LL23: Ezra Collective biedt vreugde en hoop

You can’t steal Ezra Collective’s joy!

Wat er mooier is dan blijdschap? ‘Joy,’ zegt Ezra Collective’s drummer/bandleider Femi Koleoso, ‘happiness is temperamental and joy is in your soul.’ Oh, die vreugde zit zeker in de zielen in de bomvolle Heineken op de vroege zaterdagmiddag. Al vanaf het moment dat trompettist Ife Ogunjobi en saxofonist James Mollison hun lippen aan de mondstukken zetten voor het swingende ‘You Can’t Steal My Joy’, is het eigenlijk gewoon een gigantisch feestje waar niemand het lef heeft om ook maar een seconde stil te staan. 

Het plezier spat er vanaf bij het publiek, maar ook bij Ezra Collective zelf. Ze zijn gek op elkaar, op Nederland (‘we’re always happy to be here!’) en vooral op spelen. En daar zijn ze fucking goed in. Ze spelen songs ongelooflijk strak, maar er is ook voldoende ruimte voor geïmproviseerde solo’s. Tot groot genoegen van het publiek, want die joelt bij elke drumsolo van Koleoso, ieder moment dat Mollison en Ogunjobi pakken om even te shinen, die groovy bassolo’s van de jongere Koleoso-broer TJ en wanneer Joe Armon-Jones met zijn keyboard even in de spotlight staat. Allemaal bizar getalenteerde muzikanten, maar het zijn de oudste Koleoso en Armon-Jones die met hun drum- en toetsenwerk het geheel bij elkaar houden op een manier waardoor je zelf zin krijgt om achter het drumstel te kruipen of zo’n app te downloaden waarop je piano kan spelen. 

Het is sick om een act als Ezra Collective op een van de grootste podia van Lowlands te zien én dat de band iedereen helemaal meekrijgt. Vijf jongens uit Londen die elkaar leerden kennen via een jazzeducatieprogramma voor gemarginaliseerde groepen, en ergens altijd dachten dat jazz voor de elite was. Dat zij nu met een smakelijke smoothie aan jazz, afrobeat en hiphop op allerlei grote festivals staan en een tenten voltrekken, betekent niet dat de maatschappelijke problemen binnen het genre als sneeuw voor de zon zijn verdwenen, maar het biedt heel erg veel hoop. 

HET MOMENT:
Het zweet komt uit plekken waarvan je niet wist dat er zweet uit kon komen, en dan durft Femi Koleoso tijdens het laatste nummer nog te vragen om een sitdown? Oké, vooruit dan, allemaal zakken door die knieën tijdens ‘Togetherness’ om vervolgens zo hoog te springen dat het dak van de Heineken aangetikt kan worden.

Volg Lowlands het hele weekend via onze livestream en kijk op zaterdag- en zondagavond alle hoogtepunten in de Lowlands-uitzendingen op NPO 3

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12