LL23: Wende verbouwt de Heineken in een outro van te groot naar te klein

En laat uiteindelijk iedereen janken

Vroeger dacht Wende Snijders dat het cool was om alles in haar eentje te doen, vertelt ze tegen het einde van haar show in de Heineken. Kasten in elkaar schroeven, op vakantie gaan. Maar hey, samen zijn dingen toch echt makkelijker. Niet echt een verrassend inzicht, maar vandaag ziet Lowlands wat zo’n instelling muzikaal kan opleveren.

Voor het aankomende album van Wende werkte ze samen met S10, Froukje en de twee producers waar die twee veel mee werken: Sim Fane en Jens van der Meij. Het levert een elektronischer geluid op en teksten die veel directer zijn. Waar Wende vanuit haar theatertraditie nogal de neiging heeft om metaforen te zoeken, is dat nu anders, met allerdaagser taalgebruik. Zo nu en dan sijpelt er dan wel weer een beeldspraak doorheen die dan toch net wat uit de toon valt. Waar komt bijvoorbeeld dat schip vandaan in het zo hard meegezongen zelfliefde anthem 'Goed Genoeg', waarvan ze nu weet waar het heen moet reizen? En waarheen zal dat dan wel niet zijn? Het publiek is ook nog wat onwennig. Precies tijdens het breekbare 'Altijd Bang Geweest', gaat er bij een groep beglitterde partyers een sleutel rond.

Ze voelen als kleine groeipijntjes, die momenten dat de tekst net het momentum stopt dat de band zo hard aan het opbouwen is. Waar het eerste half uur aanvoelt als een mengeling van de Wende van de laatste twee albums en de classic theaterartiest die precies weet welke klanken het verst dragen als ze onversterkt moet zingen, gaat er na een half uur een knop om. Opeens is de Heineken niet meer te groot.  In het outro van 'Weggegeven' galmt er opeens een EDM Bolero door de Heineken. Weird, op plaat best wel dom, live te gek. Vanaf hier is het opschakelen, via nog meer housy dance, langerekte instrumentale stukken waar de synths en drummer de hoofdrol opeisen, stroboscopen. Terwijl het zweet de make-up van Wende’s gezicht gutst, ontploft ook de Heineken. En nog eens meer als S10 ook nog een nieuw nummer mee doet. Dat had de beglitterde partygroep toch goed ingeschat.

HET MOMENT
En net als iedereen naar adem hapt, legt Wende het helemaal stil. In al die extase heeft ze blijkbaar vrij chirugisch bij de halve tent een zenuw opengelegd. Na een monoloog, fluisterzingt ze 'Hou Me Vast' de Heineken in. Iedereen janken. Zo gewoontjes als het eerste half uur leek, zo bijzonder blijkt de show uiteindelijk te zijn.

Kijk de show van Wende terug op ons 3voor12 YouTube-kanaal.

Volg Lowlands via onze livestream en kijk op zaterdag- en zondagavond alle hoogtepunten op NPO 3

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12