden, ja.”

N: “Ja, maar jouw vrienden…”

S: “...zijn ook mensen. Gelukkig zijn er ook mensen die het heel tof vinden. Het waren onze eerste stappen richting opnames.”

N: “Tijmen zei na de opnames dat vooral lekker live moesten gaan spelen en ervaring opdoen. Dus misschien dat we in de toekomst de studio in gaan, maar voor nu staat er niks vast.”

S: “Dat vind ik ook wel lekker.”

Gooi nog even een leuke anekdote als afsluiter.
N:
“Dat is het probleem van een jonge band. Die hebben we denk ik nog niet.”
S: “We kunnen dat verhaal vertellen van Danny met die zwerver en zijn heroïnenaald.”
N: “Dat lijkt me geen goed idee.”