The Hague Songbook Exchange is een muzikaal uitwisselingsproject tussen Haagse jazz- en elektronische muzikanten. Het ambitieuze project presenteerde vrijdagavond een releaseshow met livestream in PAARD. De avond blonk uit in muzikale diversiteit. De livestream had een welgemeend karakter zo zonder presentatie en ombouwmomenten, met bijkomend voordeel dat de avond zich rap tempo ontvouwde.

Laten we beginnen met het concept van The Hague Songbook Exchange, een initiatief om Haagse jazzmuzikanten en elektronische muzikanten met elkaar te verbinden. Telkens worden twee artiesten uit de verschillende gengres aan elkaar gekoppeld en spelen elkaars repertoire. Het gevolg is dat jazzcomposities opeens dansvloer waardig zijn. En dat een elektronische track nu als luistermuziek tot zijn recht komt. Precies wat je ervan verwacht eigenlijk.

De livestream begint zonder enkele vorm van sponsoring, poespas of uitleg. We waren net gewend geraakt aan de live percussiesampling van Sciant Lentement of de elektronische galmen worden omgeruild door het rustgevende duo Ellister van der Molen en Bob Wijnen. Mocht je vooraf de uitgebrachte The Hague Songbook Exchange compilatie hebben geluisterd dan valt op dat Ellister en Sciant Lentement elkaars songs hebben opgevoerd. Zonder deze wetenschap hoor je alleen dat twee enorm verschillende artiesten elkaar opvolgen. En dat maakt de uitvoering zo krachtig, nergens valt op dat de acts elkaar ‘nadoen’.

De elektronische muzikanten komen vanavond het beste uit de verf. Die werken binnen een settijd van vijftien minuten naar een climax toe. Zoals Foresense kalm inzet met vogelgeluiden, om vervolgens op te bouwen naar zijn eigen hyperactieve geluid. Uitschieter is Adrian Newgent die met gelaagde en vooral opzwepende elektronica een retevette set neerzet. De lichtelijk onheilspellende Enya achtige vocals doen het vooral goed. Een andere geslaagde act is Olaf Wempe waar we echt die mengelmoes van jazz en elektronica horen. Zijn dikke saus noise wordt gecomplementeerd door drums, piano en saxofoon.

Tekst gaat verder onder de foto.

Later op de avond pakt Alkaloid de aandacht, het doet denken aan Radiohead rond de tijd van het zevende album ‘In Rainbows’. Deze act heeft duidelijk meer tijd nodig. Het duo lijkt bezig om ergens naartoe te bouwen, maar heeft gewoonweg niet genoeg tijd om de climax volledig te laten ontvouwen. Hier lijken meer acts last van te hebben. Zoals Marric die onlangs een puike plaat afleverde, maar vanavond niet lekker uit de verf komt. Telkens als we net lekker op dreef komen schakelt de livestream door naar de volgende act. Toch is dat ook positief op te vatten: eigenlijk willen we gewoon meer.

Tegen het einde van de livestream krijgen we Generate voor onze kiezen. De beste man draait als een plakbloek van elektronische bliepjes die samenkomen in een smeltkroes van pianonoten waardoor er op onnatuurlijke wijze een groove ontstaat. Wonderlijk. Madhara volgt op. Dit is zo'n formatie die je zelden tegenkomt. Bloedmooie fusion van alles dat je een genre kan noemen: we horen pop, klassiek en elektronica. Zelfs hiphop-, soul- en folkinvloeden zijn terug te horen. En dat alles is gewikkeld in een mystieke sluier van wereldmuziek. Deze act maakt indruk. Als afsluiter: Deadcrow. Die beukt letterlijk een minuut of twintig door. Het contrast is compleet.

Tekst gaat verder onder de foto.

Conclusie

Dit zijn artiesten die van zichzelf al avontuurlijk zijn en dus grenzen opzoeken. Het lijkt in eerste instantie bijzonder hoe gemakkelijk de ‘gecoverde’ composities passen in de individuele setlists van de acts. En dat is het ook. Toch is het een logische stap voor acts die bij voorbaat al genre overstijgend te werk gaan; een brug te slaan naar een ander genre is dan geen enkel probleem. Dat gezegd hebbende, de livestream kende slechts een aantal echt memorabele momenten. Veel acts hebben meer dan een kwartier nodig om echt indruk te maken.

De opgenomen versies zijn overigens over de gehele linie het beluisteren waard. De daadwerkelijke compilatie kan je hieronder terugluisteren via Spotify. Voor de fysieke of digitale versies kan je op Bandcamp terecht of bij Challenge Records.