We zagen het allemaal aankomen, maar toch is het even slikken. Afgelopen dinsdagavond maakte Rutte tijdens de persconferentie bekend dat Nederland terug gaat naar een gedeeltelijke lockdown. Een flinke klap voor Nederland en daarmee ook voor de popsector. Zo moet de horeca de deuren sluiten en geldt er geen uitzondering meer voor (pop)podia, ook zij mogen vanaf deze week niet meer dan 30 bezoekers in hun zalen ontvangen. Wat betekent dit voor de Haagse poppodia? Ligt de hele live muziek sector in Den Haag nu weer op zijn gat? Of is er met wat passen en meten toch nog wel het één en ander mogelijk? Wij vroegen de Haagse Podia wat de nieuw aangekondigde coronamaatregelen voor hen betekent.

Grote Markt
Op de Grote Markt heeft sinds afgelopen maart al geen livemuziek meer geklonken. Nu de kroegen hun deuren moeten sluiten komt daar voorlopig dus ook geen verandering in. Toch gaat er achter de gesloten deuren wel het één en ander gebeuren. “Eigenlijk deden we al niets meer sinds de vorige lockdown, behalve her en der wat streams. We gaan dit nu zeker weer oppakken. Bijvoorbeeld met o, o, radio en met MOTORKONTJE, daarbij komt er misschien weer een Online Platenhoezen Popquiz. We gaan in ieder geval zeker niet stilzitten.” Aldus programmeur Marco Bijsterbosch.

Het Magazijn
Onze Haagse technokelder leek het ondanks de corona nog best aardig te doen. Al snel na de lockdown gingen zij als enige club van Nederland weer open; ze maakten er een technobistro van met gezellige tafeltjes. Maar toen een paar weken geleden de horeca al halverwege de avond moest sluiten hield het op voor Het Magazijn. Ze moesten dicht, en gaan misschien wel nooit meer open. Afgelopen week vertelde oprichter Joris van der Poel ons al: "Als er eind van de maand geen perspectief is, gaan we sluiten". En dat perspectief lijkt met de nieuwe maatregelen alleen maar minder geworden.

Musicon
Musicon is achter de schermen nog druk bezig om alle puzzelstukjes bij elkaar te leggen. Wel kon directeur Daan van der Bruggen alvast een tipje van de sluier oplichten: “Zoals wij de maatregelen nu interpreteren kunnen de repetitieruimtes open blijven. Wel moet de horeca dicht. Ik verwacht daarom dat we alle concerten van de komende vier weken gaan verplaatsen.” Aanstaande vrijdag komt Musicon met een officieel statement naar buiten waarin duidelijk wordt welke keuzes er zijn gemaakt.

PAARD
In de Haagse poptempel gaat de programmering de komende vier weken zo veel mogelijk door. Op aangepaste wijze kunnen maximaal 30 bezoekers de optredens bijwonen. Daarnaast wordt er zo veel mogelijk van de shows gestreamd, zo kunnen muziekliefhebbers thuis meegenieten van het zeldzame beetje live muziek dat nog gespeeld wordt. “We willen koste wat het kost muziek blijven aanbieden. Daarom zetten we nu in op het breed toegankelijk maken van ons programma voor iedereen. Wij hopen dat iedereen samen met ons keihard zijn best blijft doen om de maatregelen binnen en buiten PAARD na te leven.” is de boodschap waarmee directeur Majel Blonden naar buiten komt.

Paardcafé
Het Paardcafé gaat de komende vier weken helemaal dicht. Programmeur Connor Boshuijer is er kort maar krachtig over: "Geen shows". Of de acts die gepland stonden voor de komende vier weken op een later moment terug te zien zijn in het Paarcafé is nog niet duidelijk.

PIP
Hoe PIP met de strengere coronamaatregelen omgaat is niet duidelijk. De undergroundclub wil hier nog geen informatie over naar buiten brengen. Wel weten we dat de echte muzikale events sinds de eerste lockdown al vrijwel volledig van de baan zijn. Het sluiten van de horeca en de nieuwe bezoekersbeperking zal het herstel daarvan ongetwijfeld geen goed doen.

Popradar
Popradar blijft open voor repetities. Er gelden de komende tijd verscherpte maatregelen zoals het dragen van een mondkapje tot in de oefenruimte. Wel sluit het Radarcafé zijn deuren tot nader order, hier vinden de komende tijd dus ook geen shows plaats. Achter de schermen wordt er nu gekeken in welke vorm de Haagse Popweek door kan gaan. “We onderzoeken of de Popweek activiteiten die op locatie plaatsvinden door kunnen gaan en doen daar zo snel mogelijk uitspraak over” aldus artistiek coördinator Janneke Nijhuijs.

The Grey Space in The Middle
De organisatoren van The Grey Space zijn zich achter de schermen nog aan het beraden op hoe zij om zullen gaan met de nieuwe situatie. Er komt hier op korte termijn een statement over naar buiten. Tot die tijd is het onduidelijk of er een oplossing wordt gevonden voor de geplande programmering.