De Lowlands-nacht is anders dan anders: hij komt wat rustiger op gang, het publiek verspreidt zich makkelijker en enkele stages hebben een frisse make-over gekregen. De hamvraag: wat doet dat distributiecentrum op de plek waar vroeger onze geliefde X-Ray stond?!

Kijk die gast daar! Wit broekje, ontbloot bovenlijf, helemaal besmeerd met glitters, ogen dicht, staat rond te stuiteren als een euforisch glinsterend discokonijn. Even verderop: twee hossende malloten met lichtgevende partystokken (jaarlijkse hoofdbreker op kater-zaterdag: is het niet heel vermoeiend om die de hele nacht rond te moeten sjouwen?). Een meisje dat staat te swingen alsof de kloeke houseplaten haar kleine statische schokjes geven. Bzzz. Bzzz. Bzzzz. Het is pas 23.15, maar kijk om je heen in de Bravo en je ziet al behoorlijk wat ravers die AAN staan.

Die stip op dat kolossale podium daar in de verte? Dat is Bella, de Amsterdamse met goedlopende clubnacht Pallet. Haar recept: 90s house met af en toe een klein knipseltje disco. Opeens een flard strijkers. Een zinderende vocaal. Een vrolijke break. Een wel héél erg gezellige saxofoon (zeg maar gerust: een kolderiek getoeter) en dito scat vocal. Een tune die tegelijkertijd klinkt als ‘Sweet Dreams’ en ‘I Feel Love’.

Veranderingen in de nacht

Er staan al behoorlijk wat ravers, maar… echt druk is het nog niet. Jarenlang was het een volwaardige Lowlands-traditie dat het al vanaf klokslag 11 uur dringen was geblazen bij de Bravo, nu verdeelt het publiek zich wat langzamer over het terrein. Waarom zou dat zijn? Omdat de meeste nachtvlinders toch ook gewoon een glimp van Underworld willen meepakken, natuurlijk. Morgen zal dat niet anders zijn met Charlotte de Witte als grote mainstage-afsluiter, en dat is eigenlijk wel aangenaam.

Zo zijn er deze eerste volwaardige nacht van Lowlands 2023 wel meer dingen die in het oog springen. De kleine afroclub Current is na een jaartje alweer gekilld en er is geen vervanger. Zou dat een kostenbesparing zijn? Er is een nieuwe Haçiënda waar het de hele avond feest is door een grote bovenverdieping die 360 graden rondom de dansvloer loopt. Je schijnt er wel 3500 dansers in kwijt te kunnen - en ze verdwijnen er ook in. Laat dat maar eens tot je doordringen, zelfs deze gezellige feesthut is al dik twee keer zo groot als Paradiso. Coole tent, gezellige muziek, meteen zin in drie pornstar martini’s. Let’s go.

De FedEx-Ray

Nog zo’n verandering: er is een nieuwe X-Ray. Hierna te noemen: de FedEx-Ray. Weg zijn die kromgetrokken golfplaten waarvoor je aan de zijkanten zo’n beetje moest bukken, golfplaten waar het zweet al gauw vanaf druipt, platen die dreigden los te trillen van al die hamerende bassen. De nieuwe FedEx-Ray is eerder een soort distributiecentrum, een behoorlijk sfeerloos vierkant koekblik (wel weer van golfplaten). Meteen zin om de pornstar martini’s bij het dichtstbijzijnde urinoir weg te spoelen – ze smaken hier opeens minder –, naar de Glamping te trekken en in een Snuggie een portie te gaan track ’n tracen. RIP de X-Ray.

Of nou ja, de programmering hier is wel weer geweldig vandaag. Al vroeg op de avond staat hier Zohar, in een redelijk recent verleden nog bekend als jungle/footwork/bass/whatever-dj Rachel Green en tevens programmeur van de vooruitstrevende club Garage Noord. In onze Shortlist-rubriek vragen we dj’s naar hun favoriete dj en dan komt Zohar veelvuldig voorbij. Niet zo gek, ze heeft platen die gieren van de adrenaline maar nooit rechttoe rechtaan worden. Experimentele techno, knorrende breakbeats, bass voor gevorderden. Messcherp gemixt ook. Heel sick, wel wat ingewikkeld voor Lowlands. Ook Spielraum-resident Mary Lake draait daarna redelijk compromisloos zoals ze ook in een club als De School zou doen, maar haar keldertechno is wel degelijk een stuk meer behapbaard dan de set van Zohar. En die leidt meteen ook tot een behoorlijk uitpuilende FedEx-Ray. En buddies JEANS en Spekki Webbu sluiten het distributiecentrum af met pulserende Formule 1-triptechno. Héél snel dus. Zo snel dat alleen de Niki Lauda’s onder de ravers het bij kunnen houden.

