Een goed begin is het halve werk. Dit spreekwoord heeft de vierkoppige garage rock ’n roll formatie Tousch ter harte genomen. In 2019 heeft de band al heel wat optredens achter de rug bij o.a. Sniester zonder muziek uitgebracht te hebben via de streamingsdiensten. Ook 2020 begon Tousch goed met het uitbrengen van de eerste single ‘Full Circle’, shows tijdens Eurosonic/Noorderslag en Grauzone en werden ze gekozen voor Picked by Paardcafé. Welke gevolgen hebben de coronamaatregelen voor deze energieke liveband? We vroegen het vlak na de persconferentie van 21 april aan zangeres Natousch Gerritsen.

Naam
Nathalie Raven Gerritsen. Het is niet Natousch, de naam die iedereen kent van mij. Mijn moeder noemt me van jongs af aan al zo. Mijn moeder komt uit Israel en daar maken ze heel veel koosnaampjes met ousch(USH), dus Nathalie werd Natousch. Hier komt het over als een bijzondere naam, maar als ik me in Israel voorstel als Natousch dan vinden ze dat heel raar. Dan vragen ze zich af of je Nathalie of Netta heet, want het is echt een koosnaam. Ik vind het een stuk fijner dat ik Natousch word genoemd dan Nathalie. Nathalie is Frans bedoeld. Hier klinkt de naam Nathalie anders, met de nadruk op de na in plaats van de lie. Dat is ook niet de persoon die ik ondertussen ben, Natousch hoort helemaal bij me. 

Geboortedatum en -plaats
18 september 1991 in Den Haag. 

Wanneer heb je voor het laatst gedoucht?
Ik ben vanochtend in bad geweest, telt dat ook? Ik neem bijna elke dag een bad. Vanochtend werd ik wakker met onwijze spierpijn, dus ging ik lekker in bad. Gisteren heb ik wel gedoucht. Toen ik gisterochtend wakker werd van een nachtmerrie om half 5 en niet meer kon slapen, besloot ik uit bed te gaan en een yogales te doen. Toen ik weer thuis was na mijn werk als nanny heb ik nog een sportles via youtube gedaan. Daarom werd ik wakker met zoveel spierpijn. Ik weet niet waarom ik opeens nou zo fanatiek aan het sporten ben. Ik denk dat dat door deze periode komt.

Wat zijn de gevolgen van de coronamaatregelen voor Tousch?
Die zijn echt heel vervelend. Kort voor de maatregelen zouden we eigenlijk al twee dagen de studio in gaan met producer Simon Akkermans (EpicRainbowUnicornStudio) om de nieuwe single op te nemen die we in juni zouden releasen. Simon had toen al een paar dagen van te voren een bericht gestuurd dat hij zich niet zo lekker voelde en dat het misschien niet zo’n goed idee is om dan in de studio te gaan zitten. Toen hebben we besloten om het niet door te laten gaan. Daarna kwam de maatregel dat je met niet meer dan drie personen thuis mag hangen, op je gezin na. Eind maart hadden we een livesessie gepland die wij in de studio van Wieger Hoogendorp zouden opnemen. Die ging ook niet door omdat hij ziek was en dacht eventueel corona te hebben. Nu hebben we nog niet afgesproken hoe en wat we nu gaan doen, omdat gisteren de verdere maatregelen pas bekend zijn gemaakt. Ik hoop dat we binnenkort toch wel de livesessie kunnen gaan doen, als iedereen gezond, fit is en zich goed voelt. Alleen is het wel moeilijk om je afstand te houden bij onze energieke liveperformance. We hadden een aantal shows staan rondom de release van onze nieuwe single in juni, maar die zijn gecanceld. We hebben al wel een aanvraag om in december ergens te spelen, dus dat is heel fijn. Ik kan denk ik wel 18 december, maar ik heb nog geen idee hoe de komende tijd eruit gaat zien. We’ re in, maar met wat? Dus het heeft hele grote invloed op de band.

Hoe zien we jullie weer terug?
Ik hoop meer energiek dan ooit! Ik kan me straks voorstellen dat iedereen weer helemaal excited is. Ik hoop dat wij niet alleen weer kunnen spelen, schrijven en opnemen, maar ook mensen die niet muzikant zijn weer vol op zin hebben om naar shows te gaan en die support ook hopelijk laten merken na die lange fase van niks kunnen doen. Als we terugkomen dan gaan wij in ieder geval vol gas met een nieuwe single en nieuwe shows. Hopelijk gaan we binnenkort zitten en plannen wat de beste tactiek is. Misschien gaan we wel een enorme schrijfsessie plannen voor deze zomer, met z’n vieren een week weg en schrijven. Als het weer kan, dan de studio in gaan en misschien gelijk een EP uitbrengen. Het is nog een groot vraagstuk hoe alles eruit gaat zien. Het is allemaal zo raar. Ik denk dat iedereen zich nu aan het realiseren is dat het waarschijnlijk nog heel lang gaat duren. Ik merk wel dat iedereen steeds lakser wordt, want het is mooi weer en je raakt gewend aan de situatie. Gisteren tijdens de persconferentie had ik echt weer zo’n wow-moment. Dit is gewoon echt een crisissituatie waar we inzitten. Het voelt soms niet zo, dat is heel vreemd.

 

Hoe ziet jouw quarantaineplek eruit?
Ik heb gelukkig een heel fijn appartement voor mezelf, midden in het centrum. Ook heb ik genoeg ruimte om te sporten en heb ik hier plek om te schrijven en om te spelen. Ik krijg genoeg zonlicht binnen. Ik heb wel eens een keer alles verplaatst en de bank vol voor het raam in de zon gezet, zodat ik de deur niet uit hoefde.  

