Zelden hadden we op zondagavond zulke verhitte discussies in het redactiehok: wat was het mooiste dat we dit jaar zagen? Het was kiezen tussen Billie of Charlotte, tussen een tintelfrisse nieuwe artieste die de Lima compleet op z’n kop zette en een Nederlandse act die voor de zevende keer (!) Biddinghuizen bezocht, maar de Eeuwige Jeugd bleek te hebben. Net als Lowlands.

13. Loyle Carner

De verwachtingen liggen vrij hoog voor Loyle Carner vanavond, maar de Londenaar maakt ze dubbel en dwars waar in de Bravo. Hoe hij dat doet? Nou, simpel. Hij draagt zijn hart op de tong en schaamt zich daar niet meer voor.

Lees hier de hele recensie. 

12. Joost

De open zenuw is altijd aanwezig. Joost pakt zijn meest kwetsbare emoties en katapulteert het door een kermis aan geluiden, langs rap, Crazy Frog en hardstyle.

Lees hier de hele recensie.

11. Mandy, Indiana

Harde gitaren, nog hardere beats, een Franse zangeres die haar frustraties uitschreeuwt. ‘Meisje, meisje, je bent veel leuker als je lacht’, schreeuwt Valentine Caulfield in het Frans, een mantra dat steeds heftiger en feller wordt, tot ze op haar knieën stort. 

Lees de hele recensie.

10. Pusha T

Met bakken charisma, een fenomenale snauwstem en zijn kristalheldere flow, waarin je ieder woord, iedere lettergreep, iedere klemtoon duidelijk kunt verstaan. Zoooooooveel hoogtepunten in deze show, van 'If You Know You Know', 'Santeria', 'Diet Coke' tot 'Call My Bluff'.

Lees hier de hele recensie.

9. Rema

Nigeriaanse afropopster Rema beseft dat veel mensen hem alleen van zijn hit 'Calm Down' kennen, maar hij is geen one hit wonder en wil hard werken om dat te bewijzen. 

Lees de hele recensie.

8. Underworld

Het grootste deel van de set toont Underworld zich crowdpleasers pur sang. We kunnen dit rustig een greatest hits show noemen. 

Lees de hele recensie.

7. boygenius

Bij boygenius zit net zoveel kracht in de hardere gitaartracks als de fluisterfolk. De drie frontvrouwen weten stuk voor stuk hoe ze een songstekst zo moeten brengen dat naar elk woord wordt geluisterd. 

Lees hier de recensie.

6. Jessie Ware

De albumtitel van het dit jaar verschenen Jessie Ware-album That! Feels Good! legt keurig uit wat de muziek van de maker oproept. Op plaat, maar ook op het podium. Het is ongelimiteerd optimisme dat meteen overslaat op iedereen die zich in een straal van een kilometer van haar bevindt. 

Lees hier de hele recensie.

5. Ezra Collective

Ze zijn gek op elkaar, op Nederland (‘we’re always happy to be here!’) en vooral op spelen. En daar zijn ze fucking goed in. 

4. RAYE

Zelfs vanuit een sjofele stoel blaakt ze van de starpower, deze diva met een Marilyn Monroe-achtige glamour en bakken charisma. Nog geen drie minuten zijn gepasseerd, en iedereen in de Heineken weet: RAYE heeft een fenomenale stem.

3. Billie Eilish

Zoals diamanten onder hoge druk worden gevormd, zo is Billie Eilish binnen vier jaar tijd uitgegroeid in een bona fide superster. De jongste Lowlands-headliner ooit pakt de Alpha in met haar larger-than-life charisma.

2. Sho Madjozi

Je kunt hier als festivalganger met geen mogelijkheid een uur gaan staan zonder breed te lachen en hard mee te dansen. It’s Sho time, dat is wel duidelijk.

1. De Jeugd van Tegenwoordig

Leerstage, werkstage, Alpha-stage. Voor de zevende keer op Lowlands, voor de zesde keer op dit grootste podium. Maar nog steeds staat er wat op het spel.