Zoals diamanten onder hoge druk worden gevormd, zo is Billie Eilish binnen vier jaar tijd uitgegroeid in een bona fide superster. De jongste Lowlands-headliner ooit pakt de Alpha in met haar larger-than-life charisma.

Het is een indrukwekkend beeld: Billie Eilish (21) die in haar eentje beduusd bovenaan de ramp op die gigantische stage loopt, achter haar een gigantisch scherm met een nachtelijke snelweg die doorloopt op de LED-ramp onder haar. Auto’s die op het scherm achter haar langs slippen en slalommen met piepende banden en rook. We zijn bij het derde liedje, de industriële electropop-met-autotune van ‘NDA’, en bij de drum-orkaan in het outro beginnen de strobo’s fel te flitsen, likkende vlammentongen overal om Billie heen. 

Geëvolueerde superster

Het stage-design bestaat uit vier gigantische LED-schermen links, rechts, achter en onder haar, die laatste eentje waar ze op- en afrent bij ieder uptempo elektronisch popliedje. We zien een gigantische batterij aan lichten, en lasers die felrood flitsen bij de duistere techno-popsong ‘Oxytocin’. Het is een ambitieuzer design dan in 2019, toen de Amerikaanse popzangeres (toen nog als 17-jarige!) voor het eerst neerdaalde op de Alpha. Nog steeds wordt ze enkel bijgestaan door een drummer en haar broer Finneas, die middenin de show naar voren stapt om Billie te begeleiden op akoestische gitaar. Verder staan haar bandleden vandaag aan weerszijden van het podium te spelen, en vallen ze een beetje weg in het grote stage-design.

Nee, de aandacht gaat nog steeds volledig uit naar Billie. Dan valt ook op hoezeer ze is gegroeid sinds 2019. Stond ze toen nog op het podium als een ruwe diamant, die nog best wel leunde op haar backing tape, dan zien we nu een heel andere Billie: een geëvolueerde superster, die het grootste deel van haar fluistervocalen voor d’r rekening neemt (oh, jij dacht dat ze kon springen en fluisteren tegelijk?!), met totale rust en controle op het podium staat en ook precies doorheeft wat voor effect ze sorteert op haar jonge fans. Werpt ze een blik op rechts, dan stijgt er al een orkaan aan gegil op. 

HET CONCERT:
Billie Eilish, Alpha, 20 augustus 2023

HET PUBLIEK:
Vooraan alleen maar dolenthousiaste fans natuurlijk, veel met tranen in de ogen. Verderop het veld echter ook wat minder toegewijd publiek, dat zich sneller laat afleiden.

WAS HET GOED:
Het is bijzonder hoe Billie Eilish (vrijwel) helemaal in haar eentje duizenden mensen in haar macht houdt. Daarin is ze in de laatste jaren absoluut gegroeid. Er is ook ruimte voor verdere groei, vooral op visueel gebied.

Larger-than-life charisma

In vergelijking met andere AAA-categorie supersterren is deze show een stuk losser geregisseerd, zonder strakke choreografieën, een peloton aan dansers, op maat gemaakte visuals, ook zonder bijzondere arrangementen die haar liedjes in een nieuw daglicht zetten. Wel is er veel ruimte voor spontaniteit. Dat past bij haar ongeremdheid en de intimiteit van haar vocale ASMR-pop (zelfs hier klinkt ‘Ocean Eyes’ alsof ze in je oor fluistert), en het is waanzinnig om te zien hoe ze zo’n stage ook daadwerkelijk kan dragen puur op charisma en de kracht van haar liedjes. 

Tegelijkertijd zit daar ook de ruimte voor groei: de visuals worden vaak linea recta uit de videoclips getrokken. De symboliek waarmee haar zelfgeregisseerde clips boordevol zitten, mist hier een beetje. Er is niet altijd een duidelijke samenhang tussen wat er gebeurt op het scherm en op het podium. Daardoor mist ze ook een beetje het visuele spektakel dat Kendrick Lamar en Stromae al eerder naar hun headlineshows op Lowlands brachten, laat ze de aandacht soms verslappen en haalt de lengte van het akoestische blokje met Finneas op gitaar de vaart ook een beetje uit de show, maar wat blijft hangen is toch vooral het beeld van een superjonge popster die zo’n veld totaal weet in te pakken met haar larger-than-life charisma en stage presence.

Setlist

1. Intro
2. Bury A Friend
3. I Didn't Change My Number
4. NDA
5. Therefore I Am
6. My Strange Addiction
7. idontwannabeyouanymore
8. Lovely
9. You Should See Me In A Crown
10. Goldwing
11. What Was I Made For
12. Oxytocin (Copycat)
13. ilomilo
14. I Love You
15. TV
16. Bellyache
17. Ocean Eyes
18. Lost Cause
19. When The Party's Over
20. All The Good Girls Go To Hell
21. Everything I Wanted
22. Bad Guy
23. Happier Than Ever
 

HET MOMENT:

Zit toch in zo’n intiem moment, wanneer ze middenin het podium op krukjes zitten. Terwijl Phinneas zachtjes aan z’n gitaar plukt, fluisterzingt heeeeeeeel zachtjes ‘Your Power’, en hoor je dat? Precies: wat een verstilling.

Meer Lowlands 2023 in het dossier

Volg Lowlands het hele weekend via onze livestream en kijk op zaterdag- en zondagavond alle hoogtepunten in de Lowlands-uitzendingen op NPO 3

Billie Eilish in de Alpha tijdens Lowlands 2023

Billie Eilish in de Alpha tijdens Lowlands 2023

Billie Eilish in de Alpha tijdens Lowlands 2023