Hoe zorg je dat je niet gek wordt?
Ik ben een nanny, dus ik heb nog wel een aantal keer in de week dat ik met kinderen werk en dat helpt heel erg. Tijdens het begin van de maatregelen was het heel raar, want ik kan gewoon geen 1,5 meter afstand houden met kinderen. Nu gaat dat goed. Ik heb mijn vader al zo’n 4-5 weken niet gezien, hij is 73 jaar. Dat is iets waar ik wel heel veel moeite mee heb, omdat wij echt heel close zijn. Mijn zus is ervan overtuigd dat ze corona heeft gehad, dus die heb ik ook al lang niet gezien. Mijn vader en zus zijn eigenlijk mijn enige twee familieleden in Nederland. Mijn vriend woont in Groningen en wij kunnen elkaar nu een stuk minder vaak zien helaas, dus ik dacht wel even van ‘fuck, ik ben hier echt alleen!’ Gelukkig ben ik heel goed in alleen zijn en heb ik mezelf wel veel geëntertaind. Ik heb bijvoorbeeld een week lang elke dag oude Franse films gekeken van Eric Rohmer en Jean-Luc Godard op mijn grote beamer. Ik sport en af en toe ga ik fietsen. Dat is heel fijn in Den Haag, want je kan zo door de duinen en andere hele mooie plekken fietsen. Ik heb er nul moeite mee om mezelf te vermaken. Ik heb een vriendin die ik nog zie, voor de rest zie ik ook niet veel mensen. We gaan om de dag bij elkaar eten, de ene keer kook ik, de andere keer kookt zij. Het is wel fijn als je alleen woont dat je in ieder geval niet al je contacten kwijt raakt. Ik heb genoeg vrienden in de buurt wonen met wie ik af en toe een bakkie ga halen en ergens in de zon ga zitten op afstand.

Heb je nu een broek aan?
Voor nu heb ik een broek aangedaan. Ik was net aan het schoonmaken, want je huis wordt ineens veel sneller vies omdat je veel vaker thuis bent en ik veel aan het koken en bakken ben. Toen had ik alleen een schort aan met een onderbroek en shirt eronder. Ik ging zelfs in mijn onderbroek de deur uit om het vuilnis weg te brengen. Toen dacht ik ‘holy shit, ik moet een broek aan doen!’ Ik wist niet wat op beeld zou komen, dus ik dacht ik doe voor de zekerheid een broek aan. Thuis draag ik eigenlijk bijna nooit een broek, daar hou ik niet van. Ik ben wel echt een onderbroekenloper. Het moet allemaal relaxed voelen, ik ben thuis.  

Heb je het virus al gehad of ben je er bang voor?
Ik heb het virus niet gehad, denk ik. Mijn zus die het mogelijk heeft gehad (ze is niet getest), heeft een hele filosofie over dat ik het ook heb gehad in hele milde vorm. Zij denkt dat ze het al in februari heeft opgelopen. Zij is met andere mensen in contact geweest die ook ziek werden in februari. Ik ben in februari twee keer ziek geweest, maar dan ook echt goed ziek. Wie wordt er nou in een maand twee keer zo ziek? De tweede keer was iets minder erg, maar wel weer met erg veel hoesten. Maar ik heb niet de extreme symptomen gehad. Als ik het heb gehad dan ben ik blij. In het begin was ik er wel erg bang voor om te krijgen, maar dat is nu wel minder. Ik ben eerder bang dat mijn moeder in Israel het gaat krijgen en dat ik niet bij haar terecht kan en voor mijn vader ben ik het ook onwijs bang geweest. In het begin was dat een van mijn grootste angsten. 

Wat heb je vandaag gedaan en wat zijn jouw verdere plannen voor vandaag?
Ik heb heel veel schoongemaakt vandaag. Ik heb zelfs een lijst gemaakt met wat ik moet schoonmaken. Ik kwam er gewoon niet aan toe. Ik heb ook mijn instagram verwijderd om geen social media te hebben op mijn telefoon. Anders zit ik urenlang te scrollen, te veel afleiding. Ik ga straks op een dakterras zitten in de zon bij een vriendin.

Wat is het eerste wat je gaat doen als alles weer normaal is?
Het lijkt me weer heel fijn om lekker bakkies te kunnen doen met mijn vriendinnen. Wij zijn wel echt van het bakkie doen hier, bakkie doen daar, bakkie doen zus. Het lijkt me heerlijk om weer met z’n allen relaxed te kunnen zitten en elkaar te kunnen knuffelen. Ik heb ook heel veel zin om weer te gaan lunchen met mijn vader, want dat deden we heel vaak, een bakkie doen, lunch of ontbijt ergens halen. En natuurlijk weer spelen!

Zijn er nieuwe ideeën waar je deze periode juist mooi voor gaat gebruiken? In de eerste paar weken van de quarantaine merkte ik dat ik weer veel meer ben gaan schilderen en knutselen. Ik heb ook gewerkt aan wat collages en vanuit daar zijn er best wel wat ideeën uitgekomen voor een eventuele cover van de EP of artwork voor op shirts. Ik heb ooit bij een kringloop veel gekke jaren zeventig Duitse art tijdschriften gekocht die heb ik verknipt totdat ik iets vond wat best wel geinig was. Normaal heb je daar nooit zo veel tijd voor en zin in. 

Wat kunnen wij lezers voor Tousch doen om hier zo goed mogelijk uit te komen?
Als we nu superveel merch hadden gehad, dan had ik kunnen zeggen dat je dat kon kopen online. Dat hebben we nog niet. We waren daarvoor nog te beginnend. Dat is wel jammer. Wat wel leuk is: als we die livesessie online gooien en eventueel de single toch uitbrengen, dat iedereen die wil kijken, luisteren, delen en supporten. Dat zou dan heel fijn zijn.

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina