Het is vrij rustig in PAARD. Dat is niet zo gek; er mogen maximaal 30 mensen in de Grote Zaal zijn waar vanavond de Haagse Popnacht, de afsluiter van de Haagse Popweek, plaatsvindt. Gelukkig kan iedereen thuis de popquiz, de optredens en uitreiking van de Haagse Popprijzen volgen. Wij kijken samen met wat genomineerden en artiesten in een vrijwel lege zaal naar wat er op het podium gebeurt en, laten we dat maar meteen in de openbaarheid gooien, winnen de popquiz.

Het was een rare Popweek zo zonder de gebruikelijke live optredens door de hele stad. Desondanks heeft de organisatie een paar mooie dingen neergezet. Neem de bureau shows met onder meer Melle de Boer en OLIVIA. Misschien zijn we bevooroordeeld omdat we er zelf bij betrokken waren, maar wat ons betreft is dat een blijvertje met landelijke allure. Over landelijke allure gesproken: met Drop It Like It’s Hot, de online show waarin muzikanten hun demo’s aan een panel van experts laten horen, heeft Den Haag zich inmiddels ook goed op de Nederlandse kaart gezet. En dan waren er de nodige workshops die allemaal uitverkocht waren. We moeten het toch zeggen: ze zijn lekker bezig daar bij Popradar.

Het hoogtepunt van de Popweek is altijd de Haagse Popnacht en vanavond is dat niet anders. Dat het publiek nu thuis zit in plaats van in de zaal doet daar niets aan af. De avond draait om Haagse muziek. Marco Bijsterbosch praat de avond aan elkaar en er is een heuse Agga-Allstar-huisband bestaande uit Nikki Freeke, Remco Visker, Eddy van Dongen en Laura Nijhuijs. Hoe fijn is het om weer live muziek te horen en dan ook  nog van een topband als deze. En veelzijdig, blijkt gedurende de avond.

Voor de eerste artiest die - na een ronde van de popquiz - op het podium verschijnt, is de band niet nodig. Dario Goldbach leest een stuk voor over regen, de Grote Markt, het strand en nog veel meer Haagse dingen. Goede observaties. Dario lijkt Den Haag te begrijpen en brengt dat ook nog eens mooi onder woorden. 

Hierna laten vier Haagse rappers zien wat ze kunnen. Onder hen Juulz, die later op de avond de Popradar Music Support Award in ontvangst mag nemen. Van het viertal maakt vooral Hermes Barzelini indruk met een energiek optreden, maar ook Nordin en L.A. Santana laten zich gelden.

We blijven in de urban hoek met de prijs voor het beste Haagse initiatief. Die wordt namelijk gewonnen door het urban netwerkevenement Meet The Urban Pro’s. Joan Biekman, die de prijs in ontvangst neemt, beweert eerst sprakeloos te zijn maar vertelt dan over haar kersverse moederschap en wat de prijs voor haar betekent. "Deze is voor de culture."

De beste zangers van Den Haag

De hoogtepunten van de avond zijn wat de organisatie ‘De Beste Zangers van Den Haag’ heeft gedoopt. Verschillende Haagse artiesten zingen, begeleid door de huisband, nummers van andere Haagse artiesten. Over de classificatie ‘beste zangers’ kan worden gediscussieerd maar het is wel vermakelijk. En hoe goed is de band? Of ze nou Emmaly Brown (voor wie de titel wel op zijn plaats is) begeleiden die ‘I Got Love’ van The Deaf zingt of Bernd Gansebev die als een ware Lee Towers ‘Wonderful Days’ van Charlie Lownoise en Mental Theo vertolkt, de huisband draait zijn hand er niet voor om. Hoogtepunten zijn Tess Merlot die ‘Wat Voor Weer Zou Het Zijn In Den Haag’ ten gehore brengt en Natousch Gerritsen die een zwoele versie van ‘Love Buzz’ van Shocking Blue zingt. ‘De jonge Mariska Veres, maar dan levend’, merkt presentator Marco op. En natuurlijk is er De Het Boaz die misschien niet de beste zanger van de avond is, maar wel de meest vermakelijke met zijn Nederlandstalige bewerking van ‘Girl’ van Anouk, omgedoopt tot ‘Meid’. En wat geeft het als je de tekst niet helemaal weet?

Het is niet de enige keer deze avond dat Boaz op het podium staat. Met zijn bandgenoten van Goldband mocht hij namelijk drie prijzen in ontvangst nemen: die voor beste videoclip voor ‘Ja Ja Nee Nee’, beste release voor 'Van De Roulette Naar De Doublet' en de belangrijkste prijs van allemaal: De Haagse Popprijs. Deze werd aan hen uitgereikt door de winnaar van vorig jaar, Camiel Meiresonne van Son Mieux. "Heb jij weleens zoveel prijzen op een avond gewonnen?" wordt hem gevraagd door Goldband, voor ze de avond afsluiten met een optreden. Hij moet ontkennend antwoorden.  

Terwijl we met onze prijzen naar huis lopen, bedenken we hoe fijn het was om weer eens tussen de decibellen te zitten die de huisband voortbracht. Maar we hadden die ervaring liever gedeeld met alle muziekliefhebbers die de avond nu van achter hun laptop of tv moesten volgen. We hebben echter hoop voor de toekomst, want we hebben vanavond gehoord hoe veelzijdig de Haagse muziekscene is en hoeveel goeds erin te vinden is. We kijken ernaar uit om dat weer met iedereen in levende lijve te kunnen delen.

Goldband @ Haagse Popnacht