De India heeft pop-edits in alle kleuren van de regenboog

Zo hebben de drie grote dance-stages (de FedEx-Ray, de Bravo en de India) ieder een vrij overtuigende eigen smaak deze eerste nacht. Op papier heeft de India eigenlijk de leukste, meest kleurrijke programmering. Maar helaas, het Britse hypeduo ¥///0 $#£[[ (lees: Two Shell) valt keihard door de mand. Hun naam stond zó raar in het programma, dat veel mensen pas lastminute doorhadden dat ze überhaupt op Lowlands stonden. Deze gasten zijn sowieso niet vies van trollen. Bij hun Boiler Room op Primavera stonden ze zelf in het publiek terwijl twee figuranten on stage een prerecorded set instartten en de boel playbackten. Vandaag lijken ze te hebben gedacht: we kunnen ons koepeltentje op Camping 6 opzetten, maar hier op de stage van de India is eigenlijk een veel mooier plekkie vrij. Ze verstoppen zich dus achter het muggengaas, en tja, wat er precies gebeurt? Telkens wanneer mensen net lekker staan te dansen op hun TUNES ‘Mum Is Calling’ en ‘Ghosts’, gaan ze de boel pesterig lopen vertragen en zelfs stilleggen. Totale zonde, want ze brengen PC Music-vibes op een overtuigende manier naar spannende bass en UK house, laten in hun remixes Sugababes, Justin Timberlake en Rihanna klinken als sci-dance uit het jaar 2089 en gooien zwaar overstuurde schreeuwen middenin cute housetunes.

Dan zijn de Canadees-Jamaicaanse Bambii en Jyoty veel leuker. Ook zij draaien (ieder een uurtje) balie funk-edits, jersey club-remixes en mashups van grote hits (Bicep en Charli XCX samen? Sure!), maar weten dat je wel je billen moet blijven schudden. Bonuspunten voor Jyoty’s opening: het lijkt wel een billenchap-quote uit Hef’s podcast Rookworst?! Whahahaha. De Amsterdammer-in-Londen kondigde al aan dat dit één van de belangrijkste gigs van het jaar zou worden maar het lukte haar maar niet om tracks bij elkaar te harken die ze wilde draaien. Nou, die opening had ze vast al wel in het hoofd.

Sneu dat high-tempo footwork/jungle/juke/drum ’n bass-queen Sherelle (ons grote hoogtepunt op Dekmantel 2022) daarna de spanning niet echt weet vast te houden. Geen wonder ook, ze tweette dat ze donderdag is overvallen in Brussel en ál haar muziek is kwijtgeraakt. Of we haar alsjeblieft zoveel mogelijk nieuwe tracks konden sturen voor het weekend. Sowieso al traumatisch, voor een dj als Sherelle nog extra vervelend. Haar draaistijl is zo razendsnel en technisch dat ze er niet alleen heel veel tracks in korte tijd doorheen jast, maar die tracks ook nog eens vol cuepoints en loopjes programmeert, om on the spot zoveel mogelijk flexibiliteit te hebben. Die flexibiliteit lijkt ze vanavond een beetje kwijt.

Disco-tempel Bravo

Dan toch maar naar de Bravo? Al sinds een uur of 1 is het inmiddels weer traditiegetrouw dringen en moet je je maar laten meevoeren door de slingers van vrienden die rusteloos van de ene naar de andere spot verhuizen. In de nok van de tent hebben ze de grootste discobol gehangen die je ooit hebt gezien, die begint te schitteren wanneer Palms Trax een Todd Terje-nudisco-kraker laat horen en wanneer Jayda G wat klassiekere funk- en boogie opzet. Ze draait niet eens zo stevig voor zo’n grote tent, maar door haar présence (alle diva-vocals zelf meebrullen!) pakt ze de boel behoorlijk in.

Maar de koning van de Bravo, dat is de Amsterdamse Fafi Abdel Nour, zaligmakende house-dj met een voorliefde voor platen uit zijn geboortejaar 1996. Het zijn kleine pakketjes van geluk die zich langzaam ontvouwen en opeens een euforische kern laten zien. Dat kan een rollende pianopartij zijn, maar ook een epische break in een toch al stevige progressive-tune. Eindelijk ontstaat er weer wat ruimte in de tent, maar zo rond half 5 begint Lowlands zich ook van een lelijkere kant te laten zien. Blikken worden glaziger, kaken strakker, in de kleinste hoekjes wordt de vibe zelfs ronduit vunzig. Twee gasten strompelen verdwaald rond. ‘Mag ik jou iets vragen? Waar is hier de uitgang?’ Ehm, helemaal aan de andere kant van het terrein. ‘Dankjewel, we zijn heeeelemaal de weg kwijt.’ Een stelletje staat om de hoek van de inmiddels gesloten India echt keihard te droogneuken tegen een hekje. Drie beveiligers zien het gebeuren en twijfelen. Ingrijpen? Aanspreken? Ja… nee, toch maar niet. Het is duidelijk tijd om de tent op te zoeken, nog twee dagen en nachten te gaan.

 

Bella op Lowlands 2023

Zohar op Lowlands 2023

Bambiii op Lowlands 2023

Bambiii tijdens de vrijdagnacht op Lowlands 